Γεύση - Ψυχαγωγία

Σασμός: Τί σημαίνει η λέξη στα Κρητικά

Πολλοί αναρωτιούνται τι σημαίνει η λέξη “Σασμός”, με τους κατοίκους της Κρήτης να δίνουν τη δική τους ερμηνεία για την έννοια του όρου, μέσα από τα προσωπικά τους βιώματα. Πράγματι, η νέα σειρά του ALPHA μας ταξιδεύει στον άγραφο νόμο της Κρήτης, μέσα από μία ιστορία γεμάτη σασπένς, έρωτες και δολοφονικά κίνητρα.

Ένα ζευγάρι ερωτεύεται παράφορα. Μόνο που οι οικογένειές τους είναι μπλεγμένες σε έναν τρομακτικό κύκλο αίματος κι εκδίκησης. Θα καταφέρει η αγάπη τους να φέρει τον πολυπόθητο “Σασμό” στις οικογένειες τους; Οι κάτοικοι του Μυλοπόταμου της Κρήτης δίνουν τον ορισμό της λέξης.

Η Χειλά Φαμέλη στη σειρά Σασμός

Η έννοια της λέξης Σασμός

Τι σημαίνει, λοιπόν, η λέξη Σασμός; Ο Σασμός είναι το αντίθετο της βεντέτας. Είναι η συμφιλίωση ανάμεσα σε δύο οικογένειες, προκειμένου να σταματήσει το χειρότερο κακό που μπορεί να ξεσπάσει ανάμεσά τους. Συνήθως επιτυγχάνεται με την ένωση τον δύο οικογενειών, είτε μέσω κουμπαριάς, είτε μέσω κάποιου γάμου.

Όπως δήλωσαν κάτοικοι της Κρήτης για το τι σημαίνει Σασμός:

«Ο πιο δυνατός σασμός είναι ότι γλιτώσαμε ανθρώπους από σίγουρο σκοτωμό. Δύο οικογένειες είχαν αρπαχτεί για ένα κομμάτι γης. Μπήκαμε στη μέση και τις φτιάξαμε. Για μισό αιώνα κάνουμε Σασμούς».

Συγκεκριμένα, τους Σασμούς αναλαμβάνουν συγκεκριμένα άτομα, σεβαστά στην κοινωνία και αγαπητά στους κατοίκους του χωριού. Είναι ο “μεσίτης” ο οποίος φέρνει κοντά τις οικογένειες με δίκαιο τρόπο, χωρίς δόλο και προσωπικά κίνητρα.

«Για να κάνεις έναν σασμό χρειάζεσαι ρακί, τυρί, τοπικά προϊόντα. Όταν κάνεις ένα σασμό, πρέπει να φέρεις τους ανθρώπους σε επαφή για πολλή ώρα, για να ταιριάξουν, να συζητήσουν. Ο Σασμός είναι ένας δείκτης πολιτισμού, ευφυΐας και ευστροφίας. Βάση του σασμού, χωριά άνθισαν μέσα από τα αποκαΐδια τους».

#pgnews