ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Πριν τις 16 Οκτωβρίου τις πληρωμές των επιδοτήσεων ζητάει η Ελλάδα – Απλήρωτες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στην Κρήτη

Να γίνει νωρίτερα από τις 16 Οκτωβρίου φέτος η πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης – λόγω της πολύ δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουν στη χώρα μας οι δικαιούχοι παραγωγοί – ζήτησε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης. Στο μεταξύ, άρχισε η επεξεργασία των δηλώσεων ΟΣΔΕ, ενώ αναμένεται, μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι αρμόδιοι του υπουργείου, έχοντας βέβαια και το “πράσινο φως” των Βρυξελλών αν και εφόσον αυτό δοθεί, θα αρχίσουν να “δουλεύουν” το σχέδιο εκείνο, βάσει του οποίου θα επισπεύσουν τις διαδικασίες, με τους Θεσσαλούς πλημμυροπαθείς να είναι σε πρώτη προτεραιότητα για να λάβουν, έστω και αυτή τη μικρή βοήθεια των επιδοτήσεων, όσο γίνεται πιο γρήγορα. Ήδη στις ανακοινώσεις του υπουργού, γίνεται αναφορά για προσπάθειες προκειμένου να γίνει αποδεκτό το αίτημα της χώρας μας, για την «αυξημένη προκαταβολή στήριξης της ΚΓΠ (CAP) όσον αφορά τις προκαταβολές των άμεσων πληρωμών, καθώς και τις προκαταβολές ενίσχυσης που χορηγούνται στο πλαίσιο αγροτικής ανάπτυξης της ΚΓΠ (CAP)».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την ίδια ώρα ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει και επίσημα την ολοκλήρωση της διαδικασίας συλλογής των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2023 αναφέροντας σχετικά ότι:

Κατατέθηκαν εμπρόθεσμα  από τους δικαιούχους 640.416 οριστικές  ΕΑΕ 2023  στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του gov.gr, όπως και το 2022.

Συνεχίζεται η κατάθεση ΕΑΕ 2023 από ορισμένους δικαιούχους για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την ΠΕ Φθιώτιδας και την ΠΕ Έβρου, όπου για λόγους ανωτέρας βίας, που προκύπτουν από την ένταση των πλημμυρικών φαινομένων, γίνονται δεκτές οι αιτήσεις ΟΣΔΕ έως την 6η Οκτωβρίου, χωρίς να επιβάλλεται ποινή εκπρόθεσμης δήλωσης.

Ήδη ξεκίνησε ο προβλεπόμενος έλεγχος από τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και ακολουθεί η  αποσφαλμάτωση των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2023 προκειμένου ο Οργανισμός να προχωρήσει έγκαιρα στις διαδικασίες πληρωμής της προκαταβολής, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο

Σοβαρές εκρεμμότητες πληρωμών ΕΛΓΑ

Στο μεταξύ, κλιμάκια του ΕΛΓΑ συνεχίζουν να επισκέπτονται αμπελουργικές περιοχές της Κρήτης. Όπως γράφαμε και προ ημερών, όπου οι γεωπόνοι βλέπουν ζημιές από τον περονόσπορο δεν βγάζουν ποσοστά. Απλά καταγράφουν πως η ζημιά είναι από τον περονόσπορο, αφού δεν καλύπτεται από τον Οργανισμό. Όπου βλέπουν ζημιές καύσωνα, εκεί βάζουν και τα ποσοστά, που προκύπτουν από τους “μαρτύρους”, δηλαδή τα σταφύλια που αφήνουν ατρύγητα οι αμπελουργοί, για να τα δουν οι γεωπόνοι.

Όπως γράφει το Agronews, γενικότερα στη χώρα μας, από τις αρχές του καλοκαιριού βρίσκονται σε γραμμή αναμονής στον ΕΛΓΑ χιλιάδες αγρότες που περιμένουν τις αποζημιώσεις για καταστροφές φυτικού και ζωικού κεφαλαίου έτους 2022 αλλά και της τρέχουσας χρονιάς, μιας και το νεότερο διοικητικό αφήγημα, θέλει τον οργανισμό να αποζημιώνει πλέον εντός του έτους της καταστροφής.

Η τελευταία πληρωμή έγινε στις αρχές Ιουνίου, με τις πληροφορίες να θέλουν τον οργανισμό γεωργικών αποζημιώσεων να καθυστερεί μια πληρωμή που ανέρχεται σε τουλάχιστον 25 εκατομμύρια ευρώ για ζημιές του 2022. Άλλα τόσα, αν όχι περισσότερα, απαιτούνται και για τις αποζημιώσεις της φετινής (2023) χρονιάς, προφανώς, χωρίς σε αυτό το ποσό να περιλαμβάνονται οι πρόσφατες ζημιές από την πρωτόγνωρη καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο.

Καλά ενημερωμένες πηγές, που παρακολουθούν από κοντά τις διεργασίες, εκτιμούν πως δύσκολα θα ξεκινήσει ο ΕΛΓΑ να αποζημιώνει ζημιές του 2023 και δεν αποκλείεται να πιάσει ο Νοέμβριος πριν ξεκινήσει της καταβολές, ενώ δεν αναμένεται κάτι για τον Σεπτέμβριο ούτε για τις αποζημιώσεις προηγούμενων ετών.

Οι πληροφορίες θέλουν τους ιθύνοντες στον ΕΛΓΑ να ζητούν 25 εκατομμύρια ευρώ σε πρώτη φάση, για να κλείσουν τις εκκρεμότητες του 2022. Πιθανός ορίζοντας πληρωμής, ο Οκτώβριος, χωρίς ωστόσο να είναι τίποτα σίγουρο, αφού προτεραιότητα για ολόκληρο τον μηχανισμό, είναι η διαχείριση της κατάστασης που έφερε η κακοκαιρία Daniel. Αναφορικά με τις ζημιές της φετινής χρονιάς, ίσως γίνουν κάποιες κινήσεις προς το τέλος του έτους, με τον βασικό όγκο των ζημιών να αποζημιώνεται όπως όλα δείχνουν από του χρόνου, αν και σε σημαντικό βαθμό τα πορίσματα έχουν προχωρήσει.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ