ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες αγνοούμενοι μετανάστες στη Μεσόγειο στο χειρότερο ναυάγιο φέτος

Ένα ακόμη ναυάγιο, ίσως το χειρότερο φέτος, σημειώθηκε στα ανοιχτά της Λιβύης, αφότου ανατράπηκε ξύλινο σκάφος στο οποίο μετέβαιναν μετανάστες. Σύμφωνα μετην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), εκφράζονται φόβοι για 150 νεκρούς οι οποίοι αγνοούνται, ενώ οι λιβυκές αρχές κάνουν λόγο για 110 αγνοούμενους.

«Μόλις συνέβη η χειρότερη τραγωδία στη Μεσόγειο φέτος», ανακοίνωσε η UNHCR, όταν έγινε γνωστό ότι το σκάφος στο οποίο επέβαιναν συνολικά περί τους 250 πρόσφυγες από την Ερυθραία και άλλες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής ανετράπη ανατολικά της Τρίπολης.

Το τελευταίο αυτό ναυάγιο ανεβάζει τον φετινό αριθμό των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο στους 600. Το 2019 ενδεχομένως να γίνει η έκτη συναπτή χρονιά που θα καταγραφούν πάνω από 1.000 νεκροί στο πλαίσιο της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο ΔΟΜ και το λιβυκό πολεμικό ναυτικό έδωσαν αρκετά διαφορετικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των αγνοουμένων και των διασωθέντων στα ανοικτά της Λιβύης, η οποία παραμένει βυθισμένη στο χάος από το 2011, με τις αμείλικτες συγκρούσεις για την εξουσία να συνεχίζονται και ένοπλες ομάδες να προσπαθούν να επιβάλουν η καθεμιά τον δικό της νόμο.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF) πάλι, επικαλούμενοι μαρτυρίες ναυαγών που διασώθηκαν, αναφέρουν ότι οι μετανάστες είχαν επιβιβαστεί σε τρία πλεούμενα και ήταν περίπου 400. Αν επιβεβαιωθούν οι μαρτυρίες αυτές, αγνοούνται τουλάχιστον 250 άνθρωποι στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον Ζουλιάν Ρεκμάν, ο επικεφαλής της αποστολής των MSF για τη Λιβύη, οι διασωθέντες υποστηρίζουν πως αυτοί που τους βοήθησαν αρχικά ήταν ψαράδες, όχι η λιβυκή ακτοφυλακή.

«Οι άνθρωποι ήταν σε κατάσταση σοκ. Ένας άνδρας που τον έβγαλαν από το νερό ενώ πνιγόταν είδε όλη του την οικογένεια να χάνεται», δήλωσε και πρόσθεσε πως έχουν σωθεί ελάχιστα παιδιά: «Προφανώς, πολλά άλλα χάθηκαν».ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ