ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Στα “κάγκελα” οι παραδοσιακοί καζανάρηδες – Αντιδράσεις από την Κρήτη μέχρι τον Τύρναβο!

Στη συγκρότηση Επιτροπής στην Κρήτη, με δύο εκπροσώπους από κάθε Περιφερειακή Ενότητα, παρουσία αντιπροσώπου της Περιφέρειας αλλά και νομικών συμβούλων, κατέληξαν οι αμπελουργοί ώστε να υπάρξει απάντηση στις σαρωτικές αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, εδώ και περίπου ένα μήνα, με στόχο την αλλαγή της ονομασίας της παραδοσιακής τσικουδιάς και, όπως είναι φυσικό, έχει προκαλέσει “θύελλα” αντιδράσεων!

Το νομοσχέδιο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τις 20 Δεκεμβρίου, και αλλάζει την εμπορική ονομασία τόσο για την Κρητική τσικουδιά όσο και για το τσίπουρο με την ονομασία “προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών”.

Για το θέμα πάντως, πραγματοποιήθηκε προ ημερών ευρεία σύσκεψη στο Ηράκλειο, με πρωτοβουλία της Οργάνωσης Αμπελουργών κι Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, ενώ σε Τύρναβο, Βόλο και Φθιώτιδα οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί ετοιμάζουν μηνύσεις και αγωγές!

Οι αντιδράσεις είναι πολύ έντονες στις τάξεις των καζανάρηδων και αμπελουργών και στο νησί μας, ενώ εξελίξεις αναμένονται με την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτζής μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” μέσα από την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, επεσήμανε ότι πρόκειται για κατάφωρη αδικία σε βάρος των παραδοσιακών αποσταγματοποιών ενώ προανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδος, Μάκης Μπεκρής τόνισε ότι πρέπει η ονομασία “παραδοσιακή τσικουδιά” και “παραδοσιακό τσίπουρο”να αποτελέσουν αντικείμενο δυναμικής διεκδίκησης πάσει θυσία!

“Ετοιμάζουμε μηνύσεις και αγωγές. Κατά παραγγελία κλέφτες όσοι το έκαναν. Υπάρχουν διαφυγόντα κέρδη”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αμβυκούχων- Αμπελουργών Μαγνησίας Τάσος Πριάγγελος εξέφρασε την έντονη ανησυχία των παραγωγών τσίπουρου που ανήκουν στο Σύλλογο, για το μέλλον του τοπικού προϊόντος και την ανάγκη συλλογικών αντιδράσεων.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ