ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2023: Η εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων – 10 κινήσεις για τη φοροδιαφυγή και 5 άξονες για τις τράπεζες (βίντεο)

Μία δέσμη μέτρων και πρωτοβουλιών που αφορούν την περαιτέρω στήριξη των πολιτών από τον προϋπολογισμό -με έντονο χρώμα κοινωνικής δικαιοσύνης- και που θα καταπολεμούν την φοροδιαφυγή, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, εξειδικεύοντας επί της ουσίας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην 87η  ΔΕΘ το περασμένο σαββατοκύριακο.

Ο ίδιος ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες για τις τράπεζες, ενώ εν συνεχεία οι υφυπουργοί κκ. Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς, εξειδικεύουν τις πολιτικές για τη φορολογία, τη στήριξη των πολιτών και τη στήριξη από τις φυσικές καταστροφές.

«Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός για την επιβολή του νόμου έγινε πράξη. Δώσαμε απροσδόκητη μάχη για την τήρηση της νομιμότητας στις παραλίες. Έγιναν πάνω από 3.500 έλεγχοι κι απελευθερώθηκαν πάνω από 10.000 τ.μ.» είπε αρχικά ο κ. Χατζηδάκης και συνέχισε: «Το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά τη δουλειά του, θα ξεχωρίσω την παραχώρηση της Αττικής οδού, που το τίμημα  ξεπέρασε τις προσδοκίες. Προσπαθούμε να δουλέψουμε σοβαρά κι έχουυμε αποτελέσματα».

Ωστόσο, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα στήριξης λαμβάνονται μακριά από δημαγωγικούς εντυπωσιασμούς και μένοντας πιστοί στους δημοσιονομικούς στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, αλλά και επιπλέον στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από τους υπόλοιπους οίκους, αλλά και την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών.

«Η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια ανάκτησε την επενδυτική βαθμίδα. Ευελπιστούμε τους επόμενους μήνες κι άλλοι οίκοι αξιολόγησης να κάνουν το ίδιο», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Οι πρωτοβουλίες κινούνται σε 4 άξονες:

 • Τραπεζικό σύστημα. Στόχος είναι ένα εύρωστο σύστημα που θα παρέχει στήριξη στα νοικοκυριά.
 • Φορολογία. 10 πρωτοβουλίες για τη φοροδιαφυγή. Επέκταση του POS. Θεσμοθέτηση υποχρέωσης αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα συναλλαγής και εντός του 2024 θα εφαρμοστούν τα ηλεκτρονικά βιβλία.
 • Στήριξη εισοδήματος των πολιτών. Αύξησης συντάξεις, καταβολή έκτακτου επιδόματος σε συνταξιούχους, επίδομα θέρμανσης και επιστροφή φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. «Δίνουμε αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε», ξεκαθάρισε.
 • Πολιτικές στήριξης από τις φυσικές καταστροφές

10 μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Φορολογική Πολιτική, Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε τα 10 μέτρα για τη φοροδιαφυγή, σημειώνοντας ότι είναι «μαραθώνιος και όχι σπριντ».

 1. Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS του πρώτους μήνες τους 2024
 2. Υποχρεωτική χρήση του ηλεκτρονικού τιμολογίου το 2024
 3. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας του MyData.
 4. Υποχρεωτική κατοχή συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (POS και IRIS) και από τους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής
 5. Υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο μέσω τραπεζικής συναλλαγής και όχι με με τρητά
 6. Η ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά τους πρώτους μήνες
 7. Η αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ. Το πρόστιμο θα είναι το διπλάσιο της συναλλαγής που δεν επιτρέπεται
 8. Θεσμοθέτηση της πληρωμής των προνοιακών επιδομάτων μέσω ψηφιαακών καρτών ώστε αυτά τα χρήματα να αξιοποιούνται από συναλλαγές που καταγράφονται
 9. Αποκλεισμός παραβάτων λαθρεμπορίας με όλες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων.
 10. Παρέμβασεις για βραχυχρόνιες μισθώσεις

Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, οι πρωτοβουλίες για τις τράπεζες θα κινηθούν σε 5 άξονες:

 1. Επέκταση της παροχής δανείων κι από μη τραπεζικά ιδρύματα, όπως και στεγαστικά δάνεια. «Είναι κάτι που γίνεται διεθνώς και θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
 2. Η χρήση του προγράμματος Ηρακλής για εκκρεμότητες που είναι στο τραπέζι. Είμαστε σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σύντομα θα μπορούμε να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας.
 3. Θα θεσπιστούν κανόνες για τους servicers. «Έχουν υποχρέωση να λειτουργούν με διαφάνεια και να σέβονται την ανάγκη πληροφόρησης των δανειοληπτών. Θα θεσπιστούν και κυρώσεις για τους  servicers», διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης.
 4. Η κυβέρνηση αγκαλιάζει την υπηρεσία Iris για διατραπεζικές συναλλαγές  έως 500 ευρώ που γίνονται χωρίς προμήθεια. Το στηρίζουμε το μέτρο και θέλουμε να το επεκτείνουμε, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
 5. Απομείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ στο τραπεζικό σύστημα. Θα προχωρήσει, δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης, εκτιμώντας ότι θα ενισχύσει το τραπεζικό σύστημα και τις προοπτικές της οικονομίας.

Η στήριξη στους πολίτες

Ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θάνος Πετραλιάς σημείωσε ότι το κόστος των παρεμβάσεων ανέρχεται σε 411 εκατ. ευρώ για το 2023, και 623 εκατ. ευρώ για το 2024 και είναι πέραν των φυσικών καταστροφών.

 • Αυξάνονται εκ νέου από 1ης Ιανουαρίου 2024 οι συντάξεις. Αυτή τη στιγμή υπολογίζονται λίγο πάνω από 3% με κόστος 400 εκατ. ευρώ ετησίως
 • Για 750.000 συνταξιούχους με σύνταξη έως 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ θα δοθεί στα τέλη Δεκεμβρίου από 100 έως 200 ευρώ. Κόστος 107 εκατ. ευρώ. Αυτό καλύπτει 750.000 από τους 850.000
 • Από τον Δεκέμβριο αυξάνεται κατά 8% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα 225.000 δικαιούχοι με κόστος 41 εκατ. ευρώ
 • Προχωρά η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο
 • Για το επίδομα θέρμανσης θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενος με βαθμοημέρες. Αυξάνεται το όριο για οικογένειες με παιδιά σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, δεν ισχύει διπλή επιδότηση για όσους καταναλώσουν για πρώτη φορά πετρέλαιο ή υγραέριο έναντι φυσικού αερίου, στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν με πιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται πέραν του εισοδήματος και όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως. 237 εκατ. ευρώ φέτος το κόστος εκ των οποίων 189 για το 2023 και 48 εκατ. ευρώ για το 2024
 • Πρόγραμμα εναέριας διάσωσης με 6 βάσεις ελικοπτέρων με κόστος 25 εκατ. ευρώ
 • Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού.
 • Από 1/1/2024 μειώνεται στο 0,2% ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου
 • Για 300 πιλότους και πληρώματα πυροσβεστικών αεροσκαφών αυξάνεται κατά 2.000 το πτητικό επίδομα Το market pass επεκτείνεται σε Θεσσαλία, Έβρο, Βοιωτία και Φθιώτιδα για περιοχές που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές και διπλασιάζεται. 280.000 νοικοκυριά με 740.000 μέλη ωφελούνται με κόστος 35 εκατ. ευρώ.
 • Μέτρα για τις επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές
 • Κατατίθεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 600 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αποζημιώσεων
 • Υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση για πλημμύρα, σεισμό και πυρκαγιά από 1/1/2024 σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ για κτήρια μηχανήματα, εξοπλισμό και αποθέματα. Τίθενται εκτός κρατικής αρωγής

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

Τα μέτρα για την οικονομία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης:

 • Ξεπαγώνουν από 1η Ιανουαρίου 2024 οι «τριετίες» και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρίσκονταν σε αναστολή απ’ το 2012
 • Αύξηση των αμοιβών στο Δημόσιο από 01/01/2024 κατά 10,5%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 660.000 υπάλληλοι αποκτούν έναν πρόσθετο μισθό τον χρόνο
 • Σε 1.340.000 δηλώσεις το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για παιδιά
 • Σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα
 • Νέα μέτρα με στόχο τη διατήρηση σταθερών και μειωμένων τιμών σε βασικά προϊόντα
 • Συνέχιση του «Market Pass» έως το τέλος του έτους στη Θεσσαλία και στον Έβρο
 • Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο
 • Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Δεκέμβριο
 • Καταβολή έκτακτης αρωγής σε όσους αδικεί η «προσωπική διαφορά» Κατρούγκαλου, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους
 • Νέα ετήσια αύξηση στους συνταξιούχους τον Ιανουάριο
 • Επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο
 • Συνέχιση του Επιδόματος Θέρμανσης, με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά
 • Συμπληρωματική πρόνοια για το ρεύμα, για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές
 • Καταβολή μόνο μίας εισφοράς 10% επί των πρόσθετων αμοιβών από τους συνταξιούχους που εργάζονται, αντί της σημερινής επιβάρυνσης των αποδοχών τους κατά 30%
 • Εξυγίανση και ενίσχυση του ανταγωνισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, ανάδειξη και 5ου τραπεζικού πυλώνα και παροχή δανείων και από μη τραπεζικούς φορείς
 • Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των κρατικών ομολόγων ως μία νέα εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης
 • Μείωση στο μισό του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών
 • Ανάδειξη της υπηρεσίας IRIS, με την οποία ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως διακινούνται χωρίς τραπεζική προμήθεια

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ