ΕΛΛΑΔΑ Νομός Χανίων

Το κινητό θα σου δείχνει αν υπάρχει το φάρμακό σου – Επιφυλακτικοί οι φαρμακοποιοί – Έναρξη του προγράμματος από τα Χανιά

Μεγάλες επιφυλάξεις, έχουν οι φαρμακοποιοί, σχετικά με την πλατφόρμα που θα αφορά το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων, αλλά και την εφαρμογή για τα κινητά, από την οποία κάθε καταναλωτής θα μπορεί να βλέπει σε ποια φαρμακεία υπάρχουν τα φάρμακα που αναζητά και πού υπάρχει έλλειψη.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», που φιλοξενεί και σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη, από τον ερχόμενο Ιανουάριο, πολίτες και ασθενείς θα μπορούν να κατεβάσουν στο κινητό τους ειδική εφαρμογή, από την οποία θα παίρνουν την πληροφορία ένα το φάρμακό τους, είναι σε έλλειψη και ποιο γενόσημο μπορεί να το αντικαταστήσει. Η σήμανση για τη διαθεσιμότητα του φαρμάκου, δεν θα αναφέρει ακριβή αριθμό της ποσότητας, του κάθε φαρμακείου, αλλά θα έχει χρώματα, πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά στα Χανιά.

Μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κ. Λουράντο, ο οποίος θεωρεί ότι πρέπει να γίνει γνωστό πως θα λειτουργεί αυτή η εφαρμογή και ποια σχέση θα έχει με τα φαρμακεία, γιατί στη φάση αυτή, όπως μας λέει, είναι ανεφάρμοστη.

«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τα αποθέματα του φαρμακείου μου, τα έχω δηλώσει πουθενά; Ούτε εγώ δεν το ξέρω. Και μπαίνω στο κομπιούτερ μου να δω αν έχω ένα φάρμακο. Δεν έχω ιδέα πως θα λειτουργήσει αυτό. Και μέσα στην ημέρα ο αριθμός των φαρμάκων που έχω, αλλάζει συνέχεια. Θα το δούμε στην πορεία», αναφέρει.

Επιφυλάξεις για την εφαρμογή και πως αυτή θα λειτουργήσει, έχει και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Κωνσταντίνος Κούβαρης. «Αυτό ξέρω ότι είναι μία απόφαση του υπουργείου Υγείας, που θα υποχρεώνει τις φαρμακαποθήκες να καταθέτουν τα υπόλοιπά τους στα φάρμακα που υπάρχει έλλειψη. Το πως θα υλοποιηθεί είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε, όταν «τρέξει» η πλατφόρμα. Αυτή η πλατφόρμα ξεκίνησε για να υπάρχει έλεγχος στο στοκ των φαρμακαποθηκών, αλλά δεν ξέρω πως θα λειτουργήσει με τα φαρμακεία. Πώς θα κάνω εγώ απογραφή των φαρμάκων που θα ανεβάζω στην πλατφόρμα. Μπορεί για παράδειγμα, να έχω δύο τεμάχια από κάποιο φάρμακο, και σε πέντε λεπτά να μην έχω κανένα. Θα μπω στην πλατφόρμα να ενημερώσω ότι πουλήθηκαν; Με τον τρόπο αυτό, όπως το ακούω, το θεωρώ ανεφάρμοστο το μέτρο για τα φαρμακεία. Τα φαρμακεία έχουν συνεχόμενη αγοραστική ροή, δε γίνεται να ενημερώνουμε συνέχεια μία πλατφόρμα», αναφέρει ο κ. Κούβαρης.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ