ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη μέρα της πρωτιάς Κασσελάκη και τα σενάρια για τον β΄ γύρο – Τι ψήφισαν οι Κρητικοί

Η δυναμική που είχε επιδείξει η υποψηφιότητα Κασσελάκη επιβεβαιώθηκε στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έφερε 41.000 περίπου νέα μέλη στο κόμμα και “εκτόξευσε” τη συμμετοχή σε πλέον των 148.000 στην εσωκομματική διαδικασία προχθές Κυριακή.

Ο Στέφανος Κασσελάκης εξασφάλισε ένα πολύ σημαντικό προβάδισμα ενόψει της επαναληπτικής εκλογής, όπου θα αναμετρηθεί με την Έφη Αχτσιόγλου, η οποία πήρε 13.000 περίπου ψήφους λιγότερες.

Το ποσοστό του Κασσελάκη προσέγγισε το 45% (44,9%) και έχει το πλεονέκτημα σε σχέση με την πρώην υπουργό Εργασίας, η οποία περιορίστηκε στο 36,2%. Μεταξύ των συνυποψηφίων τους, που κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά ποσοστά, θεωρείται ότι όσοι ψήφισαν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα κατευθυνθούν προς την Έφη Αχτσιόγλου, όμως δεν είναι αρκετοί για να της δώσουν τη νίκη, εκτός και αν συμβούν ανατροπές όσον αφορά στη συμμετοχή.

Αντίθετα, εκείνοι που ψήφισαν τον Νίκο Παππά θεωρείται πολύ πιθανό να πάνε στον Κασσελάκη, αν και οι προθέσεις του Παππά αναμένεται να ξεκαθαριστούν σήμερα σε πανελλαδική τηλε-συνδιάσκεψη στελεχών που τον στήριξαν.

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, ο Κασσελάκης είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί και η μόνη ελπίδα της Αχτσιόγλου είναι να υπάρξει συσπείρωση στελεχών που δε θέλουν τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και την απώλεια της “αριστερής” του ταυτότητας. Και η “δεξαμενή” των 40.000 περίπου μελών που παρότι εγγεγραμμένα δεν ψήφισαν στην προχθεσινή διαδικασία, μπορεί να περιέχει πολλά τέτοια μέλη.

Πάντως, όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η “σκιά” του Αλέξη Τσίπρα είναι βαριά σε αυτήν την εκλογική διαδικασία, παρότι δεν είχε καμία εμφανή παρέμβαση. Τρεις από τους υποψηφίους άλλωστε (Κασσελάκης, Παππάς και Τζουμάκας) έχουν συσχετιστεί άμεσα με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ο τρίτος κατά τις προηγούμενες ημέρες κατήγγειλε «φαινόμενα εκφυλισμού» της πολιτικής, κάτι που συνάδει με αυτά που δήλωσαν Αχτσιόγλου και Τσακαλώτος, οπότε το πού θα πάνε οι σχεδόν 2.000 ψήφοι που έλαβε δεν είναι ξεκάθαρο.

Δηλώσεις των στελεχών

Ο νικητής του α’ γύρου Στέφανος Κασσελάκης, συνοδευόμενος στην Κουμουνδούρου από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, “έδειξε” προς την επικράτησή του την προσεχή Κυριακή: «Έγινε το πρώτο βήμα για να έχει σύντομα η χώρα προοδευτική κυβέρνηση».

Και συμπλήρωσε ότι «ο κόσμος την πρώτη εβδομάδα μού έλεγε “να αντέξεις”, αναφερόμενος σε όλες τις επιθέσεις που δεχόμουν, ενώ στη δεύτερη εβδομάδα μού έλεγαν πως είμαι η ελπίδα τους. Δεν είμαι μόνος μου, είμαστε όλοι μαζί ελπίδα. Την επόμενη Κυριακή πρέπει να επιστρέψουμε στις κάλπες, να κερδίσουμε και να αντιμετωπίσουμε την κυβέρνηση που δεν αντιπροσωπεύει την ιστορία του τόπου».

Αρκετά δηκτική ήταν η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία αναφέρθηκε στη βαρύνουσα σημασία του β’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών: «Θα καθορίσει αν τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα τους δώσουμε με πολιτικούς όρους ή όχι. Μιλώ για τους αγώνες στο πραγματικό πεδίο. Στη Βουλή και στην κοινωνία. Αν θα τους δώσουμε με όρους σοβαρότητας, εμπειρίας και ευθύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων. Έχουμε ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό να είμαστε ειλικρινείς».

Ο Νίκος Παππάς, καίτοι ρωτήθηκε, απέφυγε να απαντήσει ευθέως ποιον θα στηρίξει στον β’ γύρο, κάνοντας μια δήλωση “ενωτική”, όμως αντίθετα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν “κρύφτηκε”, δείχνοντας ξεκάθαρα ποιον… δε στηρίζει: «Έδωσα μια μάχη με πολλούς συντρόφους και πολλές συντρόφισσες για τις ιδέες, για την ιστορία και για την προοπτική της Αριστεράς», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι στην καταστροφική κυβέρνηση της Ν.Δ.». Και προσθέτοντας «είμαι αναγκασμένος να πω ότι η μεταπολιτική, δηλαδή η έμφαση στο πρόσωπο και στην εικόνα, έχουν διεισδύσει ακόμη και εκεί που δεν το περιμένει κανείς, έναντι στην ουσία της πολιτικής».

Εφορευτική Επιτροπή

Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Ψήφισαν 148.821 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Έγκυρα ψηφοδέλτια: 147.821

Λευκά: 293

Άκυρα: 1.220

Επί των εγκύρων έλαβαν:

Κασσελάκης Στέφανος: 44,91% (66.156 ψήφοι)

Αχτσιόγλου Έφη: 36,18% (53.292 ψήφοι)

Τσακαλώτος Ευκλείδης: 8,93% (13.156 ψήφοι)

Παππάς Νίκος: 8,68% (12.787 ψήφοι)

Τζουμάκας Στέφανος: 1,3% (1.917 ψήφοι)

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ