ΚΡΗΤΗ

“Κόκκινος συναγερμός” για την Κρήτη – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, το σχέδιο φέρεται να επανέφερε ο αρχηγός του ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλας Τσούνης ο οποίος φέρεται να έχει δηλώσει ότι πρέπει να ενισχυθεί ο ναύσταθμος της Κρήτης. Μάλιστα όπως είπε το ιδεατό θα ήταν ο μισός στόλος να βρίσκεται στην Κρήτη αλλά αυτό έχει μεγάλο κόστος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν εκπονήσει σχέδια ασπίδας προστασίας στην περιοχή του Καστελόριζου καθώς πάντα υπήρχε το ενδεχόμενο να αποπειραθεί να κάνει έρευνα στην περιοχή κάποιο τουρκικό πλοίο.

Οι λόγοι για επιπλέον στρατιωτική ενίσχυση της Κρήτης συνοψίζονται στα εξής:

Πρώτον, η Τουρκία διευρύνει τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κυπριακή ΑΟΖ και το Καστελόριζο αλλά πλέον και νοτίως της Κρήτης. Μάλιστα με το προσύμφωνο με τη Λιβύη ισχυρίζεται ότι… ούτε η Κρήτη έχει υφαλοκρηπίδα.

Δεύτερον, επειδή η Μεγαλόνησος λόγω της θέσης της έχει μεγάλη στρατηγική αξία γι΄αυτό και οι Αμερικανοί διατηρούν βάση στη Σούδα. Στρατιωτικές πηγές που επικαλούνται ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι δεν αποκλείεται η Τουρκία να φέρει στην περιοχή το υπό κατασκευήν ελικοπτεροφόρο της “Αναντολού” κάνοντας προβολή ισχύος ή με πρόσχημα την προστασία των ερευνητικών σκαφών της.

Τρίτον, η Ελλάδα έχοντας υπογράψει συμφωνίες με εταιρείες για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης και επιπλέον όταν οριοθετήσει την ΑΟΖ της με γειτονικές χώρες όπως η Κύπρος και η Αίγυπτος θα χρειαστεί ενίσχυση για την επιτήρησή της.

Το σχέδιο

Το Πεντάγωνο προσχωρεί σε παρεμβάσεις ενίσχυσης των ΕΔ στην Κρήτη.

Από την αρχή του χρόνου αναμένεται να δραστηριοποιηθεί ένα δεύτερο αερομεταφερόμενο Τάγμα της 5ης Ταξιαρχίας το 545.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες στρατιωτικές πηγές ένα ακόμη τάγμα επιβάλλει τη μόνιμη παρουσία στο νησί ελικοπτέρων Σινούκ.

Επιπλέον βέβαιο θεωρείται ότι σημαντικό ρόλο επιτήρησης  της ευρύτερης περιοχής γύρω από την Κρήτη θα έχουν και τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ΠΝ Ρ-3 Orion. Τα τέσσερα αεροπλάνα αναβαθμίζονται στην ΕΑΒ και θα είναι διαθέσιμα τα επόμενα χρόνια.

Την ίδια ώρα το ΠΝ σχεδιάζει να ενισχύσει με drones όλα τα πολεμικά πλοία του Ελληνικού Στόλου.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ