Δήμος Πλατανιά

Στις Βρυξέλες ο δήμαρχος Πλατανιά για το Τελικό Συνέδριο (Final Conference) της ευρωπαϊκής δράσης « SUMP-PLUS»

Ο Δήμαρχος Δήμου Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης θα συμμετέχει στο Τελικό Συνέδριο (Final Conference) 26 Ιανουαρίου, που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης « SUMPPLUS : Sustainable Urban Mobility Planning : Pathways and links to Urban Systems »1, που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του ερευνητικού προγράμματος Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρίζει τη μετάβαση προς πιο βιώσιμες πόλεις και οικονομίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Στο Τελικό Συνέδριο θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα και συμπεράσματα από τις δράσεις σε θέματα διακυβέρνησης για την βιώσιμη κινητικότητα που πραγματοποιήθηκαν, καθώς και η εφαρμογή των καινοτόμων ερευνητικών εργαλείων που εφαρμόστηκαν, κατά τη διάρκεια του Έργου. Το CIVITAS SUMP PLUS, είναι ένα έργο διάρκειας 42 μηνών που διευθύνεται -συντονίζεται από την πόλη της Αμβέρσας, η οποία επιδιώκει να υποστηρίξει πόλεις διαφόρων μεγεθών και σε διάφορα στάδια, προκειμένου να αναπτύξει και να γεφυρώσει τα κενά εφαρμογής όπου υπάρχουν και να γίνουν προσβάσιμες, πράσινες και κυρίως φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Σε αυτή τη προσπάθεια, το έργο δημιούργησε νέες προσεγγίσεις και εργαλεία, εισάγοντάς τα στη συνδημιουργία εργαστηρίων σε έξι πόλεις – Αμβέρσα (Βέλγιο), Alba Iulia (Ρουμανία), Greater Manchester (Ηνωμένο Βασίλειο), Klaipeda (Λιθουανία), Lucca (Ιταλία) και Πλατανιάς (Ελλάδα). Αυτό το συνέδριο παρέχει μια μοναδική ευκαιρία  προσέγγισης σε πολιτικούς, επαγγελματίες και ερευνητές, να διαδώσουν τα ερευνητικά ευρήματα και τα διδάγματα που αντλήθηκαν. Μέσα από αυτές τις ενέργειες, το SUMP-PLUS στοχεύει να βάλει την κινητικότητα εκεί που ανήκει – στην καρδιά της βιώσιμης πόλης.

Μετά το τέλος του εργαστηρίου, στις 27 Ιανουαρίου θα λάβει χώρα και η 8η και Τελική Συνάντηση του Προγράμματος, στην οποία θα αξιολογηθεί συνολικά η πορεία του Έργου αλλά και μεμονωμένα τα αποτελέσματα για την κάθε πόλη που συμμετείχε. Στο πλαίσιο της παραπάνω συνάντησης ο Δήμος Πλατανιά θα παρουσιάσει τα προβλήματα, τις προκλήσεις αλλά και τα συμπεράσματα από τα συμμετοχικά εργαστήρια που έλαβαν χώρα τα προηγούμενα χρόνια καθώς και τα έργα- υποδομές που έχουν γίνει για τη μετάβαση σε βιώσιμη περιοχή. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί και μια Πολιτική Συνάντηση στο Ευρωκοινοβούλιο, με εκπροσώπους και πολιτικούς παράγοντες & τους συνεργάτες τους, από τις πόλεις-εταίρους του Έργου αλλά και από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα που παρακολουθεί, χρηματοδοτεί και αξιολογεί τέτοιου είδους ερευνητικά και καινοτόμα προγράμματα.

Τον Δήμαρχο θα αντικαθιστά ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Καλαϊτζάκης.

Η ευρωπαϊκή δράση SUMP-PLUS

H Ευρωπαϊκή δράση «SUMP-PLUS: Sustainable Urban Mobility Planning: Pathways and links to Urban Systems”, στην οποία συμμετέχουν ως εταίροι ο Δήμος Πλατανιά και το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης, υλοποιείται στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος Horizon 2020 με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που σχετίζονται με την αστική κινητικότητα και να εκμεταλλευτεί νέες ευκαιρίες, μέσω της ανάπτυξης συμμετοχικών εργαστηρίων και της εφαρμογής καινοτόμων εργαλείων σε διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις. To SUMP-PLUS ενθαρρύνει τη μετάβαση προς πιο βιώσιμες πόλεις και οικονομίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη δημιουργίας ισχυρότερων δεσμών με άλλους τομείς της αστικής ζωής, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός, η γεωργία, το εμπόριο, η εκπαίδευση κτλ.

Στο SUMP-PLUS συμμετέχουν 6 Ευρωπαϊκές πόλεις στις οποίες θα δημιουργηθούν τα συμμετοχικά εργαστήρια (Πλατανιάς-Ελλάδα, Manchester-Ηνωμένο Βασίλειο, Antwerp-Βέλγιο, Klaipeda-Λιθουανία, Alba lulia-Ρουμανία, Lucca-Ιταλία), 3 κορυφαία πανεπιστήμια (University College London, Sciences Ρο, Πολυτεχνείο Κρήτης), 5 φορείς εμπειρογνωμόνων στην βιώσιμη κινητικότητα (VECTOS, ΕΙΡ, FGM-AMOR, ΜΕΜΕΧ και SPACE Syntax Limited) και 2 διεθνείς φορείς (ICLEI European Secretariat Gmbh, Union International Des Transports Publics).ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ