Νομός Χανίων

Προωθείται εγκύκλιος – “ανάσα” που σηματοδοτεί εξελίξεις για τη ΔΕΔΙΣΑ

Εγκύκλιος που θα εξισώνει τους ΦΟΔΣΑ ανεξάρτητα από το καθεστώς στο οποίο λειτουργούν, αν πρόκειται δηλαδή για Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή αν είναι ανώνυμες εταιρείες ΟΤΑ (όπως η ΔΕΔΙΣΑ), πρόκειται να εκδοθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, γεγονός που σηματοδοτεί σημαντικές εξελίξεις σε ότι αφορά το αδιέξοδο με την ΔΕΔΙΣΑ και το πρόστιμο του ΦΠΑ.

Αυτό επεσήμανε ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Χανίων ενημερώνοντας το σώμα για το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και υπηρεσιακά στελέχη.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΔΙΣΑ είχε βρεθεί να χρωστά πάνω από 2 εκατομμύριο ευρώ, συν πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για την μη καταβολή μέχρι σήμερα ΦΠΑ. Το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε εκδώσει απόφαση που απάλλασε την επιχείρηση από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ, όμως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων αντιμετωπίζοντας την επιχείρηση με άλλο καθεστώς, δεν δέχονταν την μη απόδοση ΦΠΑ.

Όπως σημείωσε ο κ. Σημανδηράκης, το πρόβλημα με την ΔΕΔΙΣΑ ήταν το αποτέλεσμα της σύγκρουσης δυο ελεγκτικών μηχανισμών, του Ελεγκτικού συνεδρίου (που εκδίδει αποφάσεις για το δήμο) και της ΑΑΔΕ που ασκεί έλεγχο στη ΔΕΔΙΣΑ και οι οποίοι αντιμετωπίζουν διαφορετικά το θέμα της υποχρέωσης απόδοσης ΦΠΑ.

Ο δήμος Χανίων οδηγήθηκε στο αδιέξοδο ακολουθώντας τις υποδείξεις του Ελεγκτικού Συνέδριου, οι οποίες έβρισκαν “τοίχο” στη συνέχεια στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων ενώ παράλληλα υπήρχαν και ποινικές ευθύνες σε όσους εφάρμοζαν τις “επιταγές” του Ελεγκτικού Συνεδριου.

Ο δήμαρχος Χανίων ενημέρωσε το σώμα του δημοτικού συμβουλίου οτι σε ενάμιση μήνα ληγει η προγραμματική σύμβαση του δήμου Χανίων με τη ΔΕΔΙΣΑ και στα πλαίσια αυτά ο δήμος έστειλε σχέδιο προγραμματικής σύμβασης στο ελεγκτικό συνέδριο, πρόταση που περιλαμβάνει ΦΠΑ σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, όμως το ελεγκτικό συνέδριο την απέρριψε. Από εκεί και πέρα έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και επαφές από την πλευρά του δήμου Χανίων που είχαν σαν αποτέλεσμα την δέσμευση του Υφυπουργού για παρέμβαση που θα σηματοδοτήσει αλλαγές και σε άλλους ΦΟΔΣΑ.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών έδειξε απόλυτη κατανόηση για την ανάγκη άρσης του αδιεξόδου και δεσμεύτηκε να δοθεί οριστική λύση με εγκύκλιο που αναμένεται να εκδοθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Έτσι, μετά από αυτήν την εξέλιξη, “η ΔΕΔΙΣΑ” όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο δήμαρχος Χανίων “απελευθερωμένη από την περιπέτεια και έχοντας απαλλαχθεί από πρόστιμα για το ΦΠΑ και με άρση των όποιων διοικητικών μέτρων κατά φυσικών προσώπων και δεσμεύσεων ΑΦΜ, θα προχωρήσει μπροστά”

Αξίζει να σημειωθεί οτι ο Γρηγόρης Αρχοντάκης εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν τελεσφορήσει η λύση μέσω της παρέμβασης που θα επιχειρηθεί με την εγκύκλιο (ή ακόμα και με τροποποίηση νόμου) καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να απορριφθεί μια τέτοια παρέμβαση από το ΣτΕ.

Δείτε στην αρχή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου την τοποθέτηση του δημάρχου Χανίων που αφορά τη ΔΕΔΙΣΑ

 

Πηγή : flashnews.gr