Νομός Χανίων

Τάσος Βάμβουκας για οικόπεδο ΑΒΕΑ: Είναι λογική και ωφέλιμη η διαχείριση των χρημάτων των δημοτών;

Γιατί η παράταξή μας «Δήμος Ενεργών Πολιτών» δεν ψήφισε υπέρ της  αγοράς  του οικοπέδου της ΑΒΕΑ.

 

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήμασταν η μόνη παράταξη η οποία δεν ψήφισε υπέρ της αγοράς του οικοπέδου της ΑΒΕΑ. Θεωρήσαμε ότι από την απόφαση αυτή προκύπτουν σοβαρά ζητήματα για την ορθή διαχείριση των χρημάτων των δημοτών.

Είναι πρώτα από όλα χρήσιμη μια σύγκριση αυτής της αγοράς, με την αγορά επί των ημερών μας του νεοκλασικού της οδού Τζανακάκη. Το αγοράσαμε 30% κάτω από την αντικειμενική του αξία, δηλαδή 910.000.  Ακόμη περισσότερο, το ταμείο του Δήμου κατέβαλε μόνο 410.000 από αυτά, καθώς τα υπόλοιπα 500.000 ευρώ καταβλήθηκαν ως χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Στη συνέχεια εντάξαμε το έργο δημιουργίας της νέας δημοτικής βιβλιοθήκης σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα με επιπλέον 2,5 εκ. ευρώ. Με άλλα λόγια ο δήμος έδωσε 410.000 ευρώ και έλαβε 3.000.000ευρώ για ένα έργο μεγάλης χρησιμότητας διασώζοντας ταυτόχρονα ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά της πόλης μας.

Τότε καμία από τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου δεν είχε υποστηρίξει αυτή την αγορά, λέγοντας ότι σπαταλάμε τα χρήματα των δημοτών.

Ακούστηκε ακόμη και το επιχείρημα περί υπεραξίας στο μέλλον, λες και ο δήμος είναι κτηματομεσιτική εταιρεία και ενδιαφέρεται να μεταπωλήσει το οικόπεδο για να αποκομίσει κέρδος. Αυτός που κερδίζει από τα χρήματα των δημοτών είναι – χωρίς καμία αμφιβολία – η εταιρεία ιδιοκτήτης του παρακείμενου οικοπέδου, της οποίας τα διαμερίσματα και το ξενοδοχείο που θα κατασκευάσει αποκτούν ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα και μια διαμορφωμένη με έξοδα των δημοτών αυλή τριών στρεμμάτων με αθλητικές εγκαταστάσεις και πάρκινγκ. Για αυτό ως παράταξη δεν ψηφίσαμε ούτε την αποδοχή της δωρεάς.

Επιπλέον ο δήμαρχος απέρριψε τη λύση που είχαμε προετοιμάσει ως δημοτική αρχή για την απόκτηση οικοπέδου πολύ φθηνότερου και καταλληλότερου στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο, ισχυριζόμενος πριν ενάμιση χρόνο ότι το εν λόγω οικόπεδο δεν ήταν διαθέσιμο. Τελικάόμως στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο με την εύστοχη ερώτηση της δημοτικής συμβούλου κ. Αποστολάκη αποκαλύφθηκε ότι τελικά ακόμα δεν έχει εκδοθεί καμία οικοδομική άδεια.

Θεωρούμε, λοιπόν, το ποσό της αγοράς υπερβολικά υψηλό για τη χρήση που προορίζεται καθώς επιπλέον εξαντλεί τα ταμεία του δήμου, με αποτέλεσμα στα επόμενα χρόνια να μην υπάρχουν επαρκείς πόροι για:

 

  • Έργα χρήσιμα που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από προγράμματα
  • Αποζημιώσεις που οφείλει ο δήμος από τα σχέδια πόλεως σε δημότες
  • Κοινωνικά ωφέλιμες δράσεις.

 

Συνοψίζοντας, δεν ψηφίσαμε την αγορά του οικοπέδου και την αποδοχή της δωρεάς γιατί πιστεύουμεότι όταν υπηρετούμε τους δημότες δεν πρέπει να αγνοούμε όλα αυτά που συγκροτούν το δημόσιο συμφέρον. Διαφορετικά δεν προσφέρουμε καλές υπηρεσίες και θα το βρούμε μπροστά μας.

 

Ο επικεφαλής της παράταξης

Τάσος Βάμβουκας

 

 

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ