Νομός Χανίων

Terra Creta – Οινοποιείο Μανουσάκη : Σπουδαία διάκριση για δύο Χανιώτικες επιχειρήσεις

Στην τελετή τιμήθηκαν 15 Έλληνες παραγωγοί, μεταποιητές και έμποροι ελληνικών τροφίμων από όλο το φάσμα του αγροδιατροφικού τομέα, οι οποίοι με πείσμα, θάρρος και ευσυνειδησία παράγουν εξαιρετικά προϊόντα με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές.

Ανάμεσα στους 15 βραβευθέντες ξεχώρισαν και 2 επιχειρήσεις από τα Χανιά.

Η εταιρεία «Τerra Creta», στο Κολυμπάρι Χανίων, έλαβε το βραβείο «Παραγωγής Ελαιολάδου», μετά από την τυφλή γευσιγνωσία που πραγματοποίησαν οι γευσιγνώστες του περιοδικού «Γαστρονόμος». Το βραβείο παρέλαβαν ο γενικός διευθυντής της Terra Creta Φώτης Σουσαλής, ο παραγωγός ομάδας Νίκος Κουκουβιτάκης και ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Αστερουσίων Μανώλης Ιατράκης.

Όπως αναφέρεται στο βίντεο παρουσίασης της εταιρείας «με μια πλήρως καθετοποιημένη μονάδα στο Κολυμβάρι Χανίων, δικό της υπερσύγχρονο ελαιουργείο – το μεγαλύτερο της περιοχής- 7 ετικέτες premium ελαιολάδων, πολλά διεθνή βραβεία, κύκλο εργασιών 28 εκατομμυρίων ευρώ και ποσοστό εξαγωγών που αγγίζει το 94%, και μάλιστα σε 45 χώρες, η Terra Creta είναι ένας από τους δυνατούς παίκτες και τους πιο δυναμικούς εκπροσώπους της κρητικής ελαιουργίας. Πέρυσι προχώρησε άλλο ένα βήμα παράγοντας και εμφιαλώνοντας το Grand Cru, ένα premium ελαιόλαδο Κορωνέικης ποικιλίας, σε ποσότητα όχι μεγαλύτερη από 5 τόνους, το οποίο ξεχώρισε με διαφορά στην τυφλή γευσιγνωσία του Γαστρονόμου. Για την παραγωγή του η εταιρεία συνεργάζεται με 19 επίλεκτους παραγωγούς, στους οποίους δίνει όλη την απαραίτητη τεχνογνωσία και στήριξη, ώστε να καλλιεργούν τις ελιές τους με τον βέλτιστο τρόπο, φιλικό προς το περιβάλλον, και απώτερο στόχο την υψηλότερη δυνατή ποιότητα. Το αποτέλεσμα τους δικαιώνει».

Το δεύτερο βραβείο, αυτή τη φορά «παραγωγής οίνου», παρέλαβε η χανιώτισσα οινοποιός Αλεξάνδρα Μανουσάκη και τα κρασιά του οινοποιείου της στον Βατόλακκο Χανίων. Το φετινό βραβείο κρασιού προλόγισε ο καλύτερος σομελιέ της Ελλάδας για το 2019, Αρης Σκλαβενίτης.

«Το φετινό βραβείο κρασιού έχει ξεχωριστή σημασία», αναφέρουν οι διοργανωτές. «Δεν πάει σε μεγάλα φαβορί ή σε ιστορικά οινοποιεία, αλλά σε εκπροσώπους της νέας γενιάς του ελληνικού αμπελώνα. Πέντε ανερχόμενους οινοποιούς με μοντέρνα ματιά, σύγχρονες τεχνικές και μεθόδους καλλιέργειας και οινοποίησης και νέα στυλ κρασιών. Δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές περιοχές, έχουν τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα, αλλά μοιράζονται κάτι κοινό. Τη δημιουργική ορμή, τη φιλοδοξία της καινοτομίας, τον εξωστρεφή προσανατολισμό».

Συγκεκριμένα, οι 5 οινοπαραγωγοί που βραβεύτηκαν είναι ο Γιάννης Βαλαμπού, ο Απόστολος Θυμιόπουλος, η Κατερίνα και ο Σωτήρης Μποσινάκης και η Αλεξάνδρα Μανουσάκη.

Για τη χανιώτισσα οινοποιό, στην παρουσίασή της από τον «Γαστρονόμο», αναφέρονται τα εξής: «Καινούργια ματιά έφερε στο οινοποιείο στον Βατόλακκο Χανίων η Αλεξάνδρα Μανουσάκη. Δημιούργησε κρασιά απολαυστικά και ευκολόπιοτα, μια σειρά γηγενών ποικιλιών, αλλά και το διάσημο ροζέ τους που φέρνει την καλλιτεχνική της υπογραφή στην ετικέτα. Ακόμα, ανέπτυξε τον οινοτουρισμό και έτσι σήμερα 300 επισκέπτες φτάνουν κάθε μέρα στο οινοποιείο τους, έναν ολοζώντανο χώρο γαστρονομίας με άξονα το κρασί».

Δείτε την παρουσίαση και τη βράβευση της εταιρείας Terra Creta στο ’32 και της οινοποιού Αλεξάνδρας Μανουσάκη στο 1.07′ του βίντεο που ακολουθεί…

Πηγή: kathimerini.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ