ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Τριώδιο: Ανανέωση της ψυχής και της ζωής μας

Συχνά οι άνθρωποι επινοούνε «δίαιτες» και συνταγές για να διατηρήσουν την υγεία και τη «νεότητά» των. Κι όταν συμβεί  να αρρωστήσομε και να χάσομε τις σωματικές μας δυνάμεις, τότε και πάλι προστρέχομε σε φάρμακα και γιατρούς για να ανακτήσομε την υγεία και την ευεξία μας.
Δε συμβαίνει όμως δυστυχώς το ίδιο και με την ψυχική μας υγεία: Λάθη και πάθη που συσσωρεύονται σιγά σιγά στη ψυχή και στη συνείδησή μας, υποσκάπτουν την υγεία της, την τραυματίζουν κι όχι σπάνια τη νεκρώνουν. Πόσες φορές, λάθη και πάθη, (οι αμαρτίες) που καταστρέφουν την ψυχική μας αγνότητα, την αισιοδοξία, την καλοσύνη, το θάρρος, την αυτοπεποίθηση, μας αφήνουν ερείπια της ζωής και μας κλείνουν σε ψυχικά άσυλα.
Και βέβαια τα λάθη και τα πάθη στη ζωή μας, ύστερα από την αμαρτία των πρωτοπλάστων, είναι δυστυχώς αδυσώπητη «κληρονομιά» των ανθρωπίνων Γενεών. Υπάρχει όμως ευτυχώς και το αντιφάρμακο: Η Μετάνοια και η Συγχώρηση του Θεού. Η Μετάνοια του ανθρώπου και η Χάρη του Θεού, που καθαρίζει και επουλώνει τα ψυχικά μας τραύματα και ανανεώνει την ψυχή και τη ζωή μας, «Απόδος μοι την αγαλλίασιν του σωτηρίου σου και πνεύματι ηγεμονικώ στήριξον με», λέγει ο ψαλμός της Μετανοίας (50ος), που τόσο συχνά τον λέμε στις προσευχές της Εκκλησίας μας και μάλιστα στην περίοδο του Τριωδίου, που στο τρέχον έτος άρχισε στις 12 Φεβρουαρίου, με την Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου.
“Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας Ζωοδότα…”, λέγει το Κατανυκτικό Τροπάριο της Κυριακής αυτής και γίνεται προσκλητήριο για όλους μας, να περάσομε την πύλη της Μεγάλης Σαρακοστής, και να βιώσομε την Προσευχή, τη Νηστεία και την Μετάνοια.
“Ψυχή μου, ψυχή μου, ανάστα, τι καθεύδεις”;
Σαλπίζει και ο Μεγάλος Κανόνας, που ψάλλεται τμηματικά την πρώτη εβδομάδα της Μ. Σαρακοστής κι ολόκληρος την πέμπτη εβδομάδα της.
Και μας καλεί ν’ αφυπνισθούμε, να ξυπνήσομε από τη νάρκη της αδράνειας και της αδιαφορίας, (μεγάλης αμαρτίας), και να μπούμε σε αγώνες που ανανεώνουν τις πνευματικές μας δυνάμεις, τις δυνάμεις εκείνες, που κάνουν τη ζωή μας δυναμική σε τελειότητα και έργα Αρετής και Αγάπης.
Αγαπητέ μας Αναγνώστη: ΚΑΛΟ ΤΡΙΩΔΙΟ.

Kείμενο του Ειρηναίου Γαλανάκη στην εφημερίδα Νέοι Ορίζοντες τη δεκαετία του ’90. 
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ