ΕΛΛΑΔΑ

Σάμπυ Μιωνής: Ποιος είναι ο πολυμήχανος επιχειρηματίας που άναψε φωτιές στη Βουλή

Ένα USB, σύστησε στο ευρύ κοινό το 2012 τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή και ένα δεύτερο, που περιέχει ηχογραφημένη συνομιλία του με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, άναψε φωτιές στο πολιτικό σκηνικό οκτώ χρόνια αργότερα. Ποιος είναι όμως ο επιχειρηματίας που πυροδότησε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το επίμαχο ηχητικό απόσπασμα να φτάνει τελικά στην Εισαγγελία της Αθήνας;

Αν και το στικάκι με τη λίστα των Ελλήνων καταθετών της τράπεζας HSBC στην Ελβετία έφερε το όνομα του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία στη δημοσιότητα το 2012, η πρώτη φορά που εμφανίστηκε στα «πράγματα» ήταν τον Ιούνιο του 2010, μετά την επέμβαση των Ισραηλινών στα καράβια που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού μιλούσε άπταιστα ελληνικά και ήταν ο Σάμπυ Μιωνής. Δύο χρόνια αργότερα το όνομά του επανήλθε στο προσκήνιο, καθώς δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Μαρία Παντελή, που εμφανιζόταν στη λίστα Λαγκάρντ με καταθέσεις 550 εκατ. ευρώ, ήταν συνεργάτιδα του Σάμπυ Μιωνή. Μάλιστα, εκείνη την εποχή στην υπόθεση είχε εμπλακεί το όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου, πρώην συζύγου του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, γεγονός που διαψεύστηκε τόσο από την ίδια όσο και από τον Σάμπυ Μιωνή.

Το 2018, έπειτα από έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, θα του ασκηθεί δίωξη για άμεση συνέργεια σε απόπειρα απάτης κατά του Δημοσίου μαζί με τον πρώην συνεργάτη του Αντώνη ΣαμάραΣταύρο Παπασταύρου. Η υπόθεση είχε ξεκινήσει μετά τον εντοπισμό λογαριασμού ύψους σχεδόν 5,4 εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα HSBC, στο πλαίσιο της έρευνας για τη λίστα Λαγκάρντ. Η υπόθεση τελικά αρχειοθετήθηκε έναν χρόνο αργότερα.

Η τελευταία του δικαστική αντιδικία αφορά σε διαμάχη του με γνωστή δημοσιογράφο αλλά και έναν εκδότη εφημερίδας. Όλα ξεκίνησαν από δημοσίευμα που υπέγραφε η δημοσιογράφος και για το οποίο δικαιώθηκε ο Σάμπυ Μιωνής στα βρετανικά δικαστήρια, ενώ η απόφαση έγινε δεκτό από τον Άρειο Πάγο ότι πρέπει να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Αντίστοιχη αντιδικία υπάρχει και με τον εκδότη, ενώ ο επιχειρηματίας έχει προχωρήσει στην κατάθεση μήνυσης σε βάρος και των δύο, αλλά και του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, κατηγορώντας τους για σύσταση συμμορίας, εκβίαση και δωροληψία αξιωματούχου κατά περίπτωση.

Μια ιστορική οικογένεια

Γεννημένος πριν από 51 χρόνια στην Αθήνα, ο Σάμπυ Μιωνής προέρχεται από εβραϊκή οικογένεια με ρίζες από το Αγρίνιο και τη Θεσσαλονίκη, ενώ αρκετοί συγγενείς του έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο παππούς του, Σάμπυ Κοέν, δολοφονήθηκε στο Άουσβιτς, ενώ κατάφερε να γλιτώσει η γιαγιά του, Ζαρμέν Κοέν. Εκείνη στη συνέχεια κατάφερε να μεγαλώσει τη μητέρα του και τις θείες του Σάμπυ Μιωνή που κρύβονταν σε ένα καθολικό ορφανοτροφείο στην οδό Αχαρνών.

Η ζωή της οικογένειάς του περιγράφεται ως ιδιαιτέρως δύσκολη, ενώ άνθρωποι του περιβάλλοντός του τον χαρακτηρίζουν ως έναν άνθρωπο με έντονο το ένστικτο της επιβίωσης, ο οποίος προσπάθησε να θωρακίσει την οικογένειά του δημιουργώντας μια επιτυχημένη επιχειρηματική δράση, που τον οδήγησε και σε αντίστοιχα εκτεταμένη φιλανθρωπική δράση.

Ο νεαρός Σάμπυ δεν φοίτησε σε εβραϊκό σχολείο, όπως συνηθιζόταν, αλλά τελείωσε το Κολλέγιο Αθηνών. Λίγο αργότερα φέρεται να έλαβε υποτροφία για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Brandeis της Βοστώνης, ενώ, σύμφωνα με όσα ο ίδιος έχει αναφέρει, μετά την αποφοίτησή του διορίστηκε διαχειριστής επενδύσεων της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Donaldson (DLJ).

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1998, ίδρυσε την επενδυτική εταιρεία CM Advisors Ltd. Ο ισχυρός πλέον επιχειρηματίας είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια κερδοφόρα επενδυτική επιχείρηση, την οποία πούλησε σε υψηλότατο αντίτιμο και επέστρεψε τελικά στο Τελ Αβίβ, όπου και εθεωρείτο υψηλό στέλεχος των πολιτικών πραγμάτων.

Η τράπεζα τον πλήρωσε

Στις αρχές του 2000 ο επιχειρηματίας είχε στραφεί δικαστικά κατά της τράπεζας Julius Baer και των υπαλλήλων της στη Νέα Υόρκη για συκοφαντική δυσφήμηση και ύστερα από τρία χρόνια δικαστικής διαμάχης η τράπεζα υποχρεώθηκε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, καταβάλλοντας στον κ. Μιωνή ένα -κατά τις πληροφορίες- αστρονομικό ποσό. Εν μέσω της «κόντρας» αυτής φέρεται να έγινε και έρευνα του ΣΔΟΕ σε γραφείο που χρησιμοποιούσε ο επιχειρηματίας κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας του, ύστερα από ψευδή καταγγελία κάποιων υπαλλήλων της επίμαχης τράπεζας στη Νέα Υόρκη. Μετά την περιπέτεια της υγείας του ο Σάμπυ Μιωνής φέρεται να δώρισε το παιδοκαρκινολογικό κέντρο στο νοσοκομείο του Τελ Αβίβ, θέτοντας ως όρο -όπως λένε οι πληροφορίες να νοσηλεύονται παιδιά από την Ελλάδα με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ