ΚΡΗΤΗ

Στον «αέρα» το Κτηματολόγιο σε Xανιά, Ηράκλειο και Ρέθυμνο

Στην «Ελληνικό Κτηματολόγιο» αποδίδεται η ευθύνη για την καθυστέρηση στην ανάθεση τεσσάρων μελετών κτηματογράφησης από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η υπόθεση αφορά την κτηματογράφηση των περιφερειακών ενοτήτων Χανίων, Ρεθύμνου και του μισού Ηρακλείου, καθώς και της περιοχής Θεσπρωτίας-Κέρκυρας, καθώς το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση της «Κτηματολόγιο», να απορρίψει προσφυγή εναντίον της συμμετοχής μιας εταιρείας σε δύο από τους εν λόγω διαγωνισμούς κτηματογράφησης, δεν αιτιολογήθηκε επαρκώς και αναπέμπει το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, για να κριθεί εκ νέου.

Οι τέσσερις διαγωνισμοί ανήκουν στην τελευταία γενιά κτηματογράφησης και επαναπροκηρύχθηκαν το 2016. Μία εκ των διαγωνιζόμενων κοινοπραξιών προσέφυγε στο ΣτΕ κατά μίας άλλης, υποστηρίζοντας ότι η δεύτερη είχε υποβάλει ψευδή στοιχεία για την επαγγελματική εμπειρία της σε ανάλογα έργα. Πιο συγκεκριμένα, η προσφεύγουσα εταιρεία επικαλέστηκε διάφορους λόγους, για τους οποίους η ανταγωνίστριά της έπρεπε να αποκλειστεί, μεταξύ των οποίων το ότι είχε αναφέρει ως απόδειξη της εμπειρίας της μελέτες κτηματογράφησης και πολεοδομικού σχεδιασμού σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, οι (συμπληρωματικές) συμβάσεις των οποίων είχαν ακυρωθεί με απόφαση του Ευρωδικαστηρίου (το 2011, απόφαση C-601, επειδή η ανάθεση της συμπληρωματικής σύμβασης έγινε χωρίς διαγωνισμό και είχε προϋπολογισμό μεγαλύτερο από το 50% της αρχικής σύμβασης). Συνολικά, κατατέθηκαν δύο προσφυγές στο ΣτΕ, ενώ η «Ελληνικό Κτηματολόγιο»… «πάγωσε» τη διαδικασία επιλογής αναδόχου και σε ακόμα δύο διαγωνισμούς στους οποίους συμμετείχε η συγκεκριμένη κοινοπραξία.

Αρχικά, το 2016 η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ δικαίωσε την προσφεύγουσα, «παγώνοντας» τη συνέχιση του διαγωνισμού. Τώρα, με τις αποφάσεις 1251 και 1252/2019, το Δ’ τμήμα του ΣτΕ ήρθε να αναπέμψει την υπόθεση στην «Ελληνικό Κτηματολόγιο», καλώντας τη να αιτιολογήσει επαρκέστερα την όποια απόφασή της. Όπως επισημαίνει, όμως, ειδικά για μία από τις περιοχές που αφορούσε η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου (περιοχές του καποδιστριακού Δήμου Βασιλικών, σήμερα στον Δήμο Θέρμης), το Δημοτικό Συμβούλιο ανακάλεσε την απόφασή του να υπογράψει συμπληρωματική σύμβαση πριν η ελεγχόμενη εταιρεία υποβάλει προσφορά στο Κτηματολόγιο για να διεκδικήσει τους τέσσερις διαγωνισμούς.

«Ως εκ τούτου, η αναθέτουσα Αρχή (σ.σ.: η “Ελληνικό Κτηματολόγιο”) όφειλε να εξετάσει αν συντρέχει περίπτωση αποκλεισμού της παρεμβαίνουσας, λόγω υποβολής ψευδούς δήλωσης ή μη παροχής πληροφοριών σχετικών με την ειδική τεχνική και επαγγελματική της ιδιότητα», αναφέρει. Όπως σημειώνει το ΣτΕ, στους όρους του διαγωνισμού αναφέρεται σαφώς ότι η υποβολή ψευδούς δήλωσης ή μη επαρκών πληροφοριών «δικαιολογεί τον αποκλεισμό του διαγωνιζομένου, εάν διαπιστωθεί ότι κατά τον χρόνο υποβολής της προσφοράς είχε ανακληθεί το πιστοποιητικό ή άλλα επίσημα στοιχεία».

Το ΣτΕ έκανε δεκτή την προσφυγή ως προς το συγκεκριμένο σημείο, ακύρωσε την απόφαση της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», που έκανε δεκτή την εταιρεία στον διαγωνισμό, και ανέπεμψε την υπόθεση στο Διοικητικό Συμβούλιό της «για τις νόμιμες ενέργειές της, κατά το σκεπτικό».

Ωστόσο, η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ. Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες μπορούν να προσφύγουν και κατά όποιας απόφασης λάβει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και η καθυστέρηση να συνεχιστεί για μερικά ακόμα χρόνια.

Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, πως η μεγάλη δυσκολία του τελευταίου προγράμματος κτηματογράφησης οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά ακίνητα έχουν αποκτηθεί «διά λόγου» και δεν υπάρχουν έγγραφοι τίτλοι ιδιοκτησίας, ιδίως για τα αγροτεμάχια. Επιπλέον, πολλοί ιδιοκτήτες έχουν ακίνητα σε περισσότερες από μία περιοχές, ενώ αρκετές ιδιοκτησίες δεν έχουν σημαντική αξία σε σχέση με τις αστικές περιοχές των προηγούμενων προγραμμάτων. Η δήλωση των ακινήτων στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική. Και όσοι ιδιοκτήτες δε δηλώνουν τα ακίνητά τους μέχρι τη λήξη της περιόδου εκπρόθεσμης δήλωσης κτηματογράφησης, ούτε υποβάλλουν αίτηση διόρθωσης των πρώτων εγγραφών κατά την επταετή περίοδο λειτουργίας του Κτηματολογίου μέχρι την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών, τα χάνουν.

Έως τώρα, πάνω από 170.000 ακίνητα (σε περιοχές όπου έχουν οριστικοποιηθεί οι πρώτες εγγραφές), τα οποία δεν έχουν δηλωθεί, βρίσκονται σε διαδικασία σταδιακής περιέλευσης στο Δημόσιο.

Καταληκτικές ημερομηνίες

Στις 12 Σεπτεμβρίου λήγει το προβλεπόμενο εξάμηνο που δίνεται από το Κτηματολόγιο (3+3 μήνες) για Μαγνησία και Σποράδες. Και εδώ είναι ζήτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος αν θα δώσει νέα παράταση, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από την τελευταία νομοθετική ρύθμιση. Γι’ αυτές τις περιοχές, το αρχικό τρίμηνο έληξε στις 12 Ιουνίου. Στη συνέχεια δόθηκε ενάμισης μήνας παράταση έως τις 29 Ιουλίου και την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε από το Κτηματολόγιο πως η παράταση παρατείνεται έως τις 12 Σεπτεμβρίου.

Στις 18 Σεπτεμβρίου λήγει το τρίμηνο για Ιθάκη, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο. Για τις περιοχές αυτές αναμένεται νέα τρίμηνη παράταση από το Κτηματολόγιο σε δύο δόσεις, δηλαδή ενάμισης + ενάμισης μήνας, με το εξάμηνο να λήγει στις 18 Δεκεμβρίου 2019.

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου έχει δοθεί παράταση με υπουργική απόφαση (της προηγούμενης κυβέρνησης) για την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο σε 14 περιφερειακές ενότητες σε όλη την Ελλάδα: Δράμα, Ξάνθη, Χαλκιδική, Φλώρινα, Καστοριά, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Εύβοια, Χίο, Ικαρία, Σάμο, Λακωνία και το μισό Ηράκλειο της Κρήτης.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ