ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πόσα ευρώ πετάς έχοντας λάθος πίεση στα ελαστικά σου;

Η πίεση των ελαστικών δεν επηρεάζει μόνο τη διάρκεια ζωής του ελαστικού και την ασφάλειά μας, αλλά και την κατανάλωση καυσίμου, ειδικά τώρα που οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευθεί.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο, σχεδόν το 50% των οδηγών αμελούν να ελέγξουν την πίεση των ελαστικών τους. Με δεδομένο ότι ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες ένα ελαστικό εμφανίζει απώλεια πίεσης 1 psi ανά μήνα, καταλήγουμε στο φαινόμενο που παρατηρείται και στους ελληνικούς δρόμους και δεν είναι άλλο από την κυκλοφορία αυτοκινήτων με ελαστικά που δεν διαθέτουν την ενδεδειγμένη πίεση.

Πέρα όμως από το γεγονός ότι ένα ελαστικό με λάθος πίεση αέρα δεν μπορεί να προσφέρει αυτά που μπορεί και δεν εξασφαλίζει ασφάλεια στις μετακινήσεις μας, καταφέρνει να αυξήσει και την κατανάλωση καυσίμου. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων, μια απώλεια πίεσης της τάξης του 10% αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου κατά 2%.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που η απώλεια πίεσης αγγίξει το 20%, τότε η επιβάρυνση της μέσης τιμής της κατανάλωσης καυσίμου αγγίζει το 4%. Ως ποσοστό μπορεί να ακούγεται μικρό, ωστόσο, αν το αναγάγει κανείς στα δεκάδες, χιλιάδες χιλιόμετρα τα οποία διανύει ένα αυτοκίνητο κάθε χρόνο, τότε μεταφράζεται σε αρκετά επιπλέον λίτρα καυσίμου τα οποία καταναλώνονται εξαιτίας της χαμηλής πίεσης των ελαστικών.

Για παράδειγμα, εάν ένα μικρομεσαίο SUV καταναλώνει το καλοκαίρι με τον κλιματισμό κοντά στα 10 λίτρα βενζίνης ανά 100 χλμ., τότε η επιβάρυνση που προκύπτει από τη χαμηλή πίεση των ελαστικών είναι 0,4 λίτρα για κάθε 100 χλμ. ή αν προτιμάτε 40 λίτρα για κάθε 10.000 χλμ.. Με την τιμή βενζίνης στα 2,295 ευρώ το λίτρο, σημαίνει ότι για κάθε 100 χλμ. “πετάτε” 0,92 λεπτά του ευρώ. Με μέσο όρο 50 χλμ. την ημέρα για τις μετακινήσεις μας, το επιπλέον έξοδο φτάνει τα 0,46 λεπτά του ευρώ.

Επιπλέον, με απώλεια 40 λίτρα για κάθε 10.000 χλμ., σημαίνει ότι “χάνεται” ένα ρεζερβουάρ καυσίμου τον χρόνο (91,8 ευρώ με σημερινή τιμή καυσίμων), στην περίπτωση που η πίεση των ελαστικών μας είναι μόλις 20% χαμηλότερη από την προβλεπόμενη.

#pgnewsΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ