ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

“Μισό βήμα μπροστά και πολλά πίσω” για το άνοιγμα του τουρισμού στην Κρήτη

Λίγες ημέρες πριν ανοίξει και επίσημα η πιο παράξενη – ελέω κορωνοϊού – τουριστική σεζόν στην Κρήτη, με το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων (δείτε ΕΔΩ), εκπρόσωποι του κλάδου δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τα πολλά “πώς” και “γιατί” που ακόμα δεν έχουν απαντηθεί. Αεροδρόμια, ξενοδοχεία, επιχειρήσεις και υγειονομικές μονάδες ετοιμάζονται σε ένα πρωτόγνωρο “φόντο” αλλά και με πολλά παράπονα.

Και μπορεί κάποια από αυτά να τεθούν στην επίσκεψη του Νίκου Χαρδαλιά (Δείτε ΕΔΩ), αύριο στο νησί, ωστόσο αρκετά είναι τα ζητήματα που – όπως όλα δείχνουν – είναι δύσκολο να ξεκαθαριστούν, ακόμα και όταν αρχίσουν οι αφίξεις ξένων επισκεπτών.

Στην επίσημη έναρξη της περιόδου, την 1η Ιουλίου, στο Αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” , σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Γιώργο Πλιάκα, αναμένονται 45 πτήσεις, από χώρες όπως Γερμανία, Πολωνία και Ουγγαρία.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Ηρακλείου ο κ. Πλιάκας επεσήμανε ότι μέχρι και τις 15 Ιουλίου, οι προγραμματισμένες πτήσεις καθημερινά κυμαίνονται  από 45 έως 60, περίπου το ένα τρίτο δηλαδή των αντίστοιχων της σεζόν του 2019. Ο ίδιος ωστόσο υπογράμμισε ότι ακόμα και σήμερα μπορεί να υπάρξουν αλλαγές, καθώς αναμένονται αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις χώρες από τις οποίες θα επιτρέπεται να δεχόμαστε επισκέπτες.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό με το “άνοιγμα” είναι η πιστή τήρηση των σχετικών πρωτοκόλλων ασφαλείας τόσο από εργαζόμενους όσο και από τους επιβάτες.

Ιδιαίτερα “απογοητευμένος” εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, εστιάζοντας κυρίως στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα ξενοδοχεία “καραντίνας” και τα “δωμάτια καραντίνας”.
Ο κ. Βλατάκης, αναφερόμενος στα ποσά που διατίθενται από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων κορωνοϊού σε επισκέπτες της χώρας μας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι  “διατίθενται εκατομμύρια για την επικοινωνία και ελάχιστα για ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της οικονομίας. “Τα ποσά που δίνουν δεν φτάνουν ούτε για τρία σουβλάκια” υπογράμμισε και τόνισε ότι “έχουμε αποδόμηση του τουριστικού μας πακέτου”.
Επανέλαβε ότι αυτό που χρειάζεται είναι «όχι δωμάτια “αχούρια” αλλά ένα ξενοδοχείο με υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών, για τη  φιλοξενία των ανθρώπων που πιθανόν να νοσήσουν στις διακοπές τους και θέλουμε να φύγουν από την Κρήτη με την καλύτερη δυνατή φιλοξενία».

Έτοιμη η Υγειονομική Περιφέρεια

Στην ετοιμότητα των υγειονομικών μονάδων της Κρήτης αναφέρθηκε, μιλώντας στο ίδιο ραδιόφωνο, η Διοικήτρια της ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη, επισημαίνοντας ότι από την αρχή της κρίσης ο σχεδιασμός περιελάμβανε και το άνοιγμα του τουρισμού “όποτε κι αν γινόταν”.
Η κ, Μπορμπουδάκη αναφέρθηκε στην προετοιμασία των δομών αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού. Τόνισε ότι προχωρά και η στελέχωση με επιπλέον γιατρούς και προσωπικό, υπογράμμισε ωστόσο και αυτοί από την πλευρά της ότι το πιο σημαντικό για να πάνε όλα κατ’ ευχήν είναι η αυστηρή τήρηση των οδηγιών που περιλαμβάνονται στα σχετικά πρωτόκολλα.

ΠΗΓΗ: cretalive.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ