Γεύση - Ψυχαγωγία

Podcast: Ποιον καφέ αγαπούν οι Έλληνες – Τι σερβίρουν στη Βραζιλία – Τι ζήτησε πρωταθλήτρια του τένις στη διάρκεια αγώνα

Ποιος είναι ο καλύτερος καφές; Πόσο καφέ μπορούμε να πίνουμε άφοβα κάθε ημέρα; Τι μας προσφέρει η καφεΐνη; Τι ζήτησε μια Ελληνίδα πρωταθλήτρια του τένις στη μέση ενός αγώνα; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, συνομίλησαν ο διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκος, και ο Στέλιος Βραδέλης στην εκπομπή «Έχουμε και λέμε».

Ο ειδικός αποκάλυψε ότι μια πρωταθλήτρια του τένις, Νο 10 στην παγκόσμια κατάταξη, «ζήτησε στη μέση ενός αγώνα να πει καφέ γιατί δεν μπορούσε να πάρει τα πόδια της». Ο καφές αυξάνει την απόδοση, την συγκέντρωση και την εγρήγορσή μας, ώστε να έχουμε πολύ καλύτερες επιδόσεις. Το παράδοξο είναι ότι οι χώρες που παράγουν καφέ βρίσκονται χαμηλά στη λίστα των καταναλωτών. Για παράδειγμα οι Κολομβιανοί δεν πίνουν τόσο καφέ, όσοι οι Φινλανδοί, οι Δανοί ή οι Νορβηγοί. “Όταν επισκέφθηκα τη Βραζιλία, τη χώρα του καφέ, δεν μπόρεσα να απολαύσω το αγαπημένο μου φραπέ. Πίνουν μόνο έναν βραστό καφέ, ακόμη και τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού”, τόνισε ο κ. Γρηγοράκος.

Ο καφές είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα στην Ελλάδα, και οι Έλληνες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στον στιγμιαίο καφέ. Σύμφωνα με τον ειδικό, ο στιγμιαίος καφές είναι μακράν ο πιο αποτελεσματικός για την ενίσχυση του μεταβολισμού, την αύξηση της απόδοσης μας αλλά και της αντοχής μας. Ξεκαθάρισε ότι ο στιγμιαίος καφές δεν έχει υποστεί χημική επεξεργασία, αλλά είναι προϊόν αφυδάτωσης, δηλαδή μετατροπής υγρής μάζας σε στερεούς κόκκους. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ο στιγμιαίος καφές, όχι μόνο δεν προκαλεί προβλήματα στο στομάχι και την καρδιά, αλλά αντιθέτως φαίνεται να είναι ευεργετικός σε σχέση με την καρδιακή λειτουργία. Η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ το πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής έδειξε ότι δεν επηρεάζει αρνητικά την αρτηριακή πίεση.

Μπορούμε να πίνουμε 2-3 ποτήρια ή κούπες καφέ την ημέρα με ασφάλεια, χωρίς καμία επίπτωση σε επίπεδο εθισμού ή επίδρασης της καφεΐνης. Από εκεί και πέρα πρέπει να προσέχουμε τις υπερβολές. Η καλύτερη ώρα για κατανάλωση καφέ είναι το πρωί, μετά το πρωινό, αλλά «δεν πρέπει να κάνουμε το φοβερό λάθος να πιούμε καφέ με άδειο στομάχι».

Η καφεΐνη προσφέρει ισχυρή εργογενετική ενίσχυση και μπορεί να μας βοηθήσει σε πολλαπλά επίπεδα στην καθημερινότητά μας.

#pgnews