ΚΡΗΤΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Έκρηξη τζίρου τον Ιούνιο – Τα «αγκάθια» που έχουν προκύψει

Το 2022 είναι η χρονιά όπου οι υπηρεσίες καταλυμάτων και εστίασης έσπασαν κάθε ρεκόρ σε τζίρο, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μεγάλες διαφορές σε σχέση με πέρυσι και πιο συγκεκριμένα το δεύτερο τρίμηνο. Απέναντι σε αυτά τα στοιχεία που πρέπει να προκαλούν αισιοδοξία και θετική ψυχολογία, οι εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού τομέα και της εστίασης αναφέρουν πως είναι λογικό να υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις όσον αφορά την προσελκυστικότητα, καθώς φέτος σε σχέση με πέρυσι δεν υπάρχουν οι περιοριστικοί όροι. Επισημαίνουν, ωστόσο, πως υπάρχουν μεγάλα εμπόδια, με το μεγαλύτερο εξ αυτών να είναι ο πληθωρισμός και η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ειδικότερα, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των καταλυμάτων, ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2022 ανήλθε σε 2.051.499.115 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 238,8% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021, οπότε και είχε διαμορφωθεί σε 605.517.814 ευρώ, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις των περιφερειακών ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2021 μεγαλύτερη από 1%, η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2022 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021 παρατηρήθηκε στην περιφερειακή ενότητα Κω (399,6%) και η μικρότερη αύξηση (125,8%) καταγράφηκε στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

«Έχουν αλλάξει πολλά»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Νομού Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, μιλώντας στη «ΝΚ» υποστήριξε πως δεν τίθεται ζήτημα σύγκρισης, όμως από την άλλη θα πρέπει να γίνει μια συνολικότερη αποτίμηση του έτους, καθώς τα «οικονομικά βάρη» στενάζουν τους ξενοδόχους.

«Δεν είναι ορθό να συγκρίνουμε το 2022 με το 2021. Το 2021 ήταν τα πάντα κλειστά. Τον Απρίλιο δε λειτουργούσε τίποτα. Όπως επίσης και τον Μάιο όλα ήταν κλειστά. Φέτος δε μιλάμε για παρόμοια κατάσταση. Έχουν αλλάξει πολλά. Είναι λογικό που σημειώνεται αυτή η αύξηση. Βέβαια, συνεχίζουν και υπάρχουν μεγάλα “αγκάθια”. Για παράδειγμα, οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος και το κρέας έχουν φτάσει στα ύψη. Εμένα προσωπικά μου ήρθε λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος 170% πάνω σε σχέση με πέρυσι. Η τιμή του κρέατος είναι 70% πάνω. Το κέρδος, λοιπόν, που θα αποκομίσουν οι ξενοδόχοι θα είναι σαφώς λιγότερο από αυτό που κάποια ρεπορτάζ προδικάζουν», είπε ο κ. Χαλκιαδάκης.

Από την άλλη πλευρά, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2022 ανήλθε σε 1.931.545.816 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 70,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2021, οπότε και είχε ανέλθει σε 1.134.960.057 ευρώ. Η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2022 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2021 παρατηρήθηκε στην περιφερειακή ενότητα Θήρας (275,8%) και η μικρότερη αύξηση (32,3%) καταγράφηκε στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας.

Τα προβλήματα

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης και Επισιτισμού, Νίκος Ρηγάκης, ανέφερε πως η όποια αύξηση δεν πρέπει να δημιουργεί λανθασμένα συμπεράσματα, καθότι ο πληθωρισμός και το “all inclusive” που ισχύει στα ξενοδοχεία έχουν δημιουργήσει προβλήματα. «Είναι λογικό πως φέτος σημειώνεται αύξηση σε σχέση με πέρυσι στην εστίαση. Πέρυσι δε λειτούργησε και πρόπερσι τα πράγματα ήταν χειρότερα. Αιτία ήταν η υγειονομική κρίση και πιο συγκεκριμένα ο κορωνοϊός. Φέτος, είναι η μοναδική χρονιά που έχουμε απελευθερωθεί και δεν υπάρχουν υγειονομικά πρωτόκολλα. Επομένως, είναι λογικό και ορθό να υπάρχει η αύξηση αυτή σε σχέση με πέρυσι», ανέφερε ο κ. Ρηγάκης, ενώ συνέχισε τονίζοντας: «Υπάρχουν όμως δύο μεγάλα προβλήματα που δεν πρέπει να δημιουργούν ψευδαισθήσεις. Οι επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με έναν υψηλό πληθωρισμό τόσο στις πρώτες ύλες που χρειάζονται για να λειτουργήσουν, όσο και στο ηλεκτρικό ρεύμα. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει οικονομική “δυσκαμψία” σε πολλές επιχειρήσεις της εστίασης και του επισιτισμού. Και το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η πολιτική των “all inclusive”. Πολλοί τουρίστες δε βγαίνουν καν έξω για να πιουν έστω έναν καφέ ή ένα ποτό, καθόσον το ξενοδοχείο τούς το εξασφαλίζει δωρεάν από το πακέτο διακοπών που αγόρασαν. Αυτό στερεί σημαντικά έσοδα από τις επιχειρήσεις».

Δύο ταχυτήτων

«Πέρυσι, σε σχέση με φέτος, υπήρχε πρόβλημα όσον αφορά το ωράριο. Τα μαγαζιά έκλειναν μια συγκεκριμένη ώρα. Φέτος τα μαγαζιά δουλεύουν εντελώς ελεύθερα, αφού δεν υπάρχει το ζήτημα του κορωνοϊού. Αυτό ωστόσο που επικρατεί στον νομό Ηρακλείου είναι πως η γεωγραφική μας περιφέρεια είναι χωρισμένη σε δύο “ταχύτητες”. Υπάρχουν περιοχές οι οποίες σημειώνουν υψηλά κέρδη και ανάπτυξη και αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες. Τέτοια περιοχή είναι ο δήμος Χερσονήσου, όπου οι τζίροι όπως εκτιμώ πρέπει να είναι μεγάλοι. Υπάρχουν όμως και περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται από ανεπάρκεια. Δε στηρίζει ο εκάστοτε Δήμος τις πρωτοβουλίες των επιχειρηματιών της περιοχής. Επίσης συνεχίζει και υπάρχει για πολλά μαγαζιά το πρόβλημα του πληθωρισμού το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί. Στο τέλος της βραδιάς, οι επιχειρηματίες περιμένουν να κάνουν καθαρό ταμείο και δυστυχώς δεν υπάρχει κέρδος», υποστήριξε ο πρώην ταμίας του Συνδέσμου Εστίασης, Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου και ιδιοκτήτης μαγαζιού εστίασης, Κώστας Σωπασής.

Ιούνιος 2022 – Τα στοιχεία για τον κύκλο εργασιών

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις στον κλάδο των καταλυμάτων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον φετινό Ιούνιο ανήλθε σε 1.007.709.216 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 174,4% σε σχέση με τον Ιούνιο 2021, οπότε και είχε φτάσει τα 367.247.183 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις στον κλάδο των υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον περασμένο Ιούνιο ανήλθε σε 221.518.425 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 56% σε σχέση με τον Ιούνιο 2021, οπότε και είχε ανέλθει σε 141.979.349 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις στους κλάδους των καταλυμάτων και των υπηρεσιών εστίασης, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούνιο 2022 ανήλθε σε 1.229.227.641 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 141,4% σε σχέση με τον Ιούνιο 2021, οπότε είχε ανέλθει σε 509.226.532 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις των περιφερειακών ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2021 μεγαλύτερη από 1%, η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιούνιο 2022 σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2021 παρατηρήθηκε στην περιφερειακή ενότητα Κω (325,5%) και η μικρότερη αύξηση (58%) καταγράφηκε στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ