ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Τεράστιες οι περικοπές και στη δεύτερη δόση των επιδοτήσεων – Έτσι θα κατανεμηθούν τα χρήματα (βίντεο)

Τεράστιος είναι ο προβληματισμός των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Κρήτης για τις τεράστιες περικοπές στις επιδοτήσεις , κάτι που θα συμπαρασύρει και τη δεύτερη δόση του Δεκεμβρίου, με πολλούς παραγωγούς να λαμβάνουν από ελάχιστα έως καθόλου χρήματα.

Στη διάρκεια της εκπομπής «ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ», τη Δευτέρα, στην ΚΡΗΤΗ TV, για μια ακόμα φορά ζήτησαν την άρση της αδικίας σε βάρος της Κρήτης, καθώς κατά την πρώτη δόση των επιδοτήσεων εκατοντάδες αγρότες έλαβαν ελάχιστα χρήματα, ενώ κάποιοι αντίκρισαν και μηδενικούς λογαριασμούς.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι αρκετοί αγρότες που περίμεναν αυτά τα χρήματα δεν μπορούν πλέον να καλύψουν βασικές ανάγκες, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και ο πρόεδρος του Συντονιστικού των κτηνοτρόφων Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης, αλλά και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλος Παπαδάκης, που τόνισε πως, αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν προχωρήσει σε συμπληρωματική πληρωμή, η καταστροφή στην κτηνοτροφία της Κρήτης θα είναι τεράστια.

«Θεωρούμε ότι τα προηγούμενα χρόνια έγιναν μεγάλα λάθη σε σχέση με το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ από τους προηγούμενους υπουργούς και ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα οικολογικά σχήματα. Αν δεν αποκατασταθεί η αδικία που βιώνει ο κτηνοτρόφος της Κρήτης, να μας το πουν να… μεταναστεύσουμε, γιατί με στρεμματική στα 14 ευρώ δεν βγαίνει τίποτα», είπε στην εκπομπή ο κ. Παπαδάκης.

Κραυγή αγωνίας και από τους αποσταγματοποιούς, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Τάσο Βρέντζο να τονίζει τα σοβαρά ανοικτά ζητήματα στην αμπελουργία που έρχονται να προστεθούν στη γενικότερη οικονομική δυσχέρεια που υπάρχει στον πρωτογενή τομέα.

Σε επίπεδο Κρήτης υπάρχουν περιπτώσεις περικοπών στις επιδοτήσεις που ξεπέρασαν το 90%, κάτι που έκανε πολλούς παραγωγούς να δουν ελάχιστα ή και καθόλου χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ενώ με βάση τις δηλώσεις Αυγενάκη

 

στην ΚΡΗΤΗ TV δεν αναμένεται καλύτερη εικόνα στη β’ δόση, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να εκφράζει την αισιοδοξία του για το 2024, αποκλείοντας όμως οριστικά οι παραγωγοί να λάβουν την επόμενη περίοδο χρήματα που δεν πήραν φέτος.

Οι περικοπές “αγγίζουν” όλες τις περιοχές της Κρήτης, με μεγάλους χαμένους του Δήμους Μυλοπόταμου και Φαιστού, χωρίς να είναι καλύτερη η εικόνα στους υπόλοιπους δήμους. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις αγροτών που δεν έλαβαν καθόλου χρήματα, περιγράφοντας σε απευθείας σύνδεση από τον Άγιο Θωμά την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

Μάλιστα, στη διάρκεια της εκπομπής “ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ” αναλύθηκε και ο οικονομικός χάρτης της β’ δόσης όσον αφορά την κατανομή των χρημάτων, χωρίς να αφήνει πολλά περιθώρια εφησυχασμού…

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ