Γεύση - Ψυχαγωγία ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Θυμάσαι τα τετράγωνα των αστέρων;

Πέρασαν 40 χρόνια από την εποχή που βγήκε στον αέρα το δημοφιλέστερο παιχνίδι της παλιάς ελληνικής τηλεόρασης. Τα Τετράγωνα των Αστέρων. Το πρώτο έγχρωμο τηλεπαιχνίδι στην ιστορία της τηλεόρασης της χώρας, βγήκε στον αέρα στις 15 Ιουνίου 1980 και ολοκλήρωσε τον κύκλο του στις 4 Οκτωβρίου 1981.

Δεν ήταν ελληνική ιδέα. Ήταν η προσαρμογή του Αμερικάνικου “Hollywood Squares”. Γενικός δερβέναγας του παιχνιδιού η Μαρία Αλιφέρη, που εκείνη τη χρονιά ήταν στα πάνω της αφού πρωταγωνιστούσε και στο σίριαλ Κραυγή των Λύκων. Πραγματικό όνομα Μαρία Αλιφεροπούλου. Παρουσιάστρια, κειμενογράφος και επί του συνόλου υπεύθυνη της εκπομπής. Στη σκηνοθεσία του ο μέγας Μεγακλής Βιντιάδης.

Παίχτηκαν συνολικά 67 επεισόδια. Κάθε Κυριακή βράδυ η Ελλάδα παρέλυε για χάρη του παιχνιδιού. Στα παράθυρα του υπήρξαν μια σειρά σταθεροί καλεσμένοι που ήταν τα αστέρια του παλιού ελληνικού κινηματογράφου Μίμης Φωτόπουλος, Νίκος Ρίζος, Δημήτρης Νικολαΐδης και Νίκος Παπαναστασίου και αργότερα η Μαρία Ιωαννίδου.

Εκτός από αυτούς ένα απίστευτο πλήθος βεντετών του παλιού κινηματογράφου και πενταγράμμου σε απόλυτη σύμπνοια με αστέρια του ογδόντα. Τα γνωστά πρόσωπα της εποχής διαγκωνίζονταν για το ποιος θα πάρει μέρος στο παιχνίδι λόγω της τεράστιας προβολής που έδινε.

Το κόνσεπτ είχε τη δημιουργία μιας μίνι πολυκατοικίας με παράθυρα που εντός τους καθόταν ηθοποιοί, τραγουδιστές, δημοσιογράφοι, σκηνοθέτες, συνθέτες, χορευτές, συγγραφείς, τηλεπαρουσιαστές, παραγωγοί, καθηγητές, ποδοσφαιριστές, και άλλα celebrity της εποχής.

Εξαιρετικά δημοφιλές παιχνίδι που τέλειωνε με τη γνωστή ατάκα της Μαρίας Αλιφέρη ‘’Σας αγαπώ’’. Δεν έχει διασωθεί κανένα ολόκληρο επεισόδιο καθώς θεωρήθηκε αναλώσιμο υλικό και διεγράφη από τα αρχεία της ΕΡΤ από τη διοίκηση του καναλιού, το 1984, εποχή ΠΑΣΟΚ. Τα μοναδικά πράγματα που έμειναν να το θυμίζουν είναι ιδιωτικές μαγνητοσκοπήσεις, οι αφηγήσεις της Αλιφέρη και των παικτών. Το ΠΑΣΟΚ θεώρησε από την πρώτη στιγμή ότι το παιχνίδι εκφράζει την παλιά εποχή της τηλεόρασης και ήταν από τα πρώτα πράγματα που έκοψε με την ανάληψη της εξουσίας. Μια αναβίωση που επιχείρησε το Mega με το Γιώργο Μαρίνο το 2003 πήγε μάλλον άπατη…

Το παιχνίδι διαθέτει μέχρι και σελίδα στο fb

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ