Νομός Χανίων ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βασίλης Διγαλάκης: «Είμαι εδώ για τα Χανιά»

Όσα χρόνια με θυμάμαι, τα Χανιά ήταν για μένα σημείο αναφοράς. Ο τόπος μου. Εδώ γεννήθηκα, εδώ ανδρώθηκα, εδώ γνώρισα την ομορφιά των τεσσάρων εποχών του χρόνου, εδώ έμαθα τι σημαίνει ξεχωριστό ελαιόλαδο, εδώ γεύτηκα το κρητικό τυρί και το θυμαρίσιο μέλι, εδώ μέθυσα για πρώτη φορά ως έφηβος, εδώ έπαιξα μπάσκετ, εδώ έμαθα να κολυμπώ, εδώ έκανα φίλους καρδιακούς, με τους οποίους παραμένουμε μαζί όλα αυτά τα χρόνια, εδώ ένιωσα τι σημαίνει πραγματική φιλοξενία, φιλότιμο και λεβεντιά, εδώ ερωτεύτηκα για πρώτη φορά.

Ακόμα και όταν χρειάστηκε να φύγω για σπουδές στην Αθήνα, τα Χανιά ήταν για μένα ο τόπος στον οποίο κάθε φορά που γύριζα έπαιρνα δύναμη. Στην καρδιά και το νου. Το επόμενο μεγάλο ταξίδι ήταν υπερατλαντικό, στις ΗΠΑ, για μεταπτυχιακές σπουδές. Εκεί γνώρισα έναν άλλο κόσμο, έναν κόσμο που έδινε ευκαιρίες, που επένδυε στη γνώση, στις τεχνολογίες, στην έρευνα και την καινοτομία. Και αυτό τον κόσμο τον εκτίμησα. Εργάστηκα ως ερευνητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο του Stanford και συμμετείχα στην ίδρυση μιας πρωτοπόρου, παγκοσμίως, εταιρείας αναγνώρισης ομιλίας.

Τα Χανιά ήταν, όμως, πάντα στην καρδιά και στο μυαλό μου. Και όταν υπήρξε η ευκαιρία να επιστρέψω στα πατρογονικά χώματα για να εργαστώ, ως καθηγητής, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, πήρα τη μεγάλη απόφαση, πιστεύοντας βαθιά μέσα μου ότι καθεμία και καθένας από εμάς, όταν ολοκληρώσει ένα μικρό ή μεγάλο ταξίδι ζωής και γνώσης, οφείλει να επιστρέφει στον τόπο του και να προσφέρει, ως ελάχιστο αντίδωρο, για όσα ο τόπος τού προσέφερε.

Μετά από μία δημιουργική θητεία, ως Πρύτανης, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στη διάρκεια της οποίας πετύχαμε πολλά με τους άξιους συνεργάτες μου, κλήθηκα να πάρω άλλη μία μεγάλη απόφαση, μετά την τιμητική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ασχοληθώ με την πολιτική. Δεν ήταν όνειρό μου, δεν το επιδίωξα, δεν το είχα σκεφτεί ποτέ. Μετά από συζήτηση με την οικογένειά μου, την κρίση της οποίας εμπιστεύομαι, αποφάσισα να είμαι υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στα Χανιά. Ήταν η ευκαιρία να συνεχίσω να προσφέρω αυτό το ελάχιστο αντίδωρο στον τόπο μου από μία άλλη θέση, με περισσότερες ευθύνες και περισσότερες δυνατότητες παρέμβασης και αποτελέσματος.

Τα τέσσερα χρόνια που προηγήθηκαν εργάστηκα, ως Υφυπουργός, για την ουσιαστική αναβάθμιση της Παιδείας και ως Βουλευτής Χανίων για την ανάπτυξη και την ευημερία του κοινού μας τόπου. Είμαι περήφανος γι’ αυτή τη διαδρομή, είμαι περήφανος για τον απολογισμό που παρουσίασα δημόσια προκειμένου να με αξιολογήσετε. Ως άνθρωπος, ως ακαδημαϊκός, αλλά και ως πολιτικός, πρεσβεύω την αξιολόγηση και την αξιοκρατία. Και, ταυτόχρονα, πιστεύω βαθιά στη δύναμη του διαλόγου και των συνεργειών, στη δύναμη του μεταρρυθμιστικού έργου, στη δύναμη των ιδεών που μετουσιώνονται σε πράξεις, αλλά και στη δύναμη της ευθύνης. Ευθύνη με γνώση, αλλά και τόλμη, κάθε φορά που οι συνθήκες το απαιτούν.

Πάντα για τα Χανιά. Γιατί εδώ γεννήθηκα, εδώ επέλεξα να ζήσω, εδώ αποφάσισα να εργαστώ, εδώ είχα τη μεγάλη τύχη να δημιουργήσω οικογένεια. Για τα Χανιά, όπου έγιναν πολλά τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια. Για τα Χανιά, που ξαναμπήκαν δυναμικά στον αναπτυξιακό χάρτη, μετά από μία μακρά περίοδο στασιμότητας και χαμένων ευκαιριών.

Αυτή τη διαδρομή σας ζητώ να συνεχίσουμε μαζί. Σας ζητώ να με εμπιστευτείτε και πάλι, να μου δώσετε ξανά τη δυνατότητα να συνεχίσω να προσφέρω, με όλες μου τις δυνάμεις, σε αυτόν τον πραγματικά ευλογημένο τόπο. Τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Όλες και όλους εσάς. Και ειδικά τη νέα γενιά, στο πλευρό της οποίας ήμουν, ως δάσκαλος, και θα παραμείνω, γιατί αυτή είναι το μέλλον. Κι εμείς οφείλουμε, το οφείλουμε στα παιδιά μας πρωτίστως, να κοιτάμε μπροστά, σταθερά και τολμηρά.

 

* Ο κ. Βασίλης Διγαλάκης είναι υποψήφιος βουλευτής Χανίων με τη ΝΔΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ