Γεύση - Ψυχαγωγία Νομός Χανίων

Σωματείο Επισιτισμού νομού Χανίων: «Εδώ και τώρα να παρθούν αναγκαία μέτρα»

Το Σωματείο Επισιτισμού νομού Χανίων καλεί όλα τα μέλη του, τους εποχικά εργαζόμενους στον κλάδο, σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, στην οποία περιγράφουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της πανδημίας, αναφέροντας πως σε όλους τους εργαζόμενους προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια οι προθέσεις πολλών «μεγαλοεργοδοτών είτε να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους είτε να δουλέψουν με μειωμένο προσωπικό».

Απευθύνουν λοιπόν κάλεσμα σε όλα τα μέλη του σωματείου, τους εποχικά εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος.

«Στηρίζουμε την κινητοποίηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων την Τετάρτη 20/05 στις 10π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων. Καλούμε σε κοινή συμπόρευση τους εργαζόμενους του κλάδου, ώστε να δυναμώσουν τα σωματεία μας να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση και τους εργοδότες την τήρηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας», όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Το Σωματείο Eπισιτισμού Ν. Χανίων καλεί τους εργαζόμενους στον επισιτισμό τους, εποχικά εργαζόμενους στις επισιτιστικές αλυσίδες να δυναμώσουν  τον αγώνα τους ώστε να μην πληρώσουμε οι εργαζόμενοι τις συνέπειες της πανδημίας.

«Η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας τους τελευταίους μήνες μας προετοιμάζει για το ποιος θα είναι ο χαμένος για ακόμα μια φορά. Χιλιάδες συνάδελφοι που οι επιχειρήσεις τους έχουν τεθεί σε αναστολή σε όλο τον Νομό Χανίων ζούνε εδώ και μήνες με ελάχιστο εισόδημα που δεν φτάνει για να ικανοποιηθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες. Εκατοντάδες είναι αυτοί που παραμένουν από την αρχή της καραντίνας χωρίς καμία στήριξη, καθώς εργάζονταν εποχικά και δεν είχαν καταφέρει να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων ώστε να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας. Μεγάλη ανασφάλεια προκαλεί σε όλους τους εργαζόμενους οι προθέσεις πολλών μεγαλοεργοδοτών είτε να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους είτε να δουλέψουν με μειωμένο προσωπικό.

Ξεκαθαρίζουμε για ακόμα μια φορά ότι οι εποχικά εργαζόμενοι του κλάδου αυτήν την περίοδο υπό κανονικές συνθήκες θα δούλευαν. Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας πρέπει εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να καλυφθεί το εισόδημά τους.

Οι ψηφισμένες Π.Ν.Π διαμορφώνουν ένα αντεργατικό πλαίσιο που ήρθε για να μείνει. Μας προετοιμάζουν για τις προθέσεις της κυβέρνησης για το ποιος θα είναι ο πραγματικά χαμένος από την πανδημία. Για άλλη μια φορά θα είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας πάνε περίπατο όταν πλήττουν την κερδοφορία μονοπωλίων, όπως έγινε πρόσφατα με την απόφαση που δίνει το δικαίωμα στις αεροπορικές εταιρείες να μην αφήνουν στα αεροπλάνα θέση κενή μεταξύ των επιβατών.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση το προηγούμενο διάστημα πήραμε μια σειρά πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και  το εισόδημα των συναδέλφων. Οι κινητοποιήσεις μας των ταξικών σωματείων του κλάδου σε όλη την Ελλάδα ήταν αυτές που ανάγκασαν την κυβέρνηση να πάρει έστω και αυτά τα λίγα μέτρα ανακούφισης για τους εποχικά εργαζόμενους του κλάδου μας.

Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας.

Στις 15 Μάϊου ήταν η καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης με βάση την τοπική ΚΣΣΕ για τα Ξενοδοχεία του Νόμου. Το σωματείο μας, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων και πραγματοποιήσαμε κινητοποίηση στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων. Διεκδικούμε από κοινού με τους συναδέλφους μας στα Ξενοδοχεία  μέτρα προστασίας του εισοδήματος μας, να τηρηθούν οι ΚΣΣΕ.

Καλούμε τα μέλη του σωματείου μας, τους εποχικά εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος. Στηρίζουμε την κινητοποίηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων την Τετάρτη 20/05 στις 10π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων. Καλούμε σε κοινή συμπόρευση τους εργαζόμενους του κλάδου, ώστε να δυναμώσουν τα σωματεία μας να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση και τους εργοδότες την τήρηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Πληρώσαμε τόσο την κρίση τους όσο και την ανάπτυξη τους. Δεν μοιραστήκαμε τα προηγούμενα χρόνια τα κέρδη τους δεν θα μοιραστούμε τις συνέπειες της πανδημίας».ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ