ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι συνταξιούχοι δικαιούνται επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης 150 ευρώ

Τις έκτακτες ενισχύσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και θα λάβουν τα ευάλωτα νοικοκυριά τον Δεκέμβρη, εξειδίκευσαν το πρωί της Πέμπτης (16/11) ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς.

Οι έκτακτες ενισχύσεις που θα λάβουν χαμηλοσυνταξιούχοι, δικαιούχοι επιδόματος τέκνων και ΑμεΑ είναι συνολικού προϋπολογισμού 352 εκατ. ευρώ. Οι έκτακτες ενισχύσεις θα δοθούν με την πληρωμή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και των συντέξων του ΕΦΚΑ λίγο πριν τις γιορτές.

Το 2023 ηταν εκλογική χρονια και με πολύ άσχημα καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης. Πρόσθεσε ότι “η ελληνική οικονομία έχει υπεραποδόσει με θετική αντανάκλαση στον προϋπολογισμό. Μπορούμε να πούμε ότι στο τέλος της χρονιάς θα φτάσουμε σε πρωτογενες πλέονασμα 1,1% του ΑΕΠ και θα περισσέψουν χρήματα πάνω από το στόχο.

2,3 εκατομμύρια πολίτες θα επωφεληθούν από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που θα δοθεί σε ευάλωτα νοικοκυριά τον Δεκέμβριο από την κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Οι έκτακτες ενισχύσεις που θα λάβουν χαμηλοσυνταξιούχοι, δικαιούχοι επιδόματος τέκνων και ΑμεΑ είναι συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, δικαιούχοι του επιδόματος που θα δοθεί εκτάκτως τα Χριστούγεννα, θα είναι οι εξής κατηγορίες:

 • Δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων από τον ΟΠΕΚΑ, το οποίο αυξάνεται κατά 150%
 • Οι πολίτες με αναπηρία που λαμβάνουν επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ ενισχύονται με επιπλέον 200 ευρώ
 • 150 ευρώ ενίσχυση για τους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν είχαν προσωπική διαφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες
 • Δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δουν αύξηση 50% του ποσού που κανονικά θα έπαιρναν το Δεκέμβριο
 • 1,5 δόση επιδόματος παιδιού θα δοθεί σε 800.000 δικαιούχους – 125 εκατ.
 • Οικογένεια με 1 παιδί που δικαιούται επίδομα τέκνου 140 ευρώ το δίμηνο (70 ευρώ το μήνα), θα πάρει από το έξτρα επίδομα άλλα 105 ευρώ τον Δεκέμβριο. Επειδή πριν τις γιορτές πληρώνεται και το επίδομα Ιανουαρίου συνολικά θα πάρει 250 ευρώ (175 ευρώ για Δεκέμβριο και 70 για Ιανουάριο).
 • Οικογένεια με 4 παιδιά που λαμβάνει τακτικό επίδομα διμήνου 840 ευρώ (420 ευρώ το μήνα), θα πάρει την επιταγή των 630 ευρώ. Συνολικά θα λάβει 1.050 ευρώ για τον Δεκέμβριο και 420 για Ιανουάριο = 1.425 ευρώ συνολική πληρωμή πριν τις γιορτές

Συνταξιούχοι 

 • Σε συντάξεις έως 700 ευρώ θα δοθεί ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς των 150 ευρώ. Κύριες συντάξεις, άθροισμα.

Επισήμανε πέντε μέτρα ενίσχυσης τους εισοδήματος των πολιτών:

 • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 100-200 ευρώ για συνταξιούχους
 • Διπλάσιο market pass σε Θεσσαλία και Έβρο
 • Επίδομα θέρμανσης στα ίδια επίπεδα με πέρυσι
 • Youth pass σε νέους – Μόνιμο μέτρο, θα εφαρμόζεται κάθε χρόνο
 • Αύξηση 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

«Επομένως η κυβέρνηση το πλεόνασμα το επιστρέφει στην κοινωνία. Αυτό υπολογίζεται στα 352 εκατ. ευρώ τα οποία θα δοθούν σε ασεθενέστους συμπολίτες μας τα Χριστούγεννα από τα οποία θα επωφεληθούν 2,3 εκατομμύρια πολίτες», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή κάτω 10 ευρώ θα λάβουν επίδομα 150 ευρώ όπως και οι υπερήλικες ανασφάλιστοι. Η δαπάνη είναι 150 εκατ. ευρώ και ωφελούμενοι είναι 1.055.000 πολίτες. Η καταβολή θα γίνει προς τα τέλη του Δεκεμβρίου.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε επίσης ότι το Youth Pass (150 ευρώ) είναι μόνιμο μέτρο, ενώ από 1/1/2024 θα υπάρξει νέα αύξηση συντάξεων περίπου 3%. Επιπλέον, του χρόνου θα γίνει αύξηση στις συντάξεις Δημοσίου μετά από 14 χρόνια, ενώ θα αυξηθεί το αφορολόγητο για οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ