ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα χαρτοφυλάκια των Κρητικών: Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σήμερα η 63μελής νέα κυβέρνηση

Ηχηρή είναι η εκπροσώπηση της Κρήτης στο νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 26 Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον νομό Ρεθύμνου να έχει μάλιστα τη “μερίδα του λέοντος”, αφού από την 6άδα των Κρητικών που συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση, οι μισοί ακριβώς έχουν ρεθυμνιώτικη καταγωγή.

Όλγα Κεφαλογιάννη στο υπουργείο Τουρισμού, Γιάννης Κεφαλογιάννης στο πόστο του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργείο Οικονομικών είναι η ρεθυμνιώτικης καταγωγής υπουργική 3άδα, την οποία πλαισιώνουν 2 Ηρακλειώτες, ο Μάξιμος Σενετάκης ως υφυπουργός Ανάπτυξης και ο Λευτέρης Αυγενάκης ως νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, και μία Λασιθιώτισσα, η Ειρήνη Αγαπηδάκη από τη Σητεία, που αναλαμβάνει αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Επιχειρώντας κανείς να “ακτινογραφήσει” την κρητική 6μελή εκπροσώπηση στο νέο κυβερνητικό σχήμα, θα διαπιστώσει αυτομάτως τα εξής:

Έχουμε αρκετά ικανοποιητική γυναικεία συμμετοχή, με μία γυναίκα υπουργό και μία αναπληρώτρια υπουργό.

Έχουμε μια “φρέσκια” είσοδο, αυτή του Μάξιμου Σενετάκη, ο οποίος πρωτοεκλέχτηκε βουλευτής Ηρακλείου το 2012 και αξιοποιείται για 1η φορά σε κυβερνητικό πόστο.

Έχουμε δύο επιστροφές Κρητικών σε κυβερνητικά χαρτοφυλάκια. Η μία επιστροφή είναι αυτή του Γιάννη Κεφαλογιάννη, που είχε διατελέσει υφυπουργός Υποδομών-Μεταφορών στο α’ μισό της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας Μητσοτάκη, δηλαδή μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, και επιστρέφει τώρα σε νέο ρόλο, ως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Η δεύτερη επιστροφή είναι αυτή της Όλγας Κεφαλογιάννη και θεωρείται ακόμα πιο ηχηρή, αν αναλογιστεί κανείς τις μεγάλες πολιτικές, εσωκομματικές διαστάσεις που είχε πάρει η μη υπουργοποίησή της μετά τις εθνικές εκλογές του 2019 και το άτυπο έστω σκηνικό σύγκρουσης που είχε καταγραφεί τότε με το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Όπως αποδεικνύεται, ο χρόνος γεφύρωσε το χάσμα, επήλθε πολιτικός εσωτερικός… “σασμός” και έτσι η Όλγα Κεφαλογιάννη επιστρέφει στο κυβερνητικό σχήμα και δη σε ένα γνώριμό της πόστο, καθώς είχε διατελέσει υπουργός Τουρισμού και στο παρελθόν, συγκεκριμένα κατά την περίοδο από το 2012 ως το 2015, στην κυβέρνηση τότε του Αντώνη Σαμαρά.

Η τοποθέτηση της Σητειακής Ειρήνης Αγαπηδάκη στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας δεν προξενεί καμία έκπληξη. Ίσα-ίσα θεωρείτο δεδομένη, αν αναλογιστεί κανείς την τιμή που της είχε δείξει προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τοποθετώντας τη στην 1η θέση του “γαλάζιου” ψηφοδελτίου Επικρατείας, αλλά και τα άκρως εγκωμιαστικά σχόλια και αναφορές που της έκανε ο πρωθυπουργός, ακόμα και στις ομιλίες που έκανε εδώ επί κρητικού εδάφους τις προηγούμενες ημέρες.

Έκπληξη δεν μπορεί να λογιστεί σίγουρα και η τοποθέτηση του Κωστή Χατζηδάκη σε ένα ακόμα σημαντικό υπουργικό πόστο. Ο ίδιος έχει διαχειριστεί κατά το παρελθόν βαριά χαρτοφυλάκια και αναλαμβάνει τώρα νέος “τσάρος της οικονομίας”, εξέλιξη που είχε διαρρεύσει και διαφανεί εδώ και ημέρες…

Σε ό,τι αφορά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η ανάθεσή του σε κρητικά χέρια ήταν μια εκκρεμότητα διαχρονική, μένει όμως να αποδειχτεί στην πράξη αν θα δικαιωθεί η επιλογή Μητσοτάκη για την τοποθέτηση Αυγενάκη.

Ειρήνη Αγαπηδάκη: από το Επικρατείας στο υπ. Υγείας

Στις προηγούμενες εκλογές της 21ης Μαΐου, η Ειρήνη Αγαπηδάκη από τη Σητεία, γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, η οποία έχει διατελέσει εθνική συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, τέθηκε επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. Όπως επισημαινόταν χαρακτηριστικά τότε από την Πειραιώς, με την επιλογή της ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας υποστηρίζεται η έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην αναμόρφωση του ΕΣΥ.

Από μόνο της η άκρως τιμητική αυτή τοποθέτηση προμήνυε τις προθέσεις προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη για αξιοποίηση της ψυχολόγου από το ανατολικό άκρο της Κρήτης και συγκεκριμένα από το Παλαίκαστρο, στο οποίο έζησε μέχρι το λύκειο, όταν και μετακόμισε στη Σητεία για να φοιτήσει στο Λύκειο.

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη βρισκόταν σταθερά στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τις προεκλογικές του περιοδείες εδώ στην Κρήτη, με τον ίδιο να κάνει συχνά-πυκνά ονομαστικές, εγκωμιαστικές αναφορές στο πρόσωπο της γ.γ. Δημόσιας Υγείας.

Το βιογραφικό της Ειρήνης Αγαπηδάκη

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι ψυχολόγος, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD) στο γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας της Υγείας, από την ίδια σχολή.

Το 2019 παραιτήθηκε από την ακαδημαϊκή της θέση, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα της ειδικής γραμματέως Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου παρέμεινε ως το 2022, συμβάλλοντας καταλυτικά στο να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο πλαίσιο προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2021 ανέλαβε τα καθήκοντα της γενικής γραμματέως Δημόσιας Υγείας, συμβάλλοντας στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση μεταξύ άλλων: του παιδιατρικού ψηφιακού βιβλιαρίου παιδιού, του νέου σχεδίου πρόληψης των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, Προστασίας και Προαγωγής της Υγείας “Σπύρος Δοξιάδης”, του προγράμματος “Φώφη Γεννηματά”, του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, του προγράμματος πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων…

Επιστροφή Γ. Κεφαλογιάννη με χαρτοφυλάκιο Άμυνας

Μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ορκίστηκε υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα μεταφορών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Μετά από ένα διάλειμμα σχεδόν 2 ετών, ο Ρεθυμνιώτης βουλευτής επιστρέφει ξανά στο κυβερνητικό σχήμα, σε νέα αυτή τη φορά μετερίζια, αφού αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, αντικείμενο πάντως που γνωρίζει έχοντας διατελέσει στο παρελθόν τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ.

Αν και νέος σε ηλικία, ο ίδιος θεωρείται πλέον έμπειρος βουλευτής καθώς πρωτο-εκλέχτηκε το 2012, ενώ άφησε το αποτύπωμά του κατά τη θητεία του ως υφυπουργός Μεταφορών.

Ως ορόσημα στο κυβερνητικό έργο του Γιάννη Κεφαλογιάννη χαρακτηρίζονται:

– Η ψήφιση του Ν. 4663/2020 για τα υδατοδρόμια.

– Ο Ν. 4663/2020, με τον οποίο καθιερώθηκε η προσωρινή άδεια οδήγησης και αντιμετωπίστηκε το ζήτημα της πολύμηνης καθυστέρησης που απαιτείται για την έκδοση άδειας οδήγησης ενός νέου οδηγού.

– Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, με εθνικό στόχο τη μείωση του αριθμού των νεκρών και των σοβαρά τραυματιών.

Το βιογραφικό του Γ. Κεφαλογιάννη

Είναι ο πρώτος γιος από τα τρία παιδιά του Αχιλλέα Κεφαλογιάννη, αδερφού και στενού συνεργάτη του πολιτικού Γιάννη Κεφαλογιάννη. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική και τις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 εξελέγη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην εκλογική περιφέρεια Ρεθύμνου. Υπήρξε ο νεότερος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην ΙΕ’ κοινοβουλευτική περίοδο (28/06/2012 – 30/12/2014). Διετέλεσε γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων επί τρεις συναπτές κοινοβουλευτικές περιόδους (ΙΕ’, ΙΣΤ’, ΙΖ’), εκλεγμένος με διακομματική πλειοψηφία. Το 2015 ψηφίστηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ως τομεάρχης Άμυνας. Τον Φεβρουάριο του 2016 ορίστηκε τομεάρχης Εξωτερικών από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ορκίστηκε υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα μεταφορών, στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Κωστής Χατζηδάκης: Άλλο ένα “βαρύ” χαρτοφυλάκιο

Μετά το δύσκολο χαρτοφυλάκιο που είχε στο υπουργείο Εργασίας, για τη διαχείριση του οποίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον συνεχάρη, ο Ρεθυμνιώτης στην καταγωγή Κωστής Χατζηδάκης αναλαμβάνει τον φάκελο του υπουργείου Οικονομικών, με αναπληρωτή υπουργό τον Νίκο Παπαθανάση.

Η είδηση δεν προξένησε καμιά έκπληξη. Ο ίδιος θεωρούταν από τους λεγόμενους σίγουρους για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Εδώ και ημέρες είχε ακουστεί έντονα ότι θα αναλάμβανε το ενισχυμένο πλέον σε όλα τα πεδία χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών. Και όντως είναι ο νέος “τσάρος της οικονομίας”, σε έναν ρόλο μεγάλης ευθύνης και πάλι για τον Κωστή Χατζηδάκη, που πάντως κουβαλά μακρά και πολύπλευρη είναι η αλήθεια υπουργική πείρα σε διαφορετικά, απαιτητικά πόστα.

Ως ενδεικτικά ορόσημα στο δικό του κυβερνητικό έργο μπορούν να χαρακτηριστούν η αποστολή που του ανατέθηκε το 2007 από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά και ο νόμος-πλαίσιο του 2014 για την απλοποίηση των διαδικασιών για τις αδειοδοτήσεις και τους ελέγχους των επιχειρήσεων, μια πρωτοβουλία που στόχευε να αλλάξει την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Το βιογραφικό του Κωστή Χατζηδάκη

Ο Κωστής Χατζηδάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο στις 20 Απριλίου του 1965, μεγάλωσε στον Άγιο Ιωάννη Μυλοποτάμου και τελείωσε το Λύκειο Περάματος Ρεθύμνου.

Το 1983 εισήχθη στη Νομική Σχολή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του με μεταπτυχιακό στην Πολιτική Επικοινωνία από το Πανεπιστήμιο του Κεντ (Αγγλία), ενώ είναι δικηγόρος στο επάγγελμα.

Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 1994 ο Χατζηδάκης εξελέγη για 1η φορά ευρωβουλευτής, τέταρτος νεότερος ευρωβουλευτής σε ολόκληρη την Ευρωβουλή. Στις εκλογές 2007 εκλέχτηκε βουλευτής Β’ Αθηνών και στη συνέχεια ορίζεται υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

Στην κυβέρνηση Σαμαρά, τον Ιούνιο του 2012, ανέλαβε υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ενώ από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Ιούνιο του 2014 ήταν υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Τον Ιανουάριο του 2016 ο Κωστής Χατζηδάκης ορίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αντιπρόεδρος της Ν.Δ., ενώ τελευταία του υπουργική θητεία ήταν ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από το 2021 μέχρι το 2023.

Ο Αυγενάκης νέος υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Γνωστή ήδη από την προηγούμενη ημέρα ήταν η ανάθεση των καθηκόντων του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στον Λευτέρη Αυγενάκη, που καλείται πλέον να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του παραγωγικού κόσμου της Κρήτης. Γεννημένος στις 18 Ιουλίου του 1972, έχοντας σπουδάσει τοπογράφος μηχανικός στο ΤΕΙ Αθηνών, ο Λευτέρης Αυγενάκης πολιτεύτηκε για 1η φορά τον Μάρτιο του 2004, ενώ στις εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2007 εκλέχτηκε 2ος βουλευτής στον νομό Ηρακλείου.

Στις εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2009 ήρθε 1ος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στον νομό Ηρακλείου μέχρι και σήμερα.

Τον Μάρτιο 2015 εκλέχτηκε τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της Νέας Δημοκρατίας.

Με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στις 13 Ιανουαρίου 2016, τοποθετήθηκε αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., με βασικό στόχο την ανασύνταξη του κόμματος, και ορίζεται σύνδεσμος του κόμματος με την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Τον Απρίλιο 2016 εκλέχτηκε γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και το 2019, με απόφαση του πρωθυπουργού, ανέλαβε υφυπουργός Αθλητισμού.

Κατευθείαν στα… “βαθιά”!

Η πρώτη υπουργική αξιοποίηση του Μάξιμου Σενετάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανταπέδωσε τη “γαλάζια” πρωτοκαθεδρία στον νομό Ηρακλείου, βάζοντας στο κυβερνητικό σχήμα τον επί σειρά ετών βουλευτή Μάξιμο Σενετάκη, αναγνωρίζοντας έτσι και την προσωπική συμβολή ενός στελέχους που φυσικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά. Αρκεί να θυμίσουμε ότι είχε διατελέσει ειδικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα ανάπτυξης της Κρήτης την περίοδο 2015-2019. Αυτή είναι η 1η υπουργική αξιοποίηση για τον Μάξιμο Σενετάκη, που μπαίνει κατευθείαν στα… “βαθιά”, αφού αναλαμβάνει ένα χαρτοφυλάκιο με ευθύνες και προκλήσεις, ως υφυπουργός Ανάπτυξης.

Πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, με σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Μάξιμος Σενετάκης έκανε δυναμική είσοδο στο πολιτικό γίγνεσθαι, κατεβαίνοντας υποψήφιος βουλευτής το 2012, όταν και κατάφερε να εκλεγεί. Σταθερά παρών στις εκλογικές μάχες για τη Ν.Δ., ο ίδιος επανεκλέχτηκε βουλευτής τον Ιούλιο του 2019, όπως ομοίως στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, αλλά και στην προχθεσινή κάλπη.

Έχει διατελέσει γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών-Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών, ενώ είχε συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς: Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (ΡΑΜ), μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομικής, Κοινωνικής, Περιβαλλοντικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Πλούσια είναι η συμμετοχή του σε Διοικητικά Συμβούλια και επιστημονικές επιτροπές.

– Εκλεγμένο μέλος της Αντιπροσωπίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, μέλος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών.

– Μέλος της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής “Έργων Ανάπτυξης” του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

– Πρόεδρος στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ηρακλείου (2007-2009).

Όλγα Κεφαλογιάννη, η μεγάλη… επιστροφή

Η επιστροφή της Όλγας Κεφαλογιάννη στο κυβερνητικό σχήμα και μάλιστα στο γνώριμό της υπουργείο Τουρισμού έρχεται να βάλει τίτλους τέλους σε ένα εσωκομματικό πολιτικό “σίριαλ” που κρατούσε εδώ και 4 χρόνια. Λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019, θεωρείτο σίγουρη στα πολιτικά και δημοσιογραφικά στέκια η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για κυβερνητική αξιοποίηση της Ρεθυμνιώτισσας στην καταγωγή πολιτικού. Μάλιστα, διακινούνταν ότι θα αναλάμβανε ένα υπερ-υπουργείο, που θα περιελάμβανε ενοποιημένα τα υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού.

Το σκεπτικό ήταν απλό. Η Όλγα Κεφαλογιάννη είχε διατελέσει υπουργός Τουρισμού στην κυβέρνηση Σαμαρά, σε χρόνια σημειωτέον δύσκολα στην “καρδιά” της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, ενώ την περίοδο ακολούθως που η Ν.Δ. ήταν αξιωματική αντιπολίτευση ήταν η σκιώδης “γαλάζια” υπουργός Πολιτισμού. Ωστόσο, η υπόθεση πήρε επεισοδιακή τροπή.

Με βάση τα όσα τουλάχιστον έγιναν γνωστά τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω των συνεργατών του, της πρότεινε το υπουργείο Τουρισμού, η ίδια είπε «όχι», ζητώντας, αφού δε θα υπάρχει το ενοποιημένο υπουργείο που φερόταν να της είχε υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης, να πάρει τουλάχιστον το υπουργείο Πολιτισμού.

Ωστόσο, το υπουργείο Πολιτισμού προοριζόταν για τη Λίνα Μενδώνη. Και κάπου εκεί “ναυάγησε” η υπουργοποίηση της Όλγας Κεφαλογιάννη το 2019, με την ίδια να εκφράζει δημοσίως μάλιστα τότε τη δυσαρέσκειά της…

Το βιογραφικό της Όλγας Κεφαλογιάννη: Γεννηθείσα στις 29 Απριλίου 1975 στην Αθήνα, η Όλγα Κεφαλογιάννη είναι η μεγαλύτερη από τις τρεις κόρες του πρώην βουλευτή και υπουργού Ιωάννη Κεφαλογιάννη και της δικηγόρου Ελένης Βαρδινογιάννη. Έχει εργαστεί σε δικηγορικά γραφεία της Αθήνας και της Νέας Υόρκης και στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ διετέλεσε για μια διετία ειδική συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή σε νομικά θέματα. Το 2004 προέβη στην ίδρυση του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης Ρεθύμνου.

Ο Όλγα Κεφαλογιάννη εξελέγη βουλευτής Ρεθύμνου με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2007 και του 2009. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 μεταπήδησε στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών, επιτυγχάνοντας να αναδειχτεί πρώτη στην προτίμηση του εκλογικού σώματος, συγκεντρώνοντας 17.465 ψήφους. Εξελέγη στην ίδια περιφέρεια στις εκλογές της 17ης Ιουνίου του 2012, που διεξήχθησαν με λίστα, στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, όπως ομοίως τον Ιούλιο του 2019, τον Μάιο αλλά και τώρα στις τελευταίες εκλογές. Στις 21 Ιουνίου του 2012 διορίστηκε υπουργός Τουρισμού στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, όπου και παρέμεινε μέχρι το 2015.

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ