Νομός Χανίων ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή συζητήθηκε η υπόθεση θανάτου του Κώστα Μανιουδάκη από τα Χανιά – «Καμία προσπάθεια συγκάλυψης», η απάντηση του Οικονόμου

«Δεν αφήνουμε καμιά σκιά να πλανάται», είπε χθες Τρίτη 7 Νοεμβρίου, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου για τον θάνατο του Κώστα Μανιουδάκη κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στον Αποκόρωνα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου.

Υποστήριξε πως οι αστυνομικοί ακολούθησαν κατά γράμμα την προβλεπόμενη διαδικασία και πως σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης. Υπενθυμίζεται πως η οικογένεια του αδικοχαμένου 58χρονου καταγγέλλει πως ο θάνατος του Κώστα Μανιουδάκη ήταν αποτέλεσμα αστυνομικής βίας.

Αναλυτικότερα, ο κ. Οικονόμου είπε: «Η ΕΛ.ΑΣ. εκτελεί τα καθήκοντά της με κύριο σκοπό την ασφάλεια των πολιτών και κάνει αυτό το ιερό χρέος όπως επιτάσσουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Οφείλουμε να λειτουργούμε όπως η Δημοκρατία ορίζει. Στη Δημοκρατία δεν έχει σημασία μόνο ο σκοπός και το αποτέλεσμα, και το μέσο, δηλαδή ο αστυνομικός, δεσμεύεται να λειτουργεί με τις αρχές αναλογικότητας, αναγκαιότητας και καταλληλότητας. Αυτό είναι που γίνεται. Και όπου αυτό δεν εφαρμόζεται, οι εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ. αποδίδουν την ευθύνη ή ερευνούν σε βάθος περιστατικά παραβατικότητας και αυθαιρεσίας. Δεν αφήνουμε καμιά σκιά να πλανάται. Θέλουμε μια σύγχρονη και δημοκρατική Αστυνομία.

Σε ό,τι αφορά το περιστατικό, υπήρξε ένας έλεγχος ΟΠΚΕ στον 58χρονο οδηγό, ο οποίος φέρεται, αντιλαμβανόμενος τον έλεγχο, να πέταξε παραπλεύρως του οδοστρώματος συσκευασία με 10 γρ. ακατέργαστης κάνναβης. Στην εξέλιξη του περιστατικού στη διάρκεια του ελέγχου, ο οδηγός αισθάνθηκε αδιαθεσία, έχασε τις αισθήσεις του και την πτώση του στο έδαφος. Άμεσα οι αστυνομικοί πρόσφεραν πρώτες βοήθειες, εκλήθη ΕΚΑΒ και διεκομίσθη στο Κ.Υ. Βάμμου. Αδράνησε η Αστυνομία από τη στιγμή που συνέβη το περιστατικό; Προσπάθησε να συγκαλύψει κάτι; Όχι, είναι η απάντηση, σε καμία περίπτωση. Για τη διακρίβωση των συνθηκών και αιτιών θανάτου επιλήφθηκε προανάκριση, παραγγέλθηκε νεκροψία-νεκροτομή και τοξικολογική εξέταση, ενώ και η κατασχεθείσα ποσότητα κάνναβης στάλθηκε για εργαστηριακή εξέταση.

Ακολουθήθηκε κατά γράμμα η προβλεπόμενη διαδικασία. Μετά το πέρας της προανάκρισης, η δικογραφία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων. Άμεσα, με αφορμή τα δημοσιεύματα και προέκυπταν αιτιάσεις για ενέργειες αστυνομικών, διατάχθηκε από τη ΓΕΠΑΔ Κρήτης άμεσα προκαταρκτική διοικητική εξέταση, που ανατέθηκε σε αξιωματικό που ουδεμία σχέση είχε με τη Διεύθυνση εκεί ή τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς. Κατόπιν καταγγελιών συγγενών, η διαταχθείσα έγινε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και ενημερώθηκε ο Συνήγορος του Πολίτη για να εξετάσει αν θα επιληφθεί. Η υπόθεση δε βρίσκεται σε κάποιο συρτάρι στα Χανιά. Βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης».

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ