ΔΙΕΘΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές ενώ η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι εύθραυστη

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να εστιάζουν στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχώρησαν κατά 63 σεντς ή 0,7% στα 91,53 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate υποχώρησαν κατά 76 σεντς ή 0,8% στα 87,31 δολάρια το βαρέλι.

«Οι πρόσφατες διπλωματικές εξελίξεις συνέβαλαν στην άμβλυνση των εντάσεων, φέρνοντας κάποια ελπίδα για αποκλιμάκωση του πολέμου» εξηγεί στο Reuters ο αναλυτής της ActivTrades, Ρικάρντο Εβαγγελίστα.

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν «ανθρωπιστική παύση» στη σύγκρουση αυτή την εβδομάδα, ώστε η βοήθεια να φτάσει στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, ενώ οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ολλανδίας θα επισκεφθούν το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα.

Κομβόι βοήθειας άρχισαν να φθάνουν στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο το Σαββατοκύριακο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες την Κυριακή με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

«Υπάρχει κάποια ανακούφιση στην αγορά πετρελαίου ότι το Ισραήλ αναβάλλει την προγραμματισμένη χερσαία εισβολή στο βόρειο τμήμα της Γάζας για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των ομήρων, γεγονός που ανοίγει ένα παράθυρο για τη διπλωματία», προσθέτει η Βαντάνα Χάρι της Vanda Insights.

Ωστόσο το Ισραήλ συνέχισε τον βομβαρδισμό της Γάζας τη Δευτέρα, αφού εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές πάνω από τον νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς του  πετρελαίου σημείωσαν κέρδη 1% σε εβδομαδιαία βάση για τις δύο τελευταίες εβδομάδες, λόγω των φόβων για πιθανή διαταραχή της προσφοράς στη Μέση Ανατολή – τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό περιοχή του κόσμου – εάν η σύγκρουση επεκταθεί.

«Η κλιμάκωση της οργής στην περιοχή θα ενισχύσει τους οικονομικούς αντίθετους ανέμους, η δυνητική άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα ωθήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό υψηλότερα, η νομισματική σύσφιξη θα μπορούσε να επαναληφθεί και η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου θα υποχωρήσει», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Tamas Varga.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ