ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ Νομός Χανίων

Τα Χανιά θα ήταν από τις πιο άσχημες πόλεις της χώρας, εάν δεν… (ΣΧΟΛΙΟ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ)

Για πολλούς Έλληνες και ξένους τα Χανιά είναι η ομορφότερη πόλη στην Ελλάδα. Για όλους σχεδόν είναι τουλάχιστον στην πρώτη τριάδα.

Θα ήταν όμως από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας εάν δεν είχαν την παλιά πόλη και το ενετικό λιμάνι; Σίγουρα όχι, καθώς η… υπόλοιπη πόλη υστερεί κατά πολύ από τις περισσότερες πόλεις – πρωτεύουσες Νομών της χώρας.

Μια πόλη με μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα όλο τον χρόνο, που κατά την τουριστική περίοδο γίνεται αφόρητο. Με έλλειψη χώρων στάθμευσης που, επίσης κατά την τουριστική περίοδο, δημιουργεί τεράστιο πονοκέφαλο για ντόπιους και επισκέπτες.

Μια πόλη που δεν διαθέτει έστω έναν εμπορικό πεζόδρομο, όπως όλες οι πόλεις της χώρας.

Μια πόλη που εφησυχάζεται με το να ακούει πως είναι η ομορφότερη της χώρας. Έστω κι αν αυτή η ομορφιά περιορίζεται μόνο σε 3-4 μήνες κάθε χρόνο και σε μια μόνο περιοχή της: την παλιά Πόλη.

Όσοι έχουν επισκεφθεί όλες σχεδόν τις πρωτεύουσες Νομών της χώρας, μάλλον θα συμφωνήσουν μαζί μου. Πόλεις με πάμπολλους πεζόδρομους, με ποδηλατόδρομους πολλών χιλιομέτρων (τρανό παράδειγμα η Καρδίτσα με ποδηλατόδρομους 17 χλμ. μόνο στον αστικό ιστό). Πόλεις που δεν διαθέτουν βέβαια την παλιά πόλη των Χανίων, όμως προσπάθησαν να καλύψουν αυτή τους την υστέρηση δημιουργώντας ένα πανέμορφο και λειτουργικό κέντρο, χωρίς κυκλοφοριακά προβλήματα, με το βάσανο της στάθμευσης άγνωστο και με πολλούς πεζόδρομους και πλατείες που χαίρεσαι να βλέπεις.

Τι πρέπει να γίνει όμως στα Χανιά για να γίνουν η πιο όμορφη πόλη της Ελλάδας ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ;

Κατ’ αρχήν η πεζοδρόμηση ενός μεγάλου εμπορικού δρόμου (η Τζανακάκη ίσως;). Και βέβαια να λυθεί μια κι έξω το πρόβλημα της στάθμευσης. Ανήκουστο και πρωτοφανές το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος χώρος στάθμευσης στο κέντρο της πόλης (δημοτικό πάρκινγκ Περίδου) λειτουργεί σχεδόν με ωράριο… καταστημάτων κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Να κλείνει δηλαδή από τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου και να μην λειτουργεί Κυριακή! Ξεχνάμε μάλλον ότι οι καλοκαιρινοί μας επισκέπτες δεν επιλέγουν μόνο τις καθημερινές για να επισκεφθούν την πόλη.

Κι άλλα πολλά πρέπει να γίνουν για να μπορούμε να περηφανευόμαστε ότι πράγματι τα Χανιά είναι η ομορφότερη πόλη της χώρας… Ας ξεκινήσουμε όμως από τα παραπάνω και στη συνέχεια προχωράμε στα υπόλοιπα.

Μην ξεχνάμε ότι ακόμα και στην μεγαλύτερη και δυσκολότερη διαδρομή το πιο σημαντικό βήμα είναι το πρώτο!

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ