ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Χτυπήματα στη Δυτική Όχθη – Κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Λωρίδα της Γάζας με πάνω από 11.200 Παλαιστίνιοι να έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ στο Ισραήλ, ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από τις επιθέσεις της Χαμάς ξεπερνά τις 1.200.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας είναι τραγική, καθώς στο βόρειο τμήμα, αναγκάστηκαν να κλείσουν, λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων σε ιατρικές εγκαταστάσεις.

Μεταφέρουν θερμοκοιτίδες από ισραηλινά νοσοκομεία στη Γάζα

Την ίδια στιγμή, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι συντονίζουν τη μεταφορά θερμοκοιτίδων στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να καταστεί ενδεχομένως δυνατή η απομάκρυνση νεογέννητων από το μεγαλύτερο νοσοκομείο του παλαιστινιακού θύλακα.

Η σχετική ανάρτηση έγινε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαζί με βίντεο μέλους του ισραηλινού στρατού που φορτώνει θερμοκοιτίδες σε ένα βαν.

Γιάφκα της Χαμάς σε… παιδιατρικό νοσοκομείο της Γάζας 

Κομάντος της μονάδας Shayetet 13 και μέλη της 401ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), που πραγματοποίησαν έφοδο στο παιδιατρικό νοσοκομείο Αλ Ραντίσι της Γάζας, ανακάλυψαν γιάφκα της Χαμάς στο υπόγειο του συγκροτήματος.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην αγγλική γλώσσα, ο εκπρόσωπος των IDF υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε ότι «κάτω από το νοσοκομείο, στο υπόγειο, βρήκαμε ένα κέντρο επιχειρήσεων της Χαμάς, γιλέκα με εκρηκτικά, χειροβομβίδες, επιθετικά τυφέκια ΑΚ-47, εκρηκτικούς μηχανισμούς, RPG (σ.σ. ρουκετοβόλα) και άλλο οπλισμό».

«Βρήκαμε επίσης ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η Χαμάς κρατούσε ομήρους εδώ», ανέφερε ο Χαγκάρι και συμπλήρωσε ότι «μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, τρομοκράτες της Χαμάς επέστρεψαν σε αυτό το νοσοκομείο, μεταξύ άλλων, αφότου έσφαξαν Ισραηλινούς μέσα στα σπίτια τους».

«Η Χαμάς κρύβεται μέσα σε νοσοκομεία. Σήμερα, το αποκαλύπτουμε σε όλον τον κόσμο», υποστήριξε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακάλυψε υπόγεια σήραγγα της Χαμάς σε τζαμί.

Οι IDF κατέλαβαν το αρχηγείο της στρατιωτικής αστυνομίας της Χαμάς

Μια φωτογραφία που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει στρατιώτες της ταξιαρχίας Golani των IDF μέσα στο αρχηγείο της στρατιωτικής αστυνομίας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την κατάληψη του χώρου.

Οι στρατιώτες φαίνονται να κρατούν μια ισραηλινή σημαία και σημαία του 13ου τάγματος Golani. Δεν είναι σαφές πότε τραβήχτηκε η φωτογραφία.

Κοντά σε συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς για την απελευθέρωση 70 ομήρων

Την ίδια στιγμή, Ισραηλινός αξιωματούχος δηλώνει στην Washington Post ότι μια συμφωνία με τη Χαμάς που θα προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων γυναικών και παιδιών που κρατούνται από την τρομοκρατική οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή της και θα μπορούσε να ανακοινωθεί εντός των ημερών.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι όμηροι θα απελευθερώνονται ομαδικά, με αντάλλαγμα Παλαιστίνιες γυναίκες και νέους που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ, αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση αναφέρει ότι το Ισραήλ επιδιώκει την απελευθέρωση 100 γυναικών και παιδιών που πιστεύεται ότι κρατούνται από τη Χαμάς, ενώ οι μαχητές της Χαμάς έχουν δηλώσει την προθυμία τους να απελευθερώσουν 70.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 200.000 Παλαιστίνιοι έχουν μετακινηθεί από τον βορρά προς τον νότο της Γάζας από τις 5 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ