ΔΙΕΘΝΗ

“Ψήνεται” η Ευρώπη – Που καταγράφηκε νέο ρεκόρ ζέστης

Ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε στους 39,9 βαθμούς Κελσίου την Τετάρτη στο Βέλγιο.
Συγκεκριμένα, ο υδράργυρος εκτοξεύθηκε στη στρατιωτική βάση Κλάιν Μπρόγκελ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και πρόκειται για ένα ιστορικό ρεκόρ στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο Ντάβιντ Ντεχενάου, επικεφαλής μετεωρολόγος στο βασιλικό μετεωρολογικό Ινστιτούτο (IRM).

Τα θερμόμετρα έδειξαν 38,9 βαθμούς Κελσίου νωρίς το απόγευμα, κατόπιν 39,9 βαθμούς, δηλαδή μιλάμε για την «υψηλότερη θερμοκρασία που έχει ποτέ σημειωθεί στο Βέλγιο από την έναρξη των καταγραφών το 1833» υπογράμμισε ο επιστήμονας σε μήνυμά του στο Twitter.

Πρόκειται για ένα «προσωρινό» ρεκόρ, διευκρίνισε ο ίδιος, στο ίδιο tweet, καθώς αναμένεται περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας έως το βράδυ της Παρασκευής.

Σε συναγερμό η Ευρώπη

Έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Για παράδειγμα, στην Αυστρία, η Βιέννη ανέπτυξε μια νέα εφαρμογή με το όνομα «City oases», η οποία επιτρέπει στους κατοίκους των πόλεων να βρουν σε έναν χάρτη σημεία όπου μπορούν να αναζητήσουν ανάσα από τη ζέστη: πχ χώρους πρασίνου και πάρκα ή χώρους που μπορούν να δροσιστούν ή και να κάνουν μπάνιο.

Στη Φλάνδρα, ο κυβερνήτης διέταξε την απαγόρευση του καπνίσματος και του ανάμματος φωτιάς σε υπαίθριους χώρους, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας πυρκαγιάς.

Σε «πορτοκαλί» συναγερμό έχει τεθεί και η Ολλανδία. Η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή σειρά μέτρων σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας.

Στη Γερμανία, ο υδράργυρος θα φθάσει τις επόμενες ημέρες στους 41 βαθμούς Κελσίου στην Κολωνία και το Ζάαρλαντ, σπάζοντας το απόλυτο ρεκόρ των 40,3 βαθμών Κελσίου, που είχε καταγραφεί το 2015, αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας DWD.

Στη Βρετανία, οι υγειονομικές αρχές συστήνουν στους πολίτες να περπατούν στη σκιά και να απέχουν από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Τα θερμόμετρα ενδέχεται να δείξουν «θερμοκρασίες ρεκόρ όχι μονάχα για τον Ιούλιο αλλά επίσης σε ιστορικά επίπεδα» υπογράμμισε ο Πολ Γκούντερσεν, μετεωρολόγος στο Met Office.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ