ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ Δήμος Κισάμου

Πέρσι τέτοιες μέρες στην Κίσαμο!

Ξεφυλλίζω το αρχείο της εφημερίδας, βλέπω τα φύλλα του περσινού καλοκαιριού και σκέφτομαι πόσα πολλά τελικά έχει αλλάξει στη ζωή μας ο κορωνοϊός.

Πέρσι, το καλοκαίρι, που ήταν μάλιστα και εκλογικό και οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν μετά την 7η Ιουλίου, είχαν ήδη πραγματοποιηθεί στα μέσα του Αυγούστου δεκάδες εκδηλώσεις στην Επαρχία Κισάμου. Για την ακρίβεια σαράντα εννέα (49!!!) και αναφέρομαι μόνο στις επίσημες που αναφέρονταν στο πρόγραμμα της ΕΠΟΦΕΚ. Κρητικές, έντεχνες και λαϊκές βραδιές, νυχτωδίες, αναπαράσταση Κρητικού Γάμου, Φεστιβάλ Κισαμίτικης κουλτούρας, γιορτές πιλαφιού, κόκορα, μαραθόπιτας, κρασιού κ.ο.κ., θεατρικές παραστάσεις και πολλές ακόμη εκδηλώσεις που γέμιζαν με τον καλύτερο τρόπο τις καλοκαιρινές μας βραδιές.

Κι όλα αυτά μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, καθώς μετά ακολουθούσε δεύτερο… κύμα εκδηλώσεων. Περίπου 25 μέχρι το τέλος του μήνα!

Φέτος, όλα άλλαξαν, ελέω πανδημίας. Όπως είχαν αλλάξει το Πάσχα, τις Απόκριες κ.ο.κ.

Παράλληλα, ακυρώθηκαν δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες- γάμοι και βαφτίσεις στην Κίσαμο, ενώ ακόμη και για τη συμμετοχή μας σε ένα απλό πανηγύρι παίρνουμε πλέον προφυλάξεις.

Τι να κάνουμε όμως; Καθώς δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά για να αλλάξουμε την διαμορφωθείσα κατάσταση που δεν είναι ευχάριστη σε κανέναν, ας ευχηθούμε τουλάχιστον να είναι αυτή η τελευταία χρονιά που βιώνουμε τέτοιες πρωτόγνωρες καταστάσεις. Να είναι το 2020 μια κακή παρένθεση που θα αφήσουμε πίσω μας. Γιατί, αν υπάρξει και συνέχεια, δεν μπορώ να γνωρίζω αν μπορέσουμε να την διαχειριστούμε. Εκτός από τα ευχολόγια όμως, πρέπει να φροντίσουμε κι εμείς -με όποιο τρόπο μπορούμε- να βάλουμε το δικό μας προσωπικό λιθαράκι για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και ο μόνος τρόπος είναι να τηρούμε τα μέτρα προστασίας για το δικό μας καλό αλλά και το καλό των δικών μας ανθρώπων.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ