ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην Κρήτη οι περισσότερες εταιρείες που διαχειρίζονται εκατοντάδες Airbnb

Η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb  επεκτείνεται συνεχώς στην Κρήτη που είναι η δεύτερη περιοχή στην Ελλάδα με τις περισσότερες καταχωρήσεις ακινήτων προς ενοικίαση, ενώ αυξάνονται και οι εταιρείες που τα διαχειρίζονται .

Με βάση στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα , περισσότερα από 3.000 ακίνητα ελέγχουν οι 17 μεγαλύτεροι διαχειριστές καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης(AIRBNB) στην ελληνική αγορά, με τη μέση τιμή δωματίου να διαμορφώνεται από 75 έως 623 ευρώ.

Μάλιστα, τη μερίδα του λέοντος έχουν εταιρείες που εδρεύουν στην Κρήτη, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του νησιού, καθώς αποτελεί τη δεύτερη στη λίστα περιοχή με τις περισσότερες καταχωρήσεις ακινήτων ,μετά το νότιο Αιγαίο, ψηλότερα στην κατάταξη από την Αττική.

Σήμερα οι καταχωρήσεις σπιτιών σε πλατφόρμες Airbnb στο νησί ,φθάνουν τις 24.411.

Σύμφωνα με δεδομένα της Transparent, η πρώτη στη λίστα με τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται ως «οικοδεσπότες» της Airbnb είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται 298 ακίνητα και έχει έδρα το Ρέθυμνο, ενώ ακολουθούν και άλλες μεγάλες που εδρεύουν στα Χανιά και το Ηράκλειο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο Ηράκλειο τα διαθέσιμα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εγγεγραμμένα στις διάφορες online πλατφόρμες ενοικίασης, σημειώνουν άνοδο κατά 25% σε σχέση με το 2022, φτάνοντας τα 1.307.

Ακολουθούν η Θεσσαλονίκη με άνοδο 27% και 3.090 καταλύματα, η Καλαμάτα και η Κέρκυρα με άνοδο έκαστη 26% και τα Χανιά στο 24% και 2.421 καταλύματα.

Η δυναμική της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα το 2022 μεταφράστηκε σε 20,8 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις και έσοδα 3,46 δισ. ευρώ.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ