ΚΡΗΤΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σταύρος Αρναουτάκης: Αθρόα προσέλευση στην προερκλογική του ομιλία

Την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών την Κυριακή σηματοδοτεί το νέο ξεκίνημα για την Περιφέρεια Κρήτης με ορίζοντα το 2030 και «είναι η μέρα που θα πιάσουμε το νήμα, από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα», εξέφρασε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κατά την ομιλία του, την Τετάρτη, στην κεντρική εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων του συνδυασμού «Για την Κρήτη μας συνεχίζουμε» στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, στο κινηματοθέατρο Rex που κατακλύστηκε από νωρίς από κόσμο.

«Την Κυριακή, είπε έμφαση ο κ. Αρναουτάκης, η πλειοψηφία των Κρητικών θα μας δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και δύναμη για να συνεχίσουμε να χτίζουμε κάθε θετικό και σημαντικό για την Κρήτη μας».

«Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, είπε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης
ξεκινώντας την ομιλία του, μετουσιώνεται η έννοια της Ανατολής, σε προοπτική και ελπίδα για το αύριο. Γιατί στο Λασίθι, οι παραγωγικοί πυλώνες του νησιού, ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός, ενισχύουν τη θέση της Κρήτης στην Ελλάδα και τον κόσμο και είναι ο τόπος που διαμόρφωσε την ισχυρή του ταυτότητα, μέσα από κορυφαία δημιουργήματα του πολιτισμού και της ποίησης.

Αναφερόμενος στους σχεδιασμούς της Περιφέρειας για την Κρήτη του 2030, ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε, ότι αποτελούν αποτέλεσμα ευρείας διαβούλευσης και θεσμικών δημοκρατικών διεργασιών με τους φορείς του νησιού, τους Δήμους, τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα, τον επιχειρηματικό και ιδιωτικό τομέα, την ίδια την κοινωνία. «Διαμορφώνουμε έτσι, είπε χαρακτηριστικά, το σήμερα και το αύριο, γιατί το έργο που υλοποιείται από την Περιφέρεια Κρήτης είναι ο βασικός κρίκος για τη μετάβαση από το παρόν στο μέλλον».

Σταύρος Αρναουτάκης

Κάνοντας τον απολογισμό των έργων και των δράσεων που έχουν γίνει στην Περιφερειακή Ενότητα του Λασιθίου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης, στάθηκε αρχικά «στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 από το οποίο διαχειριστήκαμε πόρους 131 εκ. ευρώ για να στηρίξουμε νέους αγρότες και για να χρηματοδοτήσουμε σχέδια βελτίωσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων παράλληλα υλοποιήσαμε έργα αγροτικής οδοποιίας και άρδευσης συνολικού
προϋπολογισμού 34 εκ ευρώ».

«Ειδικά για την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, συμπλήρωσε ο κ. Αρναουτάκης, στηρίξαμε την Ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας των ΤΟΕΒ Λασιθίου και υποστηρίξαμε τον ΤΟΕΒ του Μεραμβέλλου για την προμήθεια συστημάτων αυτοματισμού και τηλεχειρισμού των υδρομετρητών, ένα έργο που ξεπερνά τα 4 εκ. ευρώ».

«Στηρίξαμε τον τουρισμό και τον πολιτισμό μας, συνέχισε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Για την Κρήτη μας συνεχίζουμε» με πόρους 186 εκ. ευρώ για δράσεις ψηφιακής αναβάθμισης και ενίσχυσης τουριστικών και νέων επιχειρήσεων, τη διεθνή προβολή της Κρήτης και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και της φυσικής βιοποικιλότητας του νησιού μας. Διαθέσαμε 69 εκ. ευρώ για την ανάδειξη και προστασία 29 αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, ενώ χρηματοδοτήσαμε την κατασκευή και ανακαίνιση μουσείων στα Χανιά, στη Μεσαρά κα ιβεβαίως το Μουσείο στον Άγιο Νικόλαο».

Σταύρος Αρναουτάκης

Αναφερόμενος στις δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης που διασφαλίζουν την ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική αλλαγή ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι δεσμεύτηκαν 270 εκ. ευρώ για την διαχείριση υδάτων και αποβλήτων καθώς και για αντιπλημμυρικά έργα. Στο Λασίθι, μάλιστα διατέθηκαν 3 εκ. ευρώ για καθαρισμούς ρεμάτων.

Για τον κρίσιμο τομέα των μεταφορών ο Σταύρος Αρναουτάκης αφού επανέλαβε ότι για την Περιφέρεια Κρήτης «ο ΒΟΑΚ ξεκινά από την Κίσσαμο και φτάνει μέχρι τη Σητεία, αναφέρθηκε στα έργα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας που έχουν γίνει στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου με τον προϋπολογισμό τους να αγγίζει τα 12 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως είπε, προχώρησε η συντήρηση τμημάτων των επαρχιακών οδών: Βρουχά- Σχοινιάς, Φουρνή – Νικηθιανό, Νικηθιανού – Ελούντας, το επαρχιακό οδικό δίκτυο Σητείας- Ιεράπετρας και τις επαρχιακές οδούς στον Δήμο Αγίου Νικολάου.
Επίσης ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση στο Εθνικό Δίκτυο Λασιθίου στον Άγιο Στέφανο, ύστερα από τα πλημμυρικά φαινόμενα, με 1 εκ. ευρώ και αποκαταστάθηκαν οι ζημιές από τη θεομηνία του Οκτωβρίου 2022 στην περιοχή της Σητείας προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ.

Συντηρήθηκε επίσης η οδοποιία στα Σχινοκάψαλα ύψους 1 εκ. ευρώ και στην Πραισό με 1 εκ. ευρώ και διατέθηκαν 2,2 εκ. ευρώ για τη συντήρηση φυσικών καταστροφών στη Σητεία. Παράλληλα προχωρά η οριστική μελέτη της παράκαμψης της Ελούντας και ολοκληρώνεται η μελέτη διασύνδεσης νομού Ηρακλείου μέχρι το Μύρτος, συνολικού ποσού 1,2 εκ. ευρώ και η μελέτη Κουτσουνάρι – Μακρύγιαλου, συνολικού κόστους 1 εκ. ευρώ ενώ είναι έτοιμη η συντήρηση του δρόμου Άγιος Νικόλαος – Ελούντα με 1,5 εκ. ευρώ και η μελέτη οδοποιίας στο Νοφαλιά σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Νικολάου αλλά και συντήρηση του δρόμου Παχειά Άμμος – Σητεία με συντήρηση οδοποιίας, προστασία από τα πρανή και βελτίωσης του φωτισμού στο επαρχιακό δίκτυο του Λασιθίου.

Σταύρος Αρναουτάκης

Αναφερόμενος στον τομέα της Υγείας, ο κ. Αρναουτάκης υπογράμμισε ότι έχουν διατεθεί 53,5 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση των υγειονομικών μονάδων του νησιού, για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού και ασθενοφόρων και την κατασκευή βρεφονηπιακών σταθμών και κτηρίων για δημιουργική απασχόληση ΑμΕΑ και ηλικιωμένων.

Όπως είπε ολοκληρώθηκε η μελέτη στο πολυδύναμο Ιατρείο Μακρύ Γυαλού ενώ η
Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδοτεί τη μελέτη στην Νεάπολη για το κέντρο αποκατάστασης και παράλληλα ενισχύονται οι δράσεις προσφοράς για την Τρίτη Ηλικία, με τη χρηματοδότηση του γηροκομείου της Λατσίδας για την προμήθεια εξοπλισμού.

Παράλληλα ολοκληρώθηκε η προμήθεια και εγκατάσταση οργάνων παιδικής χαράς στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Λασιθίου.

«Ενισχύσαμε, συνέχισε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης, όλα τα σχολεία της
Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου με σύγχρονους υπολογιστές, οθόνες, διαδραστικούς πίνακες, αλλά και με αθλητικό εξοπλισμό, ενώ εμπλουτίζουμε τα δρομολόγια των μαθητών για να έχουν καλύτερη πρόσβαση στο σχολείο τους και θέσαμε σε στρατηγική προτεραιότητα τον αθλητισμό, μέσα από την
υλοποίηση δεκάδων έργων ύψους 28 εκ. ευρώ, σε αθλητικούς χώρους και υποδομές».

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου ενισχύθηκαν όλα τα αθλητικά σωματεία,
ολοκληρώθηκε το Παπατζηρήτιο Στάδιο στο οροπέδιο Λασιθίου, κατασκευάστηκε γήπεδο στο Κάτω

Χωριό και ενισχύθηκαν οι αθλητικές υποδομές στον Χαντρά και στο Παλαίκαστρο.

«Βεβαίως, συνέχισε ο Σταύρος Αρναουτάκης, ανταποκριθήκαμε στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής μέσα από τη Στρατηγική για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και τις 300 ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχουμε σε καθημερινή βάση στους πολίτες της Κρήτης.

Σταύρος Αρναουτάκης

«Τέλος αξιοποιήσαμε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη» διασφαλίζοντας πόρους 100 εκ. ευρώ για δράσεις κοινωνικής συνοχής και καταπολέμησης της φτώχειας, όπως υπηρεσίες φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών και ατόμων με αναπηρία.

«Στην εποχή των αλλεπάλληλων κρίσεων, των απρόβλεπτων γεγονότων και των αστάθμητων εξελίξεων, γνωρίζουμε καλά πως έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Σ’ αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους.

Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου κι αν βρίσκεται. Αυτή είναι η δική μας πυξίδα, ο βασικός μας προσανατολισμός.

Η εντολή που ευελπιστούμε ότι θα λάβουμε την Κυριακή, είναι το διαβατήριο για να περάσουμε σε μια νέα εποχή» είπε ο Σταύρος Αρναουτάκης κλείνοντας την ομιλία του καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο του Λασιθίου που γέμισε ασφυκτικά το κινηματοθέατρο Rex στον Άγιο Νικόλαο.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ