ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τι είδη συσκευασίας υπάρχουν για το ελαιόλαδο;

Για να προστατεύσουμε την ποιότητα και τη μακροζωία του ελαιολάδου, είναι απαραίτητο να φυλάσσεται σε κατάλληλη συσκευασία. Επίσης, πρέπει να φυλάσσεται σε σταθερή θερμοκρασία, περίπου 14 – 18 °C (57 – 64 °F), προστατευμένο από το φως και τον αέρα.

Η συσκευασία πρέπει να είναι κατάλληλη για αποθήκευση τροφίμων και πιο συγκεκριμένα ελαιόλαδου, και να προστατεύει το προϊόν από την οξείδωση. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι συγκεκριμένες προτιμήσεις και απαιτήσεις της αγοράς και των καταναλωτών.

Με βάση έρευνα που έγινε στο UC.Davis, ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πιο αποτελεσματική συσκευασία για το ελαιόλαδο είναι το σκούρο γυαλί, ο ανοξείδωτος χάλυβας (ειδικά για την αποθήκευση μεγαλύτερων ποσοτήτων), και το bag-in-box (ασκός σε χαρτοκιβώτιο).

Τι προτιμούν οι καταναλωτές; 

Οι καταναλωτές, προτιμούν τα διάφανα γυάλινα μπουκάλια για να μπορούν να δουν το χρώμα του ελαιολάδου. Ως αποτέλεσμα, μια μεγάλη μερίδα ελαιοπαραγωγών επιλέγει να εμφιαλώνει σε γυάλινα μπουκάλια, διάφανα ή μη.

Συσκευασία ελαιολάδου σε γυάλινα μπουκάλια

Τα γυάλινα μπουκάλια παρέχουν καλή προστασία ενάντια στο φως (αν είναι σκουρόχρωμα), το οξυγόνο και την υγρασία. Το υλικό δεν αλληλεπιδρά με το λάδι και βοηθά στη διατήρηση της γεύσης και της ποιότητάς του. Επιπλέον, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και είναι ανακυκλώσιμα. Θεωρούνται συνήθως η καλύτερη επιλογή για ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας με ισχυρισμούς υγείας, προστατεύοντας αποτελεσματικά την ποιότητά. Πολλά ελαιόλαδα πωλούνται σε μικρότερες συσκευασίες  του 1 ή 2 λίτρων

Συσκευασία ελαιολάδου σε πλαστικά δοχεία – τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET)

Μερικοί προτιμούν τα πλαστικά δοχεία για τη συσκευασία των βρώσιμων ελαίων, όπως το ελαιόλαδο, λόγω του χαμηλότερου κόστους και βάρους και της καλής αντοχής που διευκολύνει τη μεταφορά του προϊόντος.

Μεταξύ αυτών των δοχείων, το PET είναι το πιο δημοφιλές υλικό συσκευασίας. Είναι ανώτερο και πιο ανθεκτικό στη διαπερατότητα οξυγόνου και λίπους, διατηρώντας την ποιότητα του προϊόντος καλύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τα μπουκάλια πολυβινυλοχλωριδίου (PVC) που χρησιμοποιούνταν πιο πολύ στο παρελθόν. Ωστόσο, αυτό το υλικό συνήθως δεν προστατεύει αποτελεσματικά το ελαιόλαδο από το φως και σταδιακά το πορώδες υλικό του επιτρέπει τη διείσδυση της υγρασίας και των αερίων.

Συσκευασία ελαιολάδου σε δοχεία από λευκοσίδηρο (τενεκές)

Είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο υλικό για την αποθήκευση ελαιολάδου. Τα οφέλη του υλικού είναι το χαμηλό του βάρος και η αντοχή σε μηχανικές βλάβες ενώ ταυτόχρονα προστατεύει αποτελεσματικά το λάδι από το οξυγόνο και το φως. Από την άλλη πλευρά, έχει χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής από τους καταναλωτές και έχει βρεθεί ότι προσφέρει πιο μικρή προστασία σε σύγκριση με τα PET και τα γυάλινα δοχεία όσον αφορά τη διατήρηση της ποιότητας του ελαιολάδου.

Συσκευασία ελαιολάδου σε δοχεία από ατσάλι

Αν και είναι βαρύ και ακριβό για εμπορική χρήση, αυτό το υλικό έχει πολλά πλεονεκτήματα. Προσφέρει εξαιρετική προστασία από το φως, την υγρασία, το οξυγόνο και τα παθογόνα και γι’ αυτό προτιμάται ιδιαίτερα για την μακροχρόνια  αποθήκευση λαδιού σε τεράστιες ποσότητες σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης και για τη μεταφορά του προϊόντος.

Συσκευασία ελαιολάδου σε χοντρό, επικαλυμμένο χαρτόνι

Χάρη στο χαμηλό κόστος, το βάρος και την καλή προστασία που προσφέρει το συγκεκριμένο είδος συσκευασίας, έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, ενδέχεται να μην κερδίσει εύκολα την αποδοχή των καταναλωτών, καθώς είναι αδιαφανές. Αυτή η συσκευασία έχει βρεθεί ότι έχει καλύτερη απόδοση τόσο από πλαστικό όσο και από γυαλί, προστατεύοντας το λάδι από το οξυγόνο και το φως, επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής του έως και 2 χρόνια και διατηρώντας τα αντιοξειδωτικά συστατικά του ελαιολάδου.

Συσκευασία ελαιολάδου σε bag-in-box (ασκός σε χαρτοκιβώτιο)

Αυτή είναι μια άλλη επιλογή για την αποθήκευση ελαιολάδου, με παρόμοια πλεονεκτήματα με τις συσκευασίες από επικαλυμμένο χαρτόνι, αλλά είναι λιγότερο μελετημένη και δεν διατηρεί το προϊόν τόσο φρέσκο για μεγάλες περιόδους όπως η προαναφερθείσα επιλογή.

Βιβλιογραφία

Piscopo, A., & Poiana, M. (2012). Packaging and storage of olive oil. Olive germplasm—the olive cultivation, table olive and olive oil industry in Italy, 201-222.

https://olivecenter.ucdavis.edu/media/files/PackagingInfluencesonOliveOilQuality.pdf

Dabbou, S., Gharbi, I., Brahmi, F., Nakbi, A., & Hammami, M. (2011). Impact of packaging material and storage time on olive oil quality. African Journal of Biotechnology, 10(74), 16929-16936.

Sanmartin, C., Venturi, F., Sgherri, C., Nari, A., Macaluso, M., Flamini, G., … & Zinnai, A. (2018). The effects of packaging and storage temperature on the shelf-life of extra virgin olive oil. Heliyon, 4(11).

Πηγή – wikifarmer.com




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ