ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

«Στραγγαλίζουν» τους λαγούς οι παγίδες – Αν και παράνομες, επιτήδειοι τις χρησιμοποιούν κατά κόρον

Υπεράριθμες είναι οι παγίδες που τοποθετούνται από επιτήδειους στην κρητική ύπαιθρο με σκοπό να πιάσουν λαγούς. Αυτό προκύπτει από τα περιστατικά που αντιμετωπίζουν συχνά αρμόδιες υπηρεσίες που βρίσκονται στην ύπαιθρο για ελέγχους και περιπολίες.

Όπως επισημαίνουν δασοπόνοι του νησιού «σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση παγίδων. Είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει απαγόρευση κυνηγιού, οι παγίδες απαγορεύονται. Ωστόσο,  είναι συχνό το φαινόμενο να εντοπίζονται παγίδες στα περάσματα των λαγών. Βρίσκουμε παγίδες τοποθετημένες στα περάσματα των λαγών είτε κατά τη διάρκεια των περιπολιών που διενεργούμε είτε μετά από καταγγελίες. Πρόσφατα είχαμε μια περίπτωση από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Τυμπακίου με πάρα πολλές παγίδες, άνω των 100 στην ίδια περιοχή».

Κινδυνεύει ο λαγός;

«Ο λαγός σαν είδος, βρίσκεται στη βάση της τροφικής αλυσίδας και πολλαπλασιάζεται πάρα πολύ γρήγορα οπότε είναι λίγο δύσκολο να μιλάμε για εξαφάνιση του» απαντούν οι δασονόμοι στην ερώτηση αν κινδυνεύει το είδος, όμως ασθενεί εύκολα και με μια επιδημία θα μπορούσαν μέχρι και να εξαφανιστούν ενώ υφίσταται και το ενδεχόμενο τη μία χρονιά να μην υπάρχουν λαγοί και την επομένη λόγω αναπαραγωγής να είναι γεμάτος ο τόπος. Επειδή και η υπερβολική θήρευση του προκαλεί ζημιά, η προστασία του είναι απαραίτητη και γι’ αυτό ειδικά τη νύχτα όπου γίνεται μεγάλη παρέμβαση και έχουμε συνεχώς αναφορές, (οι δασοφύλακες) κάνουμε περιπολίες και ελέγχους και βράδυ και πρωί».

Κατάσχεση και Κυρώσεις

Αναμφίβολα, οι αριθμοί των παγίδων που βρίσκουν τοποθετημένες στα περάσματα των λαγών οι υπηρεσίες αιτιολογούν και το χαρακτηρισμό τους ως «μάστιγα». Η διερεύνηση των υποθέσεων αυτών ωστόσο δεν είναι εύκολη υπόθεση γιατί η Δασική Υπηρεσία «πρέπει να τους πιάσει επ’ αυτοφώρω».

“Κάνουμε έρευνες, νυχτερινές περιπολίες, συνεργαζόμαστε με τους Κυνηγετικούς συλλόγους και για πρόληψη και τυχόν παράβαση, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο”, αναφέρουν οι επικεφαλής των Δασικών Υπηρεσιών του νησιού.

Στην περίπτωση που ο παραβάτης «πιαστεί» επ’ αυτοφώρω, γίνεται κατάσχεση όλων των μέσων θήρευσης και αν είναι νύχτα σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το χρησιμοποιούμενο όχημα. Στη συνέχεια ακολουθούνται αυτόφωρες διαδικασίες σε συνεννόηση με τον Εισαγγελέα, με την επιβολή των κυρώσεων να κρίνεται ανάλογα με την περίπτωση.

Πάτησες λαγό με το αυτοκίνητο: και τώρα τι κάνεις;

Το παράνομο κυνήγι του λαγού κρίνεται πταίσμα έως πλημμέλημα. Δεν είναι λίγοι όμως οι λαγοί που «καταλήγουν» από ατύχημα στις ρόδες του οχήματος ενώ ο οδηγός βρίσκεται αυτομάτως «αντιμέτωπος» με ένα σοβαρό δίλημμα: «τι κάνω τώρα;»

Το σωστό είναι να βάλει το ζώο σε μια σακούλα να το τοποθετήσει σε ευκρινές σημείο του οχήματος, π.χ. στο παμπρίζ, είτε να το κρεμάσει στον καθρέπτη για να δηλώνει ότι δεν το κρύβει σε περίπτωση που γίνει τυχόν έλεγχος στον οδηγό και το όχημα. Πάνω η σακούλα πρέπει να αναγράφει “Προς Δασονομείο” ή την “Διεύθυνση Δασών” και στη συνέχεια να δηλώσει το συμβάν στην υπηρεσία.

Λαγοί σε δημοπρασία

Μια πληροφορία πολύ ενδιαφέρουσα είναι η διαδικασία της δημόσιας δημοπρασίας που διενεργείται σε ορισμένες περιπτώσεις για τα θηράματα που καταλήγουν στη Δασική Υπηρεσία.

Οι λαγοί που μεταφέρονται εκεί ελέγχονται από τον κτηνίατρο και αν κριθούν κατάλληλοι προς βρώση, τότε παίρνουν σχετική βεβαίωση από τον κτηνίατρο. Στη συνέχεια παίρνουν τους λαγούς οι υπηρεσιακοί πάνω σε ένα τοπικό καφενείο τυχαίο, και διενεργούν επιτόπια δημοπράτηση.

Όποιος δίνει τη μεγαλύτερη τιμή τους παίρνει γιατί πρέπει να καταναλωθούν άμεσα. Τα χρήματα χαρακτηρίζονται προϊόν από δημοπρασία κατασχεμένων λαγών και μπαίνουν στο Ταμείο του Κράτους.

#pgnews



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ