ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023: Θεαματική πτώση των βάσεων σε δύο από τα τέσσερα πεδία – Οι πρώτες εκτιμήσεις μετά την ολοκλήρωση τους

Πτώση των βάσεων αναμένεται στις σχολές του 2ου και του 3ου επιστημονικού πεδίου, ενώ όσον αφορά στο 1ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο η εικόνα είναι πιο συγκρατημένη, με τις βάσεις να κινούνται στα ίδια επίπεδα σχεδόν με πέρυσι. Αυτό υποστήριξε ο φιλόλογος και διευθυντής στα Φροντιστήρια “Πουκαμισάς” Ηρακλείου, Μανόλης Μαυράκης, ο οποίος έκανε σαφές πως υπήρξε μεγάλη δυσκολία στα θέματα των μαθημάτων του 2ου και του 3ου επιστημονικού πεδίου, με άμεση συνέπεια να είναι πιθανό το σενάριο υψηλόβαθμες σχολές, όπως οι ιατρικές, να κατέβουν κάτω από τα 18.000 μόρια.

Ειδικότερα, έπεσε “η αυλαία” των Πανελλαδικών Εξετάσεων χθες, Δευτέρα 12 Ιουνίου, για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων της χώρας. Οι μαθητές του 2ου και 3ου επιστημονικού πεδίου, που αντιστοιχούν στις Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας, διαγωνίστηκαν στο μάθημα της Φυσικής, ενώ οι μαθητές του 1ου επιστημονικού πεδίου διαγωνίστηκαν στην Ιστορία. Οι μαθητές του 4ου επιστημονικού πεδίου διαγωνίστηκαν στην Οικονομία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα θέματα των εξετάσεων, σε μία πρώτη εκτίμηση, ο διευθυντής των Φροντιστηρίων “Πουκαμισάς” στο Ηράκλειο, κ. Μανόλης Μαυράκης, έκανε σαφές πως η διαμόρφωση των βάσεων εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων. Όπως είπε, «οι βάσεις προσδιορίζονται από τρεις παράγοντες: τις επιδόσεις των μαθημάτων, τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό και τον αριθμό των εισακτέων, όπως τον ορίζει κάθε φορά το υπουργείο Παιδείας. Σημαντικός παράγοντας που μπορούμε να τον συγκρίνουμε με την προηγούμενη χρονιά είναι το επίπεδο και η δυσκολία των θεμάτων, ώστε να σχηματίσουμε μια πρώτη εικόνα για τις βάσεις».

Μείωση των βάσεων στο 2ο και 3ο πεδίο

Μείωση θα υπάρξει στις σχολές του 2ου και του 3ου επιστημονικού πεδίου. Ειδικά στο 3ο επιστημονικό πεδίο ο βαθμός δυσκολίας και στα 3 μαθήματα πεδίου (ή κατεύθυνσης) ήταν μεγάλος, με άμεση συνέπεια να δούμε σχολές όπως η Ιατρική να φτάνουν ενδεχομένως κάτω από τα 18.000 μόρια. Όσον αφορά στο 2ο επιστημονικό πεδίο, οι δυσκολίες των μαθημάτων της Φυσικής και της Χημείας θα διαμορφώσουν μια εικόνα πτώσης των βάσεων.

Όπως εξήγησε ο κ. Μαυράκης, «θεαματικές αλλαγές βάσεων αναμένεται να έχουμε στο 3ο επιστημονικό πεδίο, τις επιστήμες Υγείας. Τα θέματα των εξετάσεων ήταν αρκετά έως πολύ δύσκολα. Και αναφέρομαι και στο μάθημα της Βιολογίας και της Χημείας και της Φυσικής. Αναμένουμε σε όλες τις σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου πτώση των βάσεων. Μάλιστα, σε κάποιες σχολές αρκετά θεαματική θα είναι η πτώση των βάσεων ιδίως στα τμήματα της περιφέρειας. Αναμένεται πτώση στις ιατρικές σχολές και είναι αρκετά πιθανό να δούμε τις ιατρικές σχολές κάτω από τα 18.000 μόρια. Σε σχέση με το 2ο πεδίο, η δυσκολία των θεμάτων της Φυσικής και της Χημείας θα επηρεάσει το αποτέλεσμα. Αναμένουμε πτώση και στο 2ο πεδίο και πιο συγκεκριμένα στα υψηλόβαθμα και όχι τόσο στα μη υψηλόβαθμα. Η γενικότερη εικόνα θα είναι πτωτική και στο 2ο πεδίο».

Στα ίδια με πέρυσι 1ο και 4ο πεδίο

Δε θα έχουμε σημαντικές αλλαγές στη φετινή διακύμανση των βάσεων στο 1ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο, που αφορούν αντίστοιχα τις ανθρωπιστικές σχολές και τις σχολές οικονομικών και πληροφορικής. Και στα δύο πεδία υπήρχε ένα δυσκολότερο μάθημα σε σχέση με πέρυσι, πράγμα που σημαίνει πως οι βάσεις θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα.

«Ο παράγοντας “μαθήματα” στο 1ο και το 4ο πεδίο είναι ανεπαρκής να μας δώσει εικόνα. Το μόνο δύσκολο μάθημα στο 1ο πεδίο ήταν τα Αρχαία Ελληνικά. Θα έλεγα πως η δυσκολία του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών σημαίνει πως θα συγκρατήσει τις βάσεις στα ίδια επίπεδα με πέρυσι πιθανώς, καθώς τα θέματα των δύο άλλων μαθημάτων (Ιστορία και Λατινικά) ήταν ευκολότερα από την προηγούμενη χρονιά. Δε θα δούμε κάτι θεαματικό στις υψηλόβαθμες σχολές του 1ου πεδίου, όπως τη Νομική. Το ίδιο ισχύει και στο 4ο πεδίο. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, το μάθημα της Οικονομίας ήταν δυσκολότερο. Και στο 4ο πεδίο θα κινηθούμε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι», υποστήριξε ο κ. Μαυράκης.

Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων, όπως τόνισε αρχικά ο κ. Μαυράκης, διαδραματίζουν και οι επιδόσεις των μαθητών, κάτι για το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σαφής εικόνα.

Έπεσε η “αυλαία” των Πανελλαδικών για τα ΓΕ.Λ. – Δύσκολη η Φυσική και η Οικονομία, εύκολη η Ιστορία

Από εκεί και πέρα, χθες Δευτέρα εξετάστηκαν οι μαθητές του 2ου και του 3ου επιστημονικού πεδίου στο μάθημα της Φυσικής. Από τους φυσικούς του Φροντιστηρίου “Πουκαμισάς” στο Ηράκλειο τα θέματα χαρακτηρίστηκαν ως απαιτητικά. Όπως είπαν, «το μάθημα της Φυσικής και ο βαθμός δυσκολίας είναι υψηλός και η έκταση των θεμάτων μεγάλη. Τα πρώτα δύο θέματα χαρακτηρίζονται αναμενόμενα. Το θέμα Γ απαιτούσε πολλή δουλειά και μεγάλη προσοχή από τους υποψηφίους. Το θέμα Δ είναι υψηλής δυσκολίας. Ο βαθμός πρωτοτυπίας των θεμάτων είναι μεγάλος. Συνδυασμένες ασκήσεις από τρία διαφορετικά κεφάλαια! Μπήκαν αρκετά πράγματα από τη νέα εξεταστέα ύλη. Πολλοί μαθητές θα πρόλαβαν οριακά στο τρίωρο να ολοκληρώσουν το διαγώνισμά τους».

Το δυσκολότερο από άποψη θεμάτων στο 4ο επιστημονικό πεδίο ήταν το μάθημα της Οικονομίας σε σχέση με πέρυσι. Οι καθηγητές Οικονομίας του Φροντιστηρίου “Πουκαμισάς” στο Ηράκλειο σχολίασαν τα χθεσινά θέματα στο μάθημα της Οικονομίας, λέγοντας: «Πολύ πιο δύσκολα θέματα από την περσινή χρονιά στην Οικονομία. Απαιτητικά χαρακτηρίζονται τα θέματα, ιδιαίτερα τα Γ και Δ. Οι ασκήσεις κρύβουν αρκετές παγίδες. Χρειάζεται εξαιρετική προσοχή από τους υποψήφιους. Σαφώς πρόκειται για θέματα που αναφέρονται σε καλά προετοιμασμένος μαθητές».

Βατά χαρακτηρίστηκαν τα θέματα της Ιστορίας του 1ου επιστημονικού πεδίου. Σύμφωνα με τους φιλολόγους του Φροντιστηρίου “Πουκαμισάς”, «αναμενόμενα και εύκολα χαρακτηρίζονται τα θέματα στην Ιστορία τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) μέρα. Θέματα υψηλής προτεραιότητας, θέματα SOS, όπως τα χαρακτηρίζουν οι μαθητές, συνεπώς θέματα που τα περιμέναμε. Το ίδιο αφορά τα θέματα των πηγών Γ και Δ. Η επιλογή των ιστορικών θεμάτων αλλά και οι παρατηρήσεις είναι συγκεκριμένες και χωρίς εκπλήξεις. Ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής μάλλον με ευκολία θα μπορούσε να αγγίξει το άριστα».

Στην τελευταία εβδομάδα Πανελλαδικών Εξετάσεων “μπαίνουν” και οι υποψήφιοι των ΕΠΑ.Λ. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα εξής μαθήματα ειδικότητας: Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ και Ναυτικές Μηχανές.

Στη συνέχεια, μεθαύριο Πέμπτη 15 Ιουνίου θα εξεταστούν στα μαθήματα: Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης ΙΙ (ΜΕΚ ΙΙ) και Ψηφιακά Συστήματα. Την Παρασκευή 16 Ιουνίου θα ολοκληρωθούν οι εξετάσεις των μαθημάτων ειδικότητας με την εξέταση των εξής μαθημάτων: Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών και Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων.

Σημειώνεται ότι από το Σάββατο 17 Ιουνίου θα αρχίσουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, αρχής γενομένης με τα Αγγλικά.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ