ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ποιο είναι το νόστιμο ρόφημα που προστατεύει από το Αλτσχάιμερ;

Οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν καθημερινά έναν εσπρέσο για την τόνωση της ενέργειας, άλλοι για τη γεύση και ναι, ακόμη και κάποιοι για τα οφέλη για την υγεία.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι πέρα ​​από την αύξηση της εγρήγορσης, ο μαύρος καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, να προστατεύσει την επένδυση του εντέρου και να ενισχύσει το μεταβολισμό. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry δείχνει ότι σε προκαταρκτική έρευνα, οι ενώσεις του εσπρέσο βοήθησαν στην προστασία από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τον νευροεκφυλισμό.

Η συσσώρευση της πρωτεΐνης tau στον εγκέφαλο είναι ένας μηχανισμός που θεωρείται ότι συμβάλλει στην εμφάνιση του Αλτσχάιμερ. Η πρωτεΐνη Tau δεν είναι εγγενώς κακή – την έχουν όλοι και στην πραγματικότητα βοηθά στη σταθεροποίηση των δομών στον εγκέφαλο. Αλλά όταν οι πρωτεΐνες tau αρχίζουν να συσσωρεύονται, αυτό είναι που οι ερευνητές πιστεύουν ότι προκαλεί την έναρξη του νευροεκφυλισμού.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν πώς ο αλεσμένος καφές μέτριου καβουρδίσματος επηρέασε τη συμπεριφορά της πρωτεΐνης tau σε ένα κυτταρικό μοντέλο.

Οι ερευνητές χορήγησαν σφηνάκια εσπρέσο (ένα μείγμα καφέ Arabica από τη Νότια Αμερική και καφέ Robusta από την Αφρική και τη Νοτιοδυτική Ασία), λαμβάνοντας υπόψη τη χημική τους σύνθεση στην πορεία. Στη συνέχεια, επώασαν αυτά τα απομονωμένα μόρια μαζί με την πρωτεΐνη tau για έως και 40 ώρες.

Και μια νέα ανακάλυψε ένα ακόμη πιθανό πλεονέκτημα της πρωινής συνήθειάς σας: Θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της νευροεκφυλιστικής νόσου.

Καθώς η συγκέντρωση των ενώσεων στο σφηνάκι του εσπρέσο αυξανόταν, οι μικρότερες αλυσίδες πρωτεΐνης tau δεν σχημάτισαν μεγαλύτερα φύλλα (πράγμα που θα ήταν ενδεικτικό του Αλτσχάιμερ). Αυτές οι πιο κοντές αλυσίδες δεν συσσωματώθηκαν ούτε λειτουργούσαν ως «σπόροι», όπως το περιγράφουν οι ερευνητές, για περαιτέρω συσσωμάτωση.

Το μεγαλύτερο αποτέλεσμα συνέβη όταν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το πλήρες εκχύλισμα εσπρέσο έναντι των μεμονωμένων ενώσεων του παρασκευάσματος. Αυτό σημαίνει ότι ο εσπρέσο στο σύνολό του ήταν πιο ωφέλιμος σε σύγκριση με την απομονωμένη καφεΐνη ή άλλες ενώσεις του ροφήματος.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ