ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Νομός Χανίων ΠΟΛΙΤΙΚΗ

To σενάριο κατανομής των εδρών στο Νομό Χανίων

Μεγάλο ντέρμπι αναμένεται μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών του Νομού Χανίων στις αυριανές εκλογές, μέχρι να οριστικοποιηθούν οι σταυροί προτίμησης και να “καπαρωθούν” οι εκλόγιμες θέσεις, ενώ η αγωνία για κάποιους θα παραταθεί μέχρι τις δεύτερες κάλπες (25 Ιουνίου ή 2 Ιουλίου), οπότε και θα οριστικοποιηθεί η “τετράδα” των Χανιωτών βουλευτών.

Να δούμε όμως πως έχουν τα πράγματα:

Κατανομή εδρών στα Χανιά με το σύστημα της απλής αναλογικής:

Ακολουθείται μία σύνθετη διαδικασία, η οποία καταλήγει για κάθε κόμμα -ξεκινώντας από το μικρότερο σε ποσοστό στην επικράτεια- να συγκρίνονται οι ψήφοι που έχει πάρει σε περιφέρειες από 4εδρικές και πάνω. Ο αριθμός ψήφων ενός μικρότερου κόμματος στα Χανιά δεν είναι εύκολο να “ανταγωνιστεί” τις ψήφους του σε μια μεγαλύτερη περιφέρεια, όπως π.χ. η Λάρισα ή το Ηράκλειο, που έχουν σχεδόν διπλάσιους ψηφοφόρους. Στις 4εδρικές περιφέρειες ένα μικρότερο κόμμα μπορεί να ελπίζει να εκλέξει βουλευτή μόνο εφόσον η δύναμή του πανελλαδικά υπερβαίνει το 4% και ταυτόχρονα η τοπική του επίδοση είναι κατά κανόνα μεγαλύτερη από τον εθνικό μέσο όρο του. Ενδεικτικά, τον Ιανουάριο 2015 το Ποτάμι είχε εκλέξει βουλευτή στα Χανιά, έχοντας διπλάσιο ποσοστό τοπικά σε σύγκριση με το πανελλαδικό ποσοστό του (12% έναντι 6%).

Το πιθανό σενάριο κατανομής εδρών στα Χανιά με απλή αναλογική:

Πρακτικά στα Χανιά, με δεδομένο ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα ξεπεράσουν προφανώς το 25% τοπικά, που είναι το εκλογικό μέτρο (το ποσοστό με το οποίο ένα κόμμα εξασφαλίζει μία έδρα), κατοχυρώνουν από την αρχή από μία έδρα. Το κρίσιμο είναι πώς θα διατεθούν οι άλλες δύο έδρες.

Tο επικρατέστερο σενάριο με την απλή αναλογική είναι τα δύο μεγάλα κόμματα να μοιραστούν από δύο έδρες (σενάριο 2-2). Εάν ωστόσο κάποιο από τα μικρότερα κόμματα καταφέρει να συγκεντρώσει ένα ποσοστό που θα του επέτρεπε να κερδίσει έδρα στα Χανιά, τότε είναι πιθανότερο η εναπομείνασα έδρα να καταλήξει στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στη ΝΔ. Κι αυτό γιατί η εκλογική περιφέρεια Χανίων για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι διαχρονικά μία από τις καλύτερες περιφέρειες, ενώ η ΝΔ στις εκλογές του 2019 -παρότι σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό της- είχε εδώ την 5η χειρότερη επίδοσή της πανελλαδικά (σενάριο 1-2-1). Στη μάλλον θεωρητική περίπτωση να έχουμε 2 μικρότερα κόμματα με τόσο σημαντικές επιδόσεις στα Χανιά που θα έκαναν εφικτή την εκλογή βουλευτή, τότε 4 κόμματα θα λάβουν από 1 έδρα (σενάριο 1-1-1-1). Μην ξεχνάμε βέβαια ότι η θητεία των μελών αυτής της Βουλής θα είναι εξαιρετικά βραχύβια, καθώς δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις δύο μέρες.

*Σε ό,τι αφορά τις εκλογές που θα ακολουθήσουν με την ενισχυμένη αναλογική, επικρατέστερο σενάριο παραμένει η εκλογή τριών βουλευτών από το κόμμα που θα είναι πρώτο πανελλαδικά ακόμη και αν αυτό είναι δεύτερο στην εκλογική περιφέρεια Χανίων, όπως συνέβη στις εκλογές του 2019.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ