Γεύση - Ψυχαγωγία

“Φόνισσα”: Η ταινία της χρονιάς προβάλλεται σε δύο κινηματογράφους των Χανίων

Tο να πηγαίνεις σε ένα σινεμά για να δεις μια ταινία βασισμένη σε βιβλίο του Παπαδιαμάντη, έχει κάποια δεδομένα που δημιουργούν το αρχικό συναίσθημα, αυτό που λέμε «προσδοκίες». Εν προκειμένω, η Φόνισσα είναι μια ταινία που σε προδιαθέτει για συγκεκριμένα πράγματα.

Θα εστιάσουμε πρωτίστως στα τεχνικά της χαρακτηριστικά και μετά και στα πιο εμφανή. Η φωτογραφία, οι λήψεις, οι εικόνες και τα χρώματα της ταινίας σε βυθίζουν απόλυτα στην εποχή που βλέπεις. Είναι σαν 3D χωρίς να είναι 3D. Ζεις μέσα στην ιστορία.

Η μίξη του ήχου είναι επίσης άψογη. Ακούς τις πέτρες, τον ήχο των βημάτων, τις ανάσες που λαχανιάζουν, το περιβάλλον αποτυπώνεται τόσο αληθινά που δεν μπορείς παρά να γίνεις μέρος των δρώμενων.

Η χρήση των γενικών λήψεων με τα σύννεφα, τον ουρανό, την ομιχλώδη εικόνα της Σκοπέλου, όπου εκτυλίσσεται η ιστορία, προσφέρουν μερικές ανάσες στον θεατή από τη σκαιότητα της πλοκής, χωρίς όμως να τον ηρεμούν. Λειτουργούν ως υπενθύμιση πως μια καταιγίδα ακολουθεί πάντοτε έναν συννεφιασμένο ουρανό.

Τα σύννεφα πυκνώνουν όπως ο πόνος. Αυτή είναι η ερμηνεία μας που σίγουρα δεν είναι η μοναδική και ο καθένας χτίζει μέσα του ένα διαφορετικό αφήγημα με βάση τις εικόνες που παίρνει.

Θυμίζει η Φόνισσα μια ελληνική εκδοχή των Βίκινγκς. Είναι μια αποδοχή της Ελλάδας αυτή η ταινία, μια αποδοχή αυτού που έχει να προσφέρει το παρελθόν της σε επίπεδο αφήγησης και κινηματογραφικής απόδοσης. Η ταινία ασπάζεται στοιχεία, δεν τα απορρίπτει, δεν τα αντιμετωπίζει ως ξένα.

Καλύτερη από την Ευτυχία: Η κορυφαία ελληνική ταινία των τελευταίων ετών μόλις κυκλοφόρησε

Και όλα αυτά έρχονται να δέσουν στις ερμηνείες που είναι όλες τους εμβληματικές, είμαστε βέβαιοι πως οι ίδιοι οι ηθοποιοί θα τις θυμούνται για καιρό και θα τις έχουν ψηλά στις μνήμες τους. Η Καραμπέτη αναμφίβολα καταθέτει την τέχνη της σε τέτοιο βαθμό που αν τη δουν ηθοποιοί του Χόλιγουντ θα της ζητήσουν βοήθεια σε δικούς τους ρόλους.

Αλλά τρομερή στην ερμηνεία της που έχει λίγα λόγια και κυρίως εκφράσεις προσώπου, έχει η Μαρία Πρωτόπαππα. Είναι απίστευτο μια ηθοποιός της δικής της κλάσης να αποδέχεται έναν τόσο βουβό ρόλο, να είναι το φάντασμα και να κάνει μια τέτοια προσέγγιση που να καθίσταται ο σημαντικότερος ρόλος της ταινίας, πιο πάνω κι από τη Φόνισσα.

H ¨Φόνισσα” προβάλλεται ήδη σε δύο κινηματογράφους των Χανίων: 

*Στον “Ελληνίς” καθημερινά δύο προβολές (20.30, 22.30) και 

*Στον “Mega Place” καθημερινά δύο προβολές (19.30, 21.30)ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ