ΕΛΛΑΔΑ

Συντάξεις: Ανατροπές στα όρια ηλικίας των δημόσιων υπαλλήλων

Τι ισχύει με τις ανατροπές στα όρια ηλικίας

Ένα πολύ μεγάλο ζήτημα έχει προκύψει με τις ανατροπές στα ηλικιακά όρια των δημοσίων υπαλλήλων για συνταξιοδότηση. 

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους καταργεί τη συνταξιοδότηση στα 55,56,58 και 60 έτη και ορίζει τα 62 ως βάση για μειωμένη. 

Για το θέμα μάλιστα έχει ενημερωθεί το Υπ. Εργασίας που ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση. 

 

Ποιους αφορά  

Aν και η γνωμοδότηση φαίνεται κατ’ αρχήν να επηρεάζει μόνο 1.000 έως 2.000 άτομα (κυρίως εκπαιδευτικούς), το υπουργείο δεν έχει ακόμα εξετάσει το ζήτημα. Αυτή τη στιγμή έχει στα χέρια του ενημερωτικό σημείωμα από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και αναμένει ολόκληρο το κείμενο της γνωμοδότησης προκειμένου να καθορίσει τη στάση του. 

Πηγές του υπουργείου τονίζουν ότι πρόκειται για γνωμοδότηση και όχι για δικαστική απόφαση την οποία βεβαίως και θα όφειλαν να σεβαστούν. Όπως εξηγούν και νομικοί που ασχολούνται με την ασφάλιση, η γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση. 

 

Ποιοι μπορούν να αποχωρήσουν 

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, με μειωμένη σύνταξη και με εξαγορά πλασματικών ετών, μπορούσαν να αποχωρήσουν: 

Α) Άνδρες και γυναίκες με 25ετία ως το 2010 (χωρίς ανήλικο τέκνο), στο 60ο και το 55ο έτος αντίστοιχα, διορισμένοι είτε πριν είτε μετά το 1983, όποτε αυτό συμπληρωθεί. 

Β) Άνδρες και γυναίκες που είχαν 25ετία το 2011 ή το 2012 (χωρίς ανήλικο τέκνο) μπορούσαν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη, όταν συμπλήρωναν το 56ο ή 58ο έτος της ηλικίας τους αντίστοιχα. 

Γ) Άνδρες και γυναίκες με 25ετία από το 2013 και μετά αποχωρούν με μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί το υπουργείο Εργασίας να μην κάνει αποδεκτή την συγκεκριμένη γνωμοδότηση, για να μην ανατραπεί προς το δυσμενέστερο, το ήδη δυσβάστακτο συνταξιοδοτικό καθεστώς χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο. Επίσης ζητάει να προχωρήσουν όλες οι ενέργειες που απαιτούνται, για την κατοχύρωση του δικαιώματος αποχώρησης με τα ισχύοντα ηλικιακά όρια που αφορούν στις μειωμένες συντάξεις, όποτε αυτά συμπληρωθούν, και όχι στο γενικό όριο των 62 ετών που ισχύει για όσους συμπληρώνουν 25ετία από το 2013 και μετά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ