ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Νομός Χανίων

Στα Χανιά οι γυναίκες θύματα βίας και κακοποίησης έχουν τη “φωλιά” τους

Υπηρεσίες ασφαλούς φιλοξενίας και διαμονής για γυναίκες θύματα βίας και των παιδιών τους (κυρίως ενδοοικογενειακής βίας και trafficking) παρέχονται στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Χανίων που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Απρίλιο του 2014.

Το έργο της δημιουργίας του Ξενώνα είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ -και ειδικότερα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007- 2013»- και χρηματοδοτήθηκε με 700.000 ευρώ.

Οι Ξενώνες Φιλοξενίας αναπτύχθηκαν κατά την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, από το ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση», στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών 2009-2013», το οποίο αποτέλεσε το πρώτο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης προς όφελος των γυναικών για την αντιμετώπιση της βίας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και το οποίο ενσωματώθηκε το 2010 στο «Εθνικό Πρόγραμμα για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013», ως ένας από τους τέσσερις στρατηγικούς στόχους του.

Μια πρωτοποριακή κοινωνική δομή

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική και πρωτοποριακή κοινωνική δομή που συμβάλλει στην πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας, καθώς το φαινόμενο της κακοποίησης των γυναικών είναι έντονο και στο Νομό Χανίων.

Τον Ξενώνα στελεχώνουν επιστημονικά κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος, παιδοψυχολόγος, καθώς και προσωπικό που κρίνεται απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του, όπως διοικητικός υπάλληλος, υπάλληλος γενικών καθηκόντων και φύλακας.

Πρόκειται για τον δεύτερο ξενώνα που λειτουργεί σε επίπεδο Κρήτης, καθώς υπάρχει ήδη ένας στο Ηράκλειο, ενώ στον Ξενώνα του Δήμου Χανίων φιλοξενούνται και περιπτώσεις κακοποιημένων γυναικών από όλη την Ελλάδα, καθώς οι παραπομπές διενεργούνται από τη γραμμή S.O.S.

Και η συνέχεια

Να σημειωθεί ότι ο Ξενώνας του Δήμου Χανίων εντάχθηκε και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014 – 2020, με τίτλο πράξης: Λειτουργία Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς Όφελος των Γυναικών και για την καταπολέμηση της Βίας – Λειτουργία Ξενώνα Φιλοξενίας Δήμου Χανίων» με προϋπολογισμό/ συγχρηματοδοτούμενη Δ.Δ.: 885.000,00 ευρώ (Αρχική ένταξη 530.000 ευρώ).

Υπεύθυνη Πράξης ήταν η Αθηνά Πετράκη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Χανίων.

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας του Δήμου Χανίων συνεχίζει να αποτελεί υπηρεσία πρώτης γραμμής, καλύπτοντας την ανάγκη παροχής υπηρεσιών άμεσης αρωγής προς τις γυναίκες – θύματα έμφυλης βίας. Στόχος του είναι να συνεχίσει να παρέχει στις γυναίκες και στα παιδιά τους φιλοξενία, ασφάλεια, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, καθώς και υποστήριξη για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, όταν απαιτείται. Διευκολύνει επίσης την πρόσβαση σε νομική συμβουλευτική, με την παραπομπή στα Συμβουλευτικά Κέντρα.

Νέες υπηρεσίες

Στο πλαίσιο της 2ης Πράξης προβλέπεται η συνέχιση της λειτουργίας του Ξενώνα Φιλοξενίας Δήμου Χανίων η οποία περιλαμβάνει και τη συνέχιση ή/ και την ανάπτυξη δράσεων υποστήριξης και αρωγής, με την οπτική του φύλου, ως εξής:

α. Φιλοξενία των Γυναικών και των Παιδιών τους

β. Κοινωνική στήριξη

γ. Ψυχολογική στήριξη

δ. Υπηρεσίες προώθησης στην απασχόληση

ε. Δράσεις Δικτύωσης.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και βελτίωσης της διαδικασίας υποστήριξης των ωφελούμενων, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Χανίων διασφαλίζει τη συνεχή παρακολούθηση της πορείας της ωφελούμενης γυναίκας και των παιδιών της, καθ’ όλη τη διάρκεια παροχής υποστηρικτικής υπηρεσίας αλλά και μετά από αυτήν (follow up).

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της Πράξης «Οριζόντιες Παρεμβάσεις Εθνικής Εμβέλειας», το Συμβουλευτικό Κέντρο έχει τη δυνατότητα να παραπέμπει γυναίκες – θύματα βίας σε Πρόγραμμα Νομικής Βοήθειας (legal aid) για την εκπροσώπησή τους σε δικαστήρια.

Ωφελούμενες από την παρέμβαση είναι οι γυναίκες που έχουν υποστεί και υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή / και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες κ.λπ.) με τα παιδιά τους οι οποίες χρήζουν φιλοξενίας στους Ξενώνες.

Σημειώνεται ότι δεν τίθεται κατ’ αρχήν περιορισμός ως προς τη γεωγραφική προέλευση των ωφελουμένων γυναικών.

Το προφίλ των φιλοξενούμενων

Από το 2014 έως σήμερα ο Ξενώνας έχει εξυπηρετήσει 190 γυναίκες, παρέχοντας ψυχοκοινωνική, εργασιακή υποστήριξη, νομική υποστήριξη σε συνεργασία με εθελοντές δικηγόρους, καθώς και δικτύωση των γυναικών και των παιδιών τους με άλλες κοινωνικές και ιατρικές υπηρεσίες. H συντριπτική πλειοψηφία (70%) ήταν Ελληνίδες, εκ των οποίων οι περισσότερες Χανιώτισσες, ωστόσο υπήρξαν αιτήματα και από πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας. Συνολικά έχουν υποστηριχθεί γυναίκες 30 διαφορετικών εθνικοτήτων (κυρίως από Ανατολική Ευρώπη και πρώην Σοβιετική Ένωση, αλλά και Κεντρική Ευρώπη, Σκανδιναβία, Ασία και Αφρική).

Η πλειοψηφία ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 40-50 ετών, ο Ξενώνας ωστόσο έχει δεχτεί αιτήματα από κάθε ηλικιακή ομάδα. H μικρότερη γυναίκα, που φιλοξενήθηκε, ήταν 18 ετών και η μεγαλύτερη 76.

Οι περισσότερες γυναίκες ήταν έγγαμες την περίοδο που απευθύνθηκαν για πρώτη φορά στον Ξενώνα και οι περισσότερες με παιδιά. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που στον Ξενώνα έχουν φιλοξενηθεί, μητέρες με βρέφη, ακόμα και λίγων ημερών.

Το εκπαιδευτικό επίπεδο και η εργασιακή κατάσταση ποικίλουν (από αναλφάβητες έως κατόχους διδακτορικού και από άνεργες, εργαζόμενες στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα ή και επιχειρηματίες).

Επικοινωνία

Οι γυναίκες θύματα βίας που δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν υπηρεσίες στις οποίες μπορούν να αποταθούν και να μιλήσουν, τους παρέχεται η δυνατότητα και μπορούν να απευθύνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων – Δημαρχείο Χανίων και στις τηλεφωνικές Γραμμές: 28213 41690 – 691 – 692, Δευτέρα έως Παρασκευή, 08:00-15:30) .Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, μπορούν να καλέσουν την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ