ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τιμολόγια ρεύματος: «Ενισχυμένη» επιδότηση τον Σεπτέμβριο – Nέο μοντέλο στήριξης στη συνέχεια

Έρχονται αλλαγές στα τιμολόγιο ρεύματος: Αυξημένες επιδοτήσεις για τον Σεπτέμβριο και μόνιμο πλαίσιο στήριξης των «ευάλωτων» σε βάθος χρόνου.

Στα 13,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνεται η μέση χρέωση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος τον Σεπτέμβριο. Τιμή που είναι αυξημένη κατά 8% σε σχέση με τον Αύγουστο, όταν ήταν 12,8 λεπτά ανά kWh. Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανεξάρτητων παρόχων ανακοίνωσε αυξήσεις για τον ερχόμενο μήνα.

Με τις τιμές στην ενέργεια να ετοιμάζονται να πάρουν την… ανηφόρα, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάζει να συνεχίσει την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σε πρώτη φάση, η επιδότηση θα είναι οριζόντια αλλά σε βάθος χρόνου είναι στα σκαριά ένα νέο μοντέλο κρατικής ενίσχυσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, εντός της εβδομάδας θα γίνει γνωστό το ύψος της επιδότησης το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο του Αυγούστου (0,01 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Την ίδια στιγμή η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας του νέου πακέτου στήριξης των ενεργειακά ευάλωτων καταναλωτών. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται το ειδικό τιμολόγιο για τους πολύτεκνους (με άνω των τεσσάρων παιδιών). Παράλληλα, αναμένεται να έχει μόνιμο χαρακτήρα το συνολικό πακέτο στήριξης των καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα και δυσκολία στην εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων για την κατανάλωση ενέργειας.

Το υπουργείο αλλά και η PAAEY προχωρούν στον εκσυγχρονισμό του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, με κύριους στόχους την ενσωμάτωση των αλλαγών για τους ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές αλλά και το κλείσιμο των «παραθύρων» για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Επιπλέον, ΡΑΑΕΥ και πάροχοι θα ολοκληρώσουν τις αλλαγές που απαιτούνται για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο  προηγούμενο καθεστώς (της κανονικότητας) από το πλαίσιο των έκτακτων μέτρων προστασίας που -όπως έχει ανακοινωθεί- θα ισχύουν μέχρι το 2023 (η ρήτρα αναπροσαρμογής και το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών). Πηγές θέλουν η διαδικασία μετάβασης να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, ώστε στη συνέχεια να ενημερωθούν οι καταναλωτές από τους παρόχους για τυχόν αλλαγές στα προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ