ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομόφυλα ζευγάρια: Ποιοι βουλευτές της ΝΔ δεν ψηφίζουν – Οι «hard» του «Οχι» και οι «soft» της αποχής

Το βαρύ «πυροβολικό» του κόμματος επιστρατεύει το Μέγαρο Μαξίμου για να πείσει όσο περισσότερους γαλάζιους βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο που θα έρθει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου προς ψήφιση στη βουλή, ή στη χειρότερη, να απέχουν από την ψηφοφορία, όπως τους προέτρεψε προ διημέρου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Ετσι, τη Δευτέρα και την Τρίτη, θα «παρελάσουν» από την Πειραιώς όλοι οι βουλευτές της γαλάζιας Κ.Ο. προκειμένου, παρουσία των δύο αντιπροέδρων Κ. Χατζηδάκη και Αδ. Γεωργιάδη, του κυβερνητικού εκπροσώπου Π. Μαρινάκη, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Μπρατάκου και του Γραμματέα της Κ.Ο Σταύρου Καλαφάτη, ο οποίος απηύθυνε και τη σχετική πρόσκληση, να ακούσουν την εισήγηση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και να συζητήσουν πιθανές απορίες, ενστάσεις κλπ.

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο τελικός αριθμός των γαλάζιων που είτε θα καταψηφίσουν, είτε θα απέχουν, δεν θα υπερβαίνει τους πενήντα βουλευτές. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, όμως, πρόκειται περισσότερο για ευχή παρά για εκτίμηση που πατάει σε πραγματικά δεδομένα, αφού υπάρχουν μία σειρά από παράμετροι που θα κρίνουν την τελική τους στάση, όπως τί θα πράξουν οι συνυποψήφιοί τους, ιδιαίτερα σε νομούς της περιφέρειας, ποια η σχέση ενός εκάστου με την τοπική εκκλησία κα.

Μετά την πρωτόγνωρη παρότρυνση του πρωθυπουργού να απέχουν από την ψηφοφορία όσοι διαφωνούν με την κυβερνητική πρωτοβουλία, αποκτά πλέον ευνόητο πολιτικό ενδιαφέρον πόσοι βουλευτές θα επιλέξουν παρ όλα αυτά να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ποιοι επιμένουν, ποιοι έκαναν πίσω

Πρώτα απ όλα, από τα μέλη της κυβέρνησης, αφού μέχρι στιγμής, εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, τον υπουργό Επικρατείας Μ. Βορίδη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Θ. Πλεύρη που για λόγους συνείδησης λένε όχι στο νομοσχέδιο, υπάρχουν έξι υφυπουργοί που φέρονται έντονα προβληματισμένοι για τη στάση που θα κρατήσουν. Πρόκειται για τους Κ. Κυρανάκη, υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Άμυνας Γ. Κεφαλογιάννη, Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Σταμενίτη και Στ. Κελέτση, Εσωτερικών ( Μακεδονίας-Θράκης) Στ. Κωνσταντινίδη και Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας Μαρία Κεφαλά. Αντιθέτως, χθες, ο υφυπουργός Υγείας, άλλοτε στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά και εκ των καθαρόαιμων δεξιών της Βόρειας Ελλάδας κ. Δημ. Βαρτζόπουλος, δήλωσε ότι επείσθη από τις εξηγήσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα θιγεί στο ελάχιστο η πυρηνική οικογένεια και θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Το ίδιο και ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βας. Σπανάκης, αν και θεωρείται εκ των συντηρητικών της παράταξης.

Μέχρι αυτή την ώρα, υπάρχει μία ομάδα βουλευτών που δηλώνουν αποφασισμένοι να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Πρόκειται για τους Ανδρέα Κατσανιώτη, Μίλτο Χρυσομάλλη, Μάξιμο Χαρακόπουλο, Κώστα Γκιουλέκα, Κώστα Καραγκούνη και Άννα Καραμανλή. Οι δυο τελευταίοι, μάλιστα, έσπευσαν και χθες να επαναλάβουν ότι θα πουν «όχι» στο νομοσχέδιο.

Στη διόπτρα της Πειραιώς βρίσκονται για ευνόητους λόγους, όλοι οι βουλευτές που το 2015 καταψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης και παραμένουν στη βουλή. Πρόκειται για τους Νότη Μηταράκη, Χαράλαμπο Αθανασίου, Γιώργο Βλάχο, Κώστα Βλάσση, Δημήτρη Κυριαζίδη, Μανώλη Κόνσολα, Τάσο Δημοσχάκη, Απόστολο Βεσυρόπουλο, Βασίλη Γιόγιακα, Θανάση Μπούρα, Γιώργο Γεωργαντά, Μαρία Αντωνίου, Θανάση Δαβάκη, Χρήστο Κέλλα, Θανάση Καββαδά, Χρήστο Μπουκώρο, Γιώργο Καρασμάνη και Φωτεινή Αραμπατζή.

Και βεβαίως, υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι περιμένουν τί θα πράξουν οι τοπικοί ανταγωνιστές τους, ή να μετρήσουν το κλίμα κατά την επίσκεψή τους στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να αποφασίσουν πως θα κινηθούν.

Στην αντίπερα όχθη, υπέρ του νομοσχεδίου έχουν εκδηλωθεί δημόσια οι υπουργοί Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Δημ. Καιρίδης, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και οι βουλευτές Γ. Σταμάτης, Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, Ιάσων Φωτήλας, Άννα Ευθυμίου κ.α.

ieidiseis.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ