ΚΡΗΤΗ ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Πώς παρουσίασαν οι Ιταλοί τον πόλεμο του ’40 – Μεγάλο αφιέρωμα του περιοδικού Υπερ-Χαλκιαδάκης για την Εθνική μας Επέτειο

Σπάνια ντοκουμέντα για την εθνική μας επέτειο και τον θρίαμβο των ελληνικών όπλων στα βουνά της Ιταλίας παρουσιάζονται στο καινούργιο τεύχος του περιοδικού ΥΠΕΡ-Χ που εκδίδεται από τα Σούπερ Μάρκετ Χαλκιαδάκης.

Έγχρωμες λιθογραφίες φιλοτεχνημένες από διάσημους Ιταλούς ζωγράφους της εποχής, πρωτοσέλιδα κυριακάτικων εφημερίδων, λεζάντες και κείμενα προσπαθούν να δώσουν μια διαφορετική εικόνα των πολεμικών γεγονότων παρουσιάζοντάς τα ως δήθεν θριάμβους των μουσολινικών στρατευμάτων. Στο πολυσέλιδο αφιέρωμα του ΥΠΕΡ-Χ παρουσιάζονται οι έγχρωμες λιθογραφίες που προβλήθηκαν στα εξώφυλλα της La Domenica Del Corriere κατά την πρώτη περίοδο του πολέμου (Νοέμβριος – Δεκέμβριος 1940) καθώς και εκείνες που παρουσίασαν τη χιτλερική εισβολή ΤΟΥ 1941 σαν… ιταλική νίκη.

xalkiadakis

Μέσα από τις λιθογραφίες αυτές, που βρίσκονται σε ιδιωτική συλλογή στην Κρήτη, φαίνεται καθαρά η προσπάθεια της ιταλικής προπαγάνδας να δημιουργήσει ψεύτικες ειδήσεις (fake news της εποχής), αποσιωπώντας παντελώς τις μεγάλες επιτυχίες των Ελλήνων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι λιθογραφίες του Νοεμβρίου, στις οποίες προβάλλονται οι δυσχέρειες του πολέμου προκειμένου να δικαιολογηθούν οι καθυστερήσεις του σχεδίου που προέβλεπε κατάληψη της Ελλάδας μέσα σε ελάχιστο χρόνο και οι μεγάλες απώλειες του ιταλικού στρατού. Οι ζωγράφοι απεικόνισαν μέχρι και… βόδια να σέρνουν μεγάλα στρατιωτικά φορτηγά στις κακοτράχαλες πλαγιές των βουνών!

Στο ίδιο τεύχος διαβάζουμε:

– Πώς μια εκδήλωση που έγινε στα γραφεία της εταιρείας μας έγινε αιτία να σωθεί μια ζωή στη Γαλλία. Συγκινητικές στιγμές ανθρωπιάς!

– Οι φτερωτοί δράκοντες του Βραχασιώτη.

– Μαρουβάς: μύθοι και πραγματικότητες για ένα παραδοσιακό κρητικό κρασί.

– Λογοτεχνικές συντροφιές στο Ηράκλειο του 1970 (αναφορά στον Β. Γρατσέα).

– Ο λεκτικός πλούτος του Καζαντζάκη.

Το πολιτιστικό περιοδικό ΥΠΕΡ-Χ, μια πολιτιστική προσφορά στην Κρήτη, κυκλοφορεί ανελλιπώς τώρα και 32 χρόνια και είναι ένα από τα μακροβιότερα της ελληνικής περιφέρειας. Διανέμεται δωρεάν από όλα τα Σ/Μ Χαλκιαδάκης, σε όλες τις πόλεις της Κρήτης.

Μπορείτε να το βρείτε από σήμερα δωρεάν σε όλα τα καταστήματα Χαλκιαδάκης

xalkiadakis

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ