ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 6 μ.μ. η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη – Μπαράζ διεθνών επαφών του πρωθυπουργού

Στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθούν και οι λεπτομέρειες της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά μετά από εφτά χρόνια και αφού έχει προηγηθεί μια περίοδος έντονης τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικής ρητορικής.

Η συνάντηση θα γίνει στις 6 το απόγευμα και στο πλαίσιό της δεν αποκλείεται να οριστικοποιηθεί και η ημερομηνία διεξαγωγής του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελλάδας- Τουρκίας που έχει συμφωνηθεί κατά την προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βίλνιους να γίνει πριν το τέλος του χρόνου, στην Θεσσαλονίκη.

Προσδοκία της Αθήνας, που παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη, είναι να επιβεβαιωθεί η αμοιβαία βούληση να συνεχιστεί η ηρεμία στις διμερείς σχέσεις και η προσπάθεια βελτίωσής τους, κάτι για το οποίο η Τουρκία πρέπει να αναθεωρήσει την επιθετική στάση έναντι της χώρας μας.

Το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι η χώρα μας, χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πιστεύει στον διάλογο και στην επίλυση της μοναδικής διαφοράς που μας χωρίζει με την Τουρκία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επισημαίνει ότι “ο διάλογος θα προχωρήσει και σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα και θα τον αξιολογούμε κάθε φορά και από τη δική μας την πλευρά, με βάση και τις εξελίξεις που προκύπτουν”

Η έκκληση πάντως που λίγες ώρες πριν την συνάντηση, απηύθυνε από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ ο Τ. Ερντογάν προς την διεθνή κοινότητα για αναγνώριση του ψευδοκράτους, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική πλευρά, με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη- ο οποίος συναντήθηκε χθες στην Νέα Υόρκη με τον Τούρκο ομόλογό του- να υπογραμμίζει εκ νέου μιλώντας σε ομογενείς ότι στηρίζουμε την λύση του ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και να καθιστά σαφές ότι σχέδια για λύση δύο κρατών είναι εκτός συζήτησης.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένεται να συζητηθούν μεθαύριο και στην συνάντηση που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ τις θέσεις της χώρας μας αναμένεται να αναδείξει και κατά την αυριανή ομιλία στην ΓΣ του ΟΗΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν, στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σημειώνεται ότι ο κ. Χριστοδουλίδης είχε τονίσει μετά την πρόσφατη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη στην Λευκωσία, στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ ότι οι συναντήσεις που θα έχει ο ίδιος, αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καθώς και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου θα είναι καθοριστικής σημασίας για το πώς θα εξελιχθούν τα θέματα σε ότι αφορά το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

Η άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα λάβει χώρα στις 6 Οκτωβρίου, στην Γρανάδα.

Μία ημέρα νωρίτερα, στις 5 Οκτωβρίου, θα διεξαχθεί στην ισπανική πόλη η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην οποία συμμετέχουν 47 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τα 27 κράτη- μέλη της ΕΕ και από τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.

Στις 11-12 Οκτωβρίου έχει συμφωνηθεί να συνεδριάσει για πρώτη φορά, στην χώρα μας, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου το οποίο θεσμοθετήθηκε στις αρχές του χρόνου.

Ο κ Μητσοτάκης θα επιστρέψει από την Νέα Υόρκη το προσεχές Σάββατο και την ερχόμενη εβδομάδα, στις 29 Σεπτεμβρίου, θα μεταβεί στην Μάλτα για την Σύνοδο Κορυφής EUMED-9, στην οποία συμμετέχουν οι ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ