ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Το τεράστιο μισθολογικό χάσμα ανδρών και γυναικών το 1975. Οι άνδρες έπαιρναν τα διπλάσια χρήματα για τις ίδιες δουλειές

Το 1975 υπήρξε έτος – σταθμός για την κοινωνική θέση της γυναίκας στον παγκόσμιο χάρτη. Τα Ηνωμένα Έθνη κήρυξαν επίσημα τη χρονιά ως «Έτος Γυναίκας» και ολόκληρη τη δεκαετία που ακολούθησε ως «δεκαετία αφιερωμένη στη γυναίκα».

«Το 1975 υπήρξε αναμφισβήτητα μία καλή αρχή. Και μένουν μπροστά μας άλλα εννιά χρόνια για βελτιώσεις και προ παντός για πραγματοποιήσεις. Οι σοβαρές και ευρείες κοινωνικές μεταβολές δε γίνονται ούτε εύκολα, ούτε σε σύντομο χρονικό διάστημα», έγραφε η εφημερίδα το «ΒΗΜΑ» στην ανασκόπηση του έτους. Πράγματι, μέσα στο 1975 έγιναν σημαντικές προσπάθειες ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας. Ο δρόμος όμως, ήταν ακόμα μακρύς. Τα επίσημα στοιχεία της εποχής έδειχναν ότι το χάσμα μεταξύ άντρα και γυναίκας ήταν μεγάλο, ιδιαίτερα στον εργασιακό τομέα.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, το 1975 οι εργαζόμενες Ελληνίδες ανέρχονταν σε 914.140. Από αυτές, η συντριπτική πλειοψηφία απασχολούνταν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των γυναικών που δραστηριοποιούνταν σε αγροτικές εργασίες στην ύπαιθρο έφτανε το 53%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 484.860 άτομα. Μόλις ένα 16,7% εργάζονταν σε υπηρεσίες και ένα 15,8% σε βιοτεχνίες.

Παράλληλα, ο μέσος όρος των γυναικείων αποδοχών ήταν περίπου ο μισός σε σχέση με εκείνον των ανδρών. Για τις γυναίκες υπαλλήλους, ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών ήταν 5.855 δραχμές, την ίδια ώρα που για τους άντρες υπαλλήλους ήταν 10.968. Για τις εργάτριες, οι εβδομαδιαίες αποδοχές ήταν 867 δραχμές, ενώ για τους εργάτες 1.435.

Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι το 55 – 85% των εργαζομένων που έπαιρναν μεροκάματο ανειδίκευτου εργάτη ήταν γυναίκες. Το χάσμα τονίζεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι στην ανώτερη μισθολογική βαθμίδα των άνω των 15.000 δραχμών μηνιαίως, μόλις το 0,6% είναι γυναίκες.

Η κατάσταση πράγματι βελτιώθηκε αργά, αλλά σταθερά, τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, η μισθολογική ανισότητα δεν έχει εκλείψει.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat, οι γυναίκες στην Ελλάδα λαμβάνουν λιγότερες απολαβές κατά 12,5% έναντι των αντρών. Το θετικό είναι ότι το ποσοστό αυτό είναι αρκετά χαμηλότερο από το αντίστοιχο συνολικό ποσοστό για όλη την Ευρώπη. Βάσει της ίδιας έρευνας, οι Ευρωπαίες κερδίζουν 16,2 % λιγότερο από τους άνδρες….

ΠΗΓΗ: mixanitouxronou.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ