ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες 2023: Οι απαντήσεις σε Αρχαία Ελληνικά και Βιολογία

Δείτε παρακάτω τις απαντήσεις στα Αρχαία Ελληνικά Θεωρητικής Κατεύθυνσης και στην Βιολογία, στα όπου εξετάστηκαν σήμερα οι μαθητές των ΓΕΛ, για τις Πανελλήνιες 2023.

Σχολιασμός για τα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά:

Οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης σήμερα κλήθηκαν να εξεταστούν στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών.

Στο διδαγμένο κείμενο, η επιτροπή έδωσε δύο ενότητες από τον ίδιο θεματικό κύκλο, τα Πολιτικά του Αριστοτέλη. Οι ερωτήσεις της εισαγωγής, οι λεξιλογικές παρατηρήσεις, καθώς και το Α1 δεν ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά. Ωστόσο, τα ερώτημα Β1 απαιτούσε σύνθεση αρκετών σχολίων του σχολικού εγχειριδίου και ήταν για καλά προετοιμασμένους μαθητές.

Το Β2 δεν χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και δεν αναμένεται να προβληματίσει ιδιαίτερα τους υποψηφίους.
Στο αδίδακτο κείμενο το απόσπασμα αντλήθηκε από τον «Θεάγη» του Πλάτωνα. Η μετάφραση απαιτούσε σε συγκεκριμένα σημεία ελεύθερη απόδοση του νοήματος και σε κάποια σημεία κρίνεται απαιτητική. Η ερμηνευτική άσκηση δεν ήταν ιδιαίτερα απαιτητική.

Η γραμματική καλύπτει μεγάλο μέρος της ύλης. Τέλος, το συντακτικό δεν έκρυβε παγίδες- δυσκολίες.

Καταλήγοντας, θα μπορούσαμε να εξάγουμε με ασφάλεια το συμπέρασμα πως οι φετινές εξετάσεις θεωρούνται διαβαθμισμένης δυσκολίας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και προϋπέθεταν μια καλή προετοιμασία των υποψηφίων, ιδίως για τις υψηλόβαθμες σχολές.

Δείτε τις απαντήσεις παρακάτω:

 

Ο σχολιασμός για τα θέματα στο μάθημα της Βιολογίας προσανατολισμού:

Τα θέματα της Βιολογία ήταν για καλά προετοιμασμένους μαθητές. Εμφάνιζαν διαβαθμισμένη δυσκολία. Οι μαθητές θα έπρεπε να είναι προσεκτικοί στα θέματα Γ4 και Δ2 καθώς ήταν ιδιαιτέρως απαιτητικά και έκρυβαν παγίδες. Ο όγκος των θεμάτων ήταν μεγάλος και έπρεπε να γίνει καλή διαχείριση του χρόνου από τους μαθητές.

Δείτε τις απαντήσεις θεμάτων:ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ