ΚΡΗΤΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός το φθινόπωρο: Συνεχίζουν ψηλά οι πληρότητες σε ξενοδοχεία της Κρήτης

Παρά το μουδιασμένο ξεκίνημα στην αρχή της τουριστικής σεζόν, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι πληρότητες των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων της Ιεράπετρας ξεπέρασαν το 90%, ενώ αναμένεται μικρή μείωση τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

«Ξεκινήσαμε με αρκετά προβλήματα τον Μάιο και τον Ιούνιο, διαπιστώνοντας ότι δεν επιβεβαιώνονταν οι υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Ο κακός καιρός που επικρατούσε στην Ελλάδα και η καλοκαιρία που είχε η κεντρική και βόρεια Ευρώπη δε μας βοήθησαν καθόλου.

Η ανάκαμψη για τις ξενοδοχειακές μονάδες της Ιεράπετρας άρχισε στις αρχές Ιουλίου και κορυφώθηκε τον Αύγουστο, που ήταν εξαιρετικός και για τα μικρά και για τα μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής μας», μας είπε ο ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ. Γιώργος Χατζάκης.

Από τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, οι Έλληνες επισκέπτες άρχισαν να γυρίζουν στη βάση τους, ενώ τώρα παρατηρείται μια μικρή “κοιλιά” στην επισκεψιμότητα από το εξωτερικό.

«Πάντα συμβαίνει να έχουμε μια μικρή κάμψη στις αρχές του Σεπτέμβρη, αλλά πιστεύω ότι και αυτός ο μήνας θα κλείσει με πληρότητες πάνω από 80%. Όπως φαίνεται από τις κρατήσεις που έχουμε, και ο Οκτώβρης θα είναι συγκριτικά με προηγούμενες σεζόν αρκετά καλός, ώστε να κλείσουμε την παράξενη αυτή τουριστική περίοδο όλοι μας με θετικό πρόσημο.

Κάποια μεγάλα ξενοδοχεία ίσως μείνουν ανοικτά μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη», πρόσθεσε ο ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης Γιώργος Χατζάκης.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η φετινή τουριστική σεζόν, που οδεύει προς το τέλος της, θα είναι λίγο καλύτερη από την περσινή σε αριθμό διανυκτερεύσεων και περίπου στα ίδια σε τζίρο με την προηγούμενη.

Οι ξενοδόχοι, οι έμποροι και οι επαγγελματίες της Ιεράπετρας είναι προβληματισμένοι από τη συγκρατημένη καταναλωτική συμπεριφορά των επισκεπτών του καλοκαιριού, υποστηρίζοντας ότι η ακρίβεια είναι η βασική αιτία αυτού του φαινομένου, που δεν είναι ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό.

Στα εμπορικά, στα τουριστικά και στα καταστήματα καφέ και εστίασης έμπαιναν πολλοί τουρίστες, αλλά δεν ξόδευαν όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Τον ξενοδοχειακό κλάδο της Ιεράπετρας απασχόλησε και αυτό το καλοκαίρι το έλλειμμα σε ειδικευμένο προσωπικό.

«Αν και συνεχίζουν να υπάρχουν κενά σε ορισμένες ειδικότητες, το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού έχει πλέον διευθετηθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Παράπονα, ωστόσο, διατυπώθηκαν από τους επισκέπτες μας, όχι για το προσωπικό, αλλά για την ακαταστασία και την εμφάνιση των κεντρικών δρόμων της πόλης, λόγω των ημιτελών έργων ανάπλασης που περιμένουμε να τελειώσουν το επόμενο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο κ. Γιώργος Χατζάκης.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ