ΔΙΕΘΝΗ ΕΛΛΑΔΑ

Τα «δρομολόγια θανάτου» των διακινητών μεταναστών: Το ταξίδι, οι «τιμές» και τα κέρδη που αγγίζουν τα 3 εκατ. ευρώ!

Σοκ προκαλούν οι πληροφορίες που βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας και αφορούν τα ταξίδια που στήνουν οι διακινητές μεταναστών ώστε να φέρουν τους ανθρώπους που ψάχνουν για ελπίδα στην Ευρώπη και πολλές φορές μετατρέπονται σε «δρομολόγια του θανάτου».

Πηγές με γνώση των δρομολογίων που διοργανώνουν εγκληματικά δίκτυα διακινητών μεταναστών από τη Λιβύη προς τις ιταλικές ακτές, μίλησαν την Τετάρτη 14 Ιουνίου, στην ΕΡΤ και ανέλυσαν τη δράση τους. Οι συγκεκριμένες πηγές έδωσαν αναλυτικές πληροφορίες για τα «δρομολόγια θανάτου» σαν αυτό που οδήγησε στην τραγωδία ανοιχτά της Πύλου.

Στοιβάζουν από 400 έως 750 άτομα

Τα συγκεκριμένα αλιευτικά σκάφη, ξεκινούν από τρία σημεία στις ακτές της Λιβύης, από το Τομπρούκ, τη Μισράτα και τη Σύρτη ενώ προορισμός τους είναι η Ιταλία.

Τις περισσότερες φορές σε τέτοιου είδους αλιευτικά σκάφη στοιβάζουν από 400 έως 750 άτομα. Το σοκαριστικό είναι πως τοποθετούν τους μετανάστες παντού: στα αμπάρια, ακόμα και κάτω, στην περιοχή όπου βρίσκονται οι μηχανές.

Για να φτάσουν μέχρι τις ιταλικές ακτές τα υπεφορτωμένα σκάφη, χρειάζονται περί τις 3 – 4 ημέρες.

Οι τιμές για τη μετάβαση, φτάνουν στα 4.000 ευρώ κατ’ άτομο ενώ τα κέρδη αποτιμώνται περί τα 2-3 εκατομμύρια ευρώ ανά δρομολόγιο.

Οι χειριστές των σκαφών συχνά είναι Αιγύπτιοι και συχνά δεν πληρώνονται, αλλά το κίνητρό τους είναι να φτάσουν στην Ιταλία χωρίς να πληρώσουν τους δουλέμπορους.

Το σκάφος που ναυάγησε στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου θα έφτανε στην Ιταλία, είχε γίνει αντιληπτό από τις Αρχές και η πρώτη εκτίμηση ανέφερε ότι σε αυτό επέβαιναν 700 άτομα.

Σημειώνεται ότι αποτελεί κοινό για τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στη Λιβύη με τα δίκτυα διακινητών, διότι ότι απολαμβάνουν -όπως λένε αξιόπιστες πηγές- μία ιδιότυπη ασυλία από τις διωκτικές Αρχές.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ