ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τελικά βοηθάει ο μεσημεριανός ύπνος;

Η μεσημεριανή “σιέστα”, ο “υπνάκος”  ή ακόμα καλύτερα “κλείνω τα μάτια μου για είκοσι λεπτάκια”, είναι μια συνήθεια που ερμηνεύεται από πολλούς ως ένδειξη τεμπελιάς ή έλλειψης ενέργειας, ενώ για άλλους αποτελεί ένα ανεκτίμητο εργαλείο για να τα βγάλουν πέρα με την καθημερινότητά τους. Τι ισχύει όμως σύμφωνα με τους ειδικούς; Βοηθάει τελικά ένας σύντομος υπνάκος ή οδηγεί σε υποτονικότητα και λιγότερη ενέργεια;

Απάντηση ήρθε να δώσει μέσα από ένα δημοσίευμα στο ακαδημαϊκό μέσο The Conversation, ο Dr. Steven Bender, κλινικός αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Texas A&M που ειδικεύεται στον στοματοπροσωπικό πόνο και στις φαρμακευτικές αγωγές που σχετίζονται με τον ύπνο. Οι έρευνες λοιπόν έδειξαν ότι ένας σύντομος ημερήσιος υπνάκος, διάρκειας 20 έως 30 λεπτών, μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος οφελών:

  • Να βελτιώσουν τη μνήμη και τη νοητική λειτουργία.
  • Να ενισχύσουν την εγρήγορση, την προσοχή και τον χρόνο αντίδρασης.
  • Να οδηγήσουν σε αυξημένη παραγωγικότητα και να διεγείρουν τη δημιουργικότητα.
  • Να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να επεξεργαστεί τις καθημερινές πληροφορίες, βελτιώνοντας έτσι τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων.
  • Να μειώσουν τα επίπεδα άγχους και να προάγουν την καλύτερη διάθεση, όταν διατηρούνται κάτω από 30 λεπτά.
  • Πιθανώς να μειώσουν τους κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων, βοηθώντας στη ρύθμιση διαφόρων χημικών ουσιών στο σώμα.

Ενώ οι σύντομοι υπνάκοι μπορούν θεωρητικά να προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα, αν ο το nap δεν είναι και τόσο… «υπνάκος» και ξεπεράσει δηλαδή τα 30 λεπτά, τότε μπορεί αντιθέτως να έχει μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, τα παρατεταμένα σε διάρκεια naps μπορεί να οδηγήσουν στη λεγόμενη αδράνεια ύπνου. Πρόκειται για την κατάσταση κατά την οποία, όταν ξυπνάτε αισθάνεστε “ζαλισμένοι”, σαν να έχετε μια μικρή “μέθη” και σα να είστε “αποπροσανατολισμένοι”.

Όπως και να ‘χει όμως, για να αξιοποιήσετε τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου χωρίς τα μειονεκτήματα, λάβετε υπόψη σας αυτές τις οδηγίες, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Dr. Steven Bender:

  • Περιορίστε τους μεσημεριανούς ύπνους στα 20 με 30 λεπτά.
  • Προτιμήστε ώρες νωρίς το απόγευμα, που ευθυγραμμίζονται καλύτερα με τη μειωμένη ενέργεια μετά το μεσημεριανό και τους φυσικούς κιρκάδιους ρυθμούς.
  • Αποφύγετε τους αργοπορημένους υπνάκους, εξασφαλίζοντας ότι το nap ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4 με 6 ώρες πριν από την ώρα του κανονικού ύπνου.
  • Επιλέξτε έναν ήσυχο, ελαφρά φωτισμένο χώρο για μέγιστη άνεση.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ